-
Öğretmene Hakaret
Tekrar merhaba.
Gitgide müdavimi olmaya başladım ben bu sitenin. ;)
Öğretmen olarak çalıştığım okulda görevli memurumuz dün sabah okul müdürü ve bir kaç öğrencinin yanında bana hakaret etti. Hatta o kadar bağırdı ki yan odadaki müdür yardımcısı da kavga var zannederek bizi ayırmaya koşmuş. Ben kendime yakışır şekilde, üslubumu bozmadan "kötü söz sahibinindir" diyerek çıktım odadan.
Şimdi merak ettiğim husus, ben bu arkadaşımızın bu davranışına karşılık ne yapabilirim? Müdür olaya tanık gerçi ama, bir şikayet durumunda tavrının ne olacağını tam kestiremiyorum. "ben duymadım" falan da diyebilir her ne kadar beni oraya kendisi çağırmış ve olay esnasında orada olsa da. Zira geçmişte oldu böle şeyler.
Bir akıl verin bana. Hukuk çerçevesinde yapabileceğim herhangi birşey var mı yoksa kaba kuvvet mi gerekecek?
Yorumlarınız için peşinen teşekkür ediyorum.
-
Re: öğretmene hakaret
Öncelikle ; sözkonusu olay karşısındaki tutumunuzdan dolayı sizi kutlarım ancak , en son belirttiğiniz kaba kuvvet İHKAK-I HAK ; tabiki yasalarımıza göre yasaktır ; aksi bir davranış sizin de hukuki ve cezai sorumluluğunuzun doğmasına sebebiyet verecektir. Sözkonusu eylemi net olarak belirtmemişsiniz ; sadece bağırdı mı yoksa hakaret içeren sözler de sarf etti mi_?
Sözkonusu hakaret fiilini gerçekleştiren şahsın sorumluluğu hukuki ve cezai olmak üzere ikiye ayrılır ; ben size cezai sorumluluğundan bahsedeceğim :
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Şerefe Karşı Suçlar
Hakaret
MADDE 125. - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
Soruşturma ve Kovuşturma koşulu ise :TCK md.131 gereğince ; Mağdurun Şikayetine bağlıdır.
Ağırlaşmış Hal :eğer hakaret suçu : Kamu Görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmişse ;cezanın alt sınırı 1 yıldan az olamaz.
Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı İşlenmesi Halinde , soruşturma ve kovuşturma için mağdurun şikayeti aranmaz , ilgili birim resen (kendiliğinden) soruşturma açabilir. Tabiki bir şekilde suç haberini alması gereklidir.
-
Böyle durumlarda, sıcağı sıcağına olayı tutanağa bağlamak lazım... Aslında, olaya bizzat tanık olan Müdür'ünüzün olayı tutanağa bağlaması ve işlem başlatması gerekir.
Siz, öncelikle Müdür'ünüze bir dilekçe ile başvurup, bahse konu memurdan şikayetçi olduğunuzu belirtin... Ondan sonra gelişmelere göre hareket edersiniz...
-
yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. açıklığa kavuşturmak gerekirse olay, sözkonusu memurun bana bağırması değil bağırarak hakaret içeren söz sarfetmesiydi. pazartesi günü şikayet dilekçemi vermeyi düşünüyorum. ancak eğer müdür şahitliği kabul etmez yada yalan beyan verirse nolur? acaba bu durumda ben karşımdaki memura iftira atmış durumuna düşmez miyim?
-
hayır iftira etmiş olmazsınız ; bir tek şahidiniz müdür mü_? eğer başka şahitler varsa ; asıl müdür yalan yere şahitlik etmekten ceza alabilir.
İftira Suçu Kanunda Şu Şekliyle Düzenlenmiştir:
İKİNCİ BÖLÜM
Adliyeye Karşı Suçlar
İftira
Madde 267 - (1) Yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği hâlde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idarî bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
sizin olayınızın bahsettiğiniz şekliyle gelişmiş olması ve de tanıklarla isbatı halinde ; söz konusu madde kapsamına girmeyecektir .(TCK md.267)
-
yalan yere tanıklık ise TCK kapsamında suçtur : Böyle bir davranış içine giren kimse açıkça suç işlemiş olur. :
Yalan tanıklık
Madde 272 - (1) Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
-
Re: Öğretmene Hakaret
Merhaba .Burada emrah_07 nin beyanları adli olarak doğrudur.Ama bu olayda adli makamlar 2. plandadır.Zira hakaret eden ve edilen memur olup olay iş yerinde vuku bulmuştur.öğretmenler de sınıf ve branş öğretmenleri olarak kanun bakımından ikiye ayrılırlar.4357 ve 1702 şeklinde.Burada idari yönden cezalar ve cezalandırılma usul ve ilkeleri mevcut.İlgilinin şikayeti üzerine ilköğretim müfettişleri gelir tahkikat yapar ve sonucu milli eğitim müdürüne sunarlar.O gereğini yapar.
-
peki , okul içinde bir veli öğretmene hakaret ederse öğretmen bu durumda ne yapmalıdır?
-
Okul idaresine durumu açık şekilde anlatacağız bir dileke yazmalısınız.Gerisini okul idaresi milli eğitim müdürlüğü aracılığıyla adli makamlara bildirir.
-
işte işin kötü yanı şu ki, bana yapılan hakaretin tek tanığı müdür. o da tutar da "hakaret falan yoktu" derse, onun yalan söylediğini ispatlayabilecek başka şahit yok.. :(