-
Gabin
bir müvekkilin annesi ölmüş ve miras olarak bir ev kalmış..4 kardeşler.ancak anne ölmeden önce evi bir başkasına satmış görünüyor.ancak bu satış gerçek değil.evin değeri 70-80 bin tl ancak tapuda 19bin tl görünüyor.
bu konu ile pek bilgin yok ama araştırdığım kadarıyla olayda gabin var..bizim gabine dayalı tapu iptali için dava açmamız gerekiyor sanırım.müvekkil oğlu olduğu için satış iptal edildiğinde hakkını alabilirmi?biraz uzun oldu ama davayı nerede açıcaz?bu konu ile ilgili bilgisi olan ve bana yardım edebilecek biri varsa çok sevinirim.acaba neler yapmam lazım
-
Re: gabin
Sn. Dimple,
1. Şayet bir dava söz konusu olacaksa bu taşınmazın aynına yönelik olduğu için taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılacaktır.
2. ben olayda gabin olduğu kanaatinde değilim. anladığım kadarıyla adı geçen sadece tapu masraflarını azaltmak adına değeri düşük göstermişler. yani gerçekte olaydaki kişi taşınmazın gerçek değerini almış ve fakat tapuda eksik bedel gösterilmiştir. bu halde sadece söz konusu muvazaalı işlem nedeniyle eksik harcın tamamlattırılmasına hükmedilir ve dava reddedilir düşüncesindeyim.
ancak elbette ki gerçekte de 19.000 TL alınmışsa bu satım nedeniyle gabin söz konusu olabilir. ancak değerler arasındaki açık oransızlık dışında şu hususların da ispatı gerekmelidir.
- satıcının tecrübesizliği, zorda olması,
- karşı tarafın sömürme kastı.
esen kalın.
-
Re: gabin
cevabınız için teşekkürler avukat bey..biz olayda ne satıcı ne de alıcıyız.müvekkil miras hakkını bu satış dolayısıyla alamıyor.satışta zaten o niyetle yapılmış..bunu açığa çıkartmak ve mirasçının hakkını almasını sağlamak istiyorum.sizce başka ne yapabilirim?
-
Re: Gabin
-
Re: Gabin
başlık olarak gabin yazdım ama sanırım yanıldım.internetten araştırdığıma göre olayda muvazaa var ve bizim muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tascil davası açmamız lazım.ancak şu kafamı karıştırıyor.taşınmazın satışı mirasçılardan birine yapılmamış.benim gördüğüm örneklerde hep diğer mirasçılardan birine satış gösterilmiş.taşınmaz 3. bir kişiye satıldığına göre bzi bu davayı açabilirmiyiz?bir de davalı olarak taşınmazı satın alan kişiyi mi göstermemiz gerekir.diğer mirasçılarında davacı olarak bu davaya katılmaları gerekirmi?katılmayacaklardır çünkü satışı 3. bir şahsa yapılmış ancak diğer kardeşler bizim müvekkilden mal kaçıırmak istiyor.bu durumda davaya devam edilmezmi?pay oranında tescil istersek diğer kardeşlerin davaya katılması istenirmi?çok uzun ve karışık yazdım sanırım ama inşallah cevaplarsınız şimdiden teşekkürler