Anlaşmalı boşanmadan sonra nafaka tazminat vb. istenir mi
Taraflar anlaşmalı olarak boşandılar, protokolde ve mahkemede hiç bir maddi manevi talepte bulunmadılar, çocuk falan da yok. Karar temyizden feragatle kesinleşti, Karşı taraf daha sonra maddi manevi tazminat, yahut nafaka için dava açabilir mi?
Re: Anlaşmalı boşanmadan sonra nafaka tazminat vb. istenir mi
Alıntı:
abc20 rumuzlu üyeden alıntı
Taraflar anlaşmalı olarak boşandılar, protokolde ve mahkemede hiç bir maddi manevi talepte bulunmadılar, çocuk falan da yok. Karar temyizden feragatle kesinleşti, Karşı taraf daha sonra maddi manevi tazminat, yahut nafaka için dava açabilir mi?
Feragattan sonra dava açılamaz.
Alıntı:
1- Protokolde "maddi, manevi tazminat ve nafaka istenmeyecektir" mi denilmiş, yoksa
2- Talepte bulunmadılar sözünden maksat; "Bunlardan hiç söz edilmemiş mi?"
Alıntı:
Benimde kafam karıştı, böyle bir soru görmedim.
Anlaşmalı boşanıldı ama temyize mi gitti?
Alıntı:
Av.Feyz Pazarbaşı rumuzlu üyeden alıntı
1- Protokolde "maddi, manevi tazminat ve nafaka istenmeyecektir" mi denilmiş, yoksa
2- Talepte bulunmadılar sözünden maksat; "Bunlardan hiç söz edilmemiş mi?"
Taraflar protokolde veya duruşmada karşılıklı olarak hiç bir maddi manevi tazminat nafaka vb talaplerinin olmadığını söylemişler.
Ayrıca şunu sormak lazım, taraflar bu konuda nasıl bir cümle kurmalılar ki ileride açık kapı kalmasın.
Yahut protokoldeki hususları aynen tekrar ediyorum demeleri yeterli midir?
Kural olarak; Protokolde hangi haktan feragat edildiyse artık onlar talep edilemez. Tazminat istemiyoruz yazıyor ve protokol mahkemece de onaylandıysa kural olarak tazminat istenemez. Protokolde bulunmayan hususlar yasalar elveriyorsa sonradan istenebilir.
Biz siteden bir protokol örneğini kendimize uyarlayıp verdik.Avukata danışmadık.Bu nedenle eksik yada yanlış bişeyler varsa Anlaşmalı boşanma davası sonunda hakim hazırlanan protokolumü onaylar?Yoksa bu protokole göre kendisimi karar yazdırır.Yani tarafların kendi aralarında hazırladığı protokolde bir eksiklik yada muallak bir şey görürse,tarafları uyararak ve görüşlerini sorarak kararda bunu düzeltirmi?Dava sonunda karar yazıldıktan sonra protokolün bir hükmü kalırmı
Alıntı:
aliayan rumuzlu üyeden alıntı
Biz siteden bir protokol örneğini kendimize uyarlayıp verdik.Avukata danışmadık.Bu nedenle eksik yada yanlış bişeyler varsa Anlaşmalı boşanma davası sonunda hakim hazırlanan protokolumü onaylar?Yoksa bu protokole göre kendisimi karar yazdırır.Yani tarafların kendi aralarında hazırladığı protokolde bir eksiklik yada muallak bir şey görürse,tarafları uyararak ve görüşlerini sorarak kararda bunu düzeltirmi?Dava sonunda karar yazıldıktan sonra protokolün bir hükmü kalırmı
Hiç sanmıyorum, yani şu cümle eksik olmuş, şurası muallak olmuş gibi bi beyanda bulunmaz, gerekli gördüğü takdirde tarafların menfaatleri konusunda düzeltme yapılabilir diyor kanun. Bence protokolde "bu boşanmayla ilgili maddi manevi tazminat, nafaka ve herhangi bir ad altında hiç bir talebim yoktur" demek her yolu kapatır galiba, bilmem avukat arkadaşlar ne der bu işe.
Alıntı:
Hiç sanmıyorum, yani şu cümle eksik olmuş, şurası muallak olmuş gibi bi beyanda bulunmaz, gerekli gördüğü takdirde tarafların menfaatleri konusunda düzeltme yapılabilir diyor kanun. Bence protokolde "bu boşanmayla ilgili maddi manevi tazminat, nafaka ve herhangi bir ad altında hiç bir talebim yoktur" demek her yolu kapatır galiba, bilmem avukat arkadaşlar ne der bu işe.
Ben avukat değilim ama benim eşim hazırdığı kendi protokünde "Tarafların nafaka,tazminat konularında birbirlerinden talebi yoktur.Nafaka, tazminat konularında karşılıklı feragat etmişlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken
-feragat- kelimesi Feragat kelimesi varsa prokolde ve boşanma davası onaylanırsa yargı yolu kapanıyor Yani nafaka, tazminat konusunda dava açılamıyor Tabii ki bu durumda ben eşimin prokolünü onaylamadım Feragat kelimesinin anlamını biliyordum ama bu kadar bağlayıcı olduğunu bu sitedeki avukat arkadaşlardan birisinden öğrendim
Alıntı:
aliayan rumuzlu üyeden alıntı
Hakim anlaşmalı boşanmada bir tek çocuğun velayeti ve çocuğa bağlanan nafaka konusunda değişiklik yapabilir. Taraflar hakimin yaptığı değişikliği onaylamazsa protokol rafa kalkar, çekişmeli olarak devam eder.
Diğer konularda eşlerin sunduğu protokolü hakim huzurunda iki taraf da kabul ederse hakim aynen onaylar. Maddelerden birini taraflardan biri kabul etmezse
protokol rafa kalkar, çekişmeli olarak devam eder.
Hakim eksik ya da muallak diye bir yorum yapmaz.
Protokolde bahsedilmeyen veya kesinleştirilmeyen konular hakkında boşanma kesinleştikten sonra 1 yıl içinde tarafların dava açma hakkı vardır.