Vefat eden babamın evleri hakkında
İyi günler. Babam bundan 9 sene önce vefat etti. Aynı apartmanda üç dairesi bulunmktadır. Bu dairelerin iki tanesinde ağabeylerim oturmakta, diğerinde ise kiracı bulunmaktadır. Kira parasını büyük ağabeyim almaktadır. Soruma gelince ben dairelerin satışını istiyorum , ağabeylerim bugüne kadar hiçbir yardımda bulunmadılar, istediğim taktirde daireleri satış yaptırıp gelen parayı bölüşebilirmiyiz? Diğeri ise zaman aşımı süresi varmıdır? Teşekkürler...
Re: Vefat eden babamın evleri hakkında.
Eğer babanızın tek mirasçısı üçünüz ve tek malı bu 3 daireyse, her birinizin her dairede 1/3 payı vardır. En akıllıca yöntem bunları herkese 1 daire düşecek şekilde paylaşmak olur.
Önce veraset ilamı çıkarılır, veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilir, her evin üçünüz üzerine intikali yapılır ve ardından noterden yapılan rızai taksim sözleşmesiyle herkese birer daire verilir. (Ağabeylerinize oturdukları, size kiradaki daire) Eğer daireler arasında değer farkı varsa birbirinize para verirsiniz.
Size düşen daireyi daha sonra isterseniz satarsınız.
Bunun dışındaki yöntemler üçünüzün de zararına olacak. Elbette ki ortaklığın giderilmesi davası açıp dairelerin tümünün açık arttırma ile satılmasını talep edebilirsiniz. (ama bunun için de veraset ve tapu işlemleri tamamlanmalı) Ama evler muhammen bedelininin %40'ına yani çok ucuza da satılabilir. Sizin evlerden birini alacak durumunuz yoksa zararlı çıkarsınız.
Re: Vefat eden babamın evleri hakkında.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Eğer babanızın tek mirasçısı üçünüz ve tek malı bu 3 daireyse, her birinizin her dairede 1/3 payı vardır. En akıllıca yöntem bunları herkese 1 daire düşecek şekilde paylaşmak olur.
Önce veraset ilamı çıkarılır, veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilir, her evin üçünüz üzerine intikali yapılır ve ardından noterden yapılan rızai taksim sözleşmesiyle herkese birer daire verilir. (Ağabeylerinize oturdukları, size kiradaki daire) Eğer daireler arasında değer farkı varsa birbirinize para verirsiniz.
Size düşen daireyi daha sonra isterseniz satarsınız.
Bunun dışındaki yöntemler üçünüzün de zararına olacak. Elbette ki ortaklığın giderilmesi davası açıp dairelerin tümünün açık arttırma ile satılmasını talep edebilirsiniz. (ama bunun için de veraset ve tapu işlemleri tamamlanmalı) Ama evler muhammen bedelininin %40'ına yani çok ucuza da satılabilir. Sizin evlerden birini alacak durumunuz yoksa zararlı çıkarsınız.
İlginiz için teşekkürler...Fakat kirada olan dairenin kirasını en büyük ağabeyim alıyor.. Dört kardeşiz ve 9 senedir ne kira ne de yardım aldım.. Geriye dönük kira isteyebilirmiyim... Herhangi bir drum için zaman aşıımı süresi varmıdır en ilgilendiğim soruda bu . Şimdiden teşekkür eredim