SSK ile Emekli sandığı prim çakışması
Benim bir sorun olacaktı eğer cevaplarsanız sevinirim,
Aynı anda emekli sandığı ve ssk primleri yatabilir mi?Bir çakışma olur mu?Ben inşaat mühendisiyim belediyede çalışırken emekli sandığından sigortam ödeniyor fakat aynı anda imzamı kullandırdığım bir şirket beni sskdan göstermek zorunda.Burada bir sorun çıkar mı acaba?
Re: SSK ile Emekli sandığı prim çakışması
MADDE 16 – 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile 506, 1479, 2925 ve 2926 sayılı kanunlardan birine tâbi sigortalı iken, aynı sürede bir diğer sosyal güvenlik kurumuna, adına prim ödendiği anlaşılan sigortalılardan yersiz tahsil edilen prim asılları, sigortalı ya da hak sahiplerinin talebi, T. C. Emekli Sandığı bakımından ayrıca kurumların da talebi halinde işsizlik sigortası primi hariç olmak üzere hizmetlerin çakıştığı sürede prim borcu aslına mahsup edilmek üzere en geç 6 ay içinde tâbi olması gereken sosyal güvenlik kurumuna devredilir. Çakışan hizmet süresine ilişkin devredilen miktarın prim borcu aslını karşılamaması halinde, bakiye prim borcu ilgili kanun hükümlerine göre sigortalıdan veya 5434 sayılı Kanuna tâbi kurumdan tahsil edilir. Sosyal sigorta kanunlarındaki sigortalılığın tespiti ile hizmetlerin birleştirilmesine ait hükümler saklıdır.
Bu nitelikte olup bu Kanunun yürürlük tarihine kadar çakışan hizmet süreleri sosyal güvenlik kurumlarınca iptal edilmemiş olan sigortalılar da bu hükümden yararlandırılır
--------------
Yukarıdaki madde 5458 s Kanundan aktarılmıştır.
Hukukçu değilim,ama çifte sigortalı olunamayacağı anlamı çıkardım.
-----------------
T.C.
YARGITAY
21. Hukuk Dairesi
Esas : 2001/8440
Karar : 2002/56
Tarih : 21.01.2002
ÖZET : Uyuşmazlık zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı ile SSK´na tabi sigortalılığın çakışması halinde hangi Kanuna tabi olarak sigortalı sayılacağı noktasında toplanmaktadır. Sosyal Güvenlik Sistemimizde çifte sigortalılığa yer verilmemiştir. Kural olarak önceden başlayan ve sigortalının ekonomik hayatında baskın olan sigortalılığa geçerlilik tanımak gerekir.
----------------
Bu da; çifte sigortalılıkla ilgil bir karar.
İyi günler...