Ödenmeyen Sigorta Primlerim ve Vergi İadesi Hakkında
Herkese merhaba.
1)Aralık 2007 de işe basladım ve sigortam yapıldı,iş verenin bilgisi dahilinde 20.03.2008de baska bır ısyerıne gorusmeye gıttım,görüşme iyi gectı ve bazı evrkalarla işyerımden ilişki kesme belgesi istediler. 24.03.2008de attıgım imza sonucunda iş yerımden cıkısımı yaptırdım ve evrakları tamamlayıp dıger yere teslım ederek işe baslamaya gelın dıye haber beklemeye basladım.Bu sırada calısmakta oldugum işi bırakmayarak işime devam ettım.Ay sonu gelmeden işe başlamam ıcın yanı bırkac gun sonra haber geldii fakat bazı nedenlerden dolayı ben O işe baslamaktan vazgectım ve iş yerımde calısmaya devam ettım.İş yerımden hıc ayrılmadıgım ıcın sıgortamı kaldıgı yerden baslatıcagını söylediler.Daha sonradan öğrendigim kadaryla 15.05.2008 de baslatılmış.aralık 2008de ben bu iş yerınden ayrıldım.primlerımı kontrol ettıgımde30.07.2008de hıc bıryere ımza atmadıgım halde iş yerımden çıkışım yapılmış ve 16.09.2008de tekrar giriş yapılmış.iş yerınde calsırken haftalık aldıgım ıcın maas ekstrem yoktu fakat kargoları tuttugum ıcın kargo fırmalarının hepsınde adım ve ımzam var calıstıgımı bu sekılde ııspatlayabılırım.Bu durumda ben iş verenı şikayet edersem prımlerım odenırmı?Şikayet etmesem kendısınden yatırmadıgı yaklasık 90 gunluk sıgorta ucretımı uzlaşma yoluyla talep edebılırmiyim,edersem ne kadar almalıyım
2) İş yerınde çalıştığım sürede vergi iade parası odenmedı,istediğimizde ise öderim ama işinede son vererım denıldı.işsiz kalmamak adına almamayı tercih ettim.Vergi iadesi ucretlerınıde alma gıbı bır şansım varmı?
Biraz uzun oldu fakat detaylı bır sekılde anlatmak ıstedım herkese tşk ederim
Re: Ödenmeyen Sigorta Primlerim ve Vergi İadesi Hakkında
Şikayetinizle çalışmış olduğunuz dönemi ıspatlayabilirseniz,ilgili günlerin primi kurum tarafından tahsil edilir.Primler kuruma ödenir,çalışana değil!
Bir şekilde işverenle anlaşmış olsanız da durumun anlaşılması halinde suç işlemiş olursunuz.
Ödenmeyen Asgari geçim indirimleriniz için de şikayette bulunabilir,iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Erdoğan bey asgari geçim indirimlerimi alabilirmiyim ?
Hak etmenize rağmen ödenmemiş vergi iadesi tutarları, asgari geçim indirimi tutarlarını işveren ödememekte ısrar ederse,yapabileceğiniz bu durum için Bölge Çalışma Müdürlüğü ne şikayette bulunmak,bahsettiğiniz ücretleri alabilmek için de iş mahkemesinde dava açmaktır.
Davadan önce işverene durumu açıklayan bir noter ihtarı ile ödemelerin yapılmasını talep edip,ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı bildirmenizin faydası olabilir.
Erdoğan bey mahkeme kararları ne yönde çıkıyor?Şahitlerle almadıgımı ıspatlarsam lehıme cıkması kesınmıdır?
İşveren ödediğini ıspatlayamazsa, lehinize karar çıkma ihtimali daha yüksektir elbette.