İhbar süresi içerisinde yıllık izin
Selam. Üniversite çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Sitenize yeni üye oldum. Aklıma takılan iş kanununda tam olarak cevabını bulamadığım bi soru sormak istiyorum.
İhbar süresi içerisinde yıllık izin kullandırılamayacağını biliyorum. Buraya kadar normal. Peki işçi ihbar süresini toplu olarak kullanmak isterse bu durum yine aynı mı?
Daha açıklamak gerekirse;
İşçiye 01.01.2009 tarihi itibariyle bildirim yapıldı. 56 gün ihbar süresi var. 25.02.2009 tarihinde sona erecek yani. Şu haliyle günde 2 saat iş arama izni olduğu için kullanamaz. İhbar süresini toplu olarak kullanmak istediğinde ise izni toplamda 15 güne tekabbül ediyor. Bu şekilde izin kullanırsa 07.02.2009 tarihine kadar tam çalışıp sanra topluca izne ayrılması gerekiyor. Bu durumda 7 şubattan önce 14 iş günü olan yıllık iznini kullanamaz mı ?( bildirim tarihi 01.01.2009 ).
Yardım ederseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Re: ihbar süresi içerisinde yıllık izin
merhaba ,
haftada kaç gün çalışmakta bu personel?
Re: İhbar süresi içerisinde yıllık izin
Alıntı:
boogyman rumuzlu üyeden alıntı
... Aklıma takılan iş kanununda tam olarak cevabını bulamadığım bir soru sormak istiyorum. ...
Ben buldum:)
"
Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti
MADDE 59. - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17 nci maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez."
Abi işte kafama takılmasının nedeni de o. iş arama iznini toplu olarak kullandığında da mı aynı şekilde oluyor. sonuçta yıllık izniyle iş arama izni kesişmiyor. Sadece işçi bildirim yapılan tarihten sonta yıllık izin kullanmış oluyor.
Burada kanunun yasakladığı söz konusu iznin işveren tarafından bir dayatma şeklinde kullandırtılamaması. İşçinin talebi halinde ihbar süresi içerisinde yıllık iznini kullanması mümkündür. 7 Şubat'tan önceki 14 günlük izin kısmını anlayamadım, bu konuyu açıklarsanız yanıt vermeye çalışacağım.
Merhaba,
7 şubat, ihbar süresini toplu olarak kullandığı takdirde( toplamda 15 gün ), 56 gün olan ihbar süresinin bitiminden geriye dönük olarak 15 gün saydığımda denk gelen tarih. ( 01.01.2009 tebliğ tarihi, 25.02.2009 ihbar bitim tarihi)
14 gün izinden kastım da yıllık ücresiz izindi.
yani 01.01.2009 - 07.02.2009 tarihleri arasında yıllık izinini kullanıp kullanamayacağını öğrenmek istedim. cevabını aldım.
Teşekkür ediyorum. Kolay gelsin hepinize.
Cevap: Re: İhbar süresi içerisinde yıllık izin
Konuyla ilgili benim de anlayamadığım iki nokta var;
1.si: İşçi toplu olarak kullanmasa bile, işveren 2 saatlik iş arama iznini kullandırtmayabilir diyor yasa. (Madde 27-Son paragraf:İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.) Ben buradan %100 zamlı olarak ödeyerek o süreyi çalıştırabileceğimi anlıyorum.
2.si: İşverene yıllık ücretli izni yönetim hakkı olarak işin akışına göre değerlendirme hakkı verilmiş. Bence, İhbar süresindeki çalışanın bu süre içerisinde ki verimi düştüğünden işin gidişatına göre yıllık izin süresi mahsup edilmek suretiyle verilmesi doğru olabilir. İyiniyetin suistimali her kullanım dayatması için geçerli olmamalıdır diye düşünüyorum.