İş sözleşmesi-Rekabet yasağı
Merhabalar,
İşverenim bana belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalatmak istiyor, 'Şirket Bilgilerinin gizliliği ve şirket dışı çalışma ve rekabet yasağı'' başlıklı iş sözleşmesi maddesinde yer alan
'' İş sözleşmesinin feshi tarihinden itibaren 2 yıl süre il işçi, T.C. içinde. İşveren şirket ile rekabet edecek konumda faaliyet alanları aynı olan herhangi bir şirkette ya da şahsa ait hiçbir işyerinde çalışmayacağını, ticari faaliyette bulunmayacağını, işveren şirket il rekabet etmeyeceğini peşinen kabul ve taahhüt eder.
İş bu maddede belirtilen kurallar ile taahhütlerin ihlali halinde işçi, işverenin uğrayacağı zararı tazminle ve 20.000,00 EURO cezai şartı ödemekle yükümlü olduğunu kabul ve taahhüt eder.''
maddesi acaba bağlayıcımıdır. İşveren başka bir işyerinde çalışmam halinde benden bu parayı tahsil edebilirmi ben kendi uzman olduğum işi 2 sene boyunca yapmaıyacakmıyım.T.C. içinde demesi bu kadar büyük bir alanı kapsaması bu maddeyi bağlıyıcı olmaktan çıkarırmı acaba? En azında bir il veya bir bölge olarak sınırlaması gerekmez miydi? Ben ayrıldıktan sonra2 sene benzer bir iş yapamıyacakmıyım? Tıp ve Medikal sektöründe çalışmaktayım. Bu konuda görüş ve yorumlarını bekliyorum.
Saygılarımla,
Re: İş sözleşmesi-Rekabet yasağı
Bu ibare, maddeyi geçersiz kılar.
Borçlar Kanunu
Madde 349 – Rekabet memnuiyeti ancak işçinin iktisadi istikbalinin hakkaniyete muhalif olarak tehlikeye girmesini menedecek surette zaman, mahal ve işin nevi noktasından hal icabına göre münasip bir hudut dahilinde şart edilmiş ise muteberdir.
Re: İş sözleşmesi-Rekabet yasağı
Fırat Bey verdiğiniz cevap ve içimi rahatlattığınız için teşekkür eder mesleğinizde başarılar dilerim,
Sayenizde gönül rahatlığı ile bu sözleşmeyi imzalayabileceğim.
Saygılarımla,
...
Cevap: Re: İş sözleşmesi-Rekabet yasağı
Merhabalar Fırat Bey ;
Forwarder firmasında çalışıyorum Lojistik sektöründe bir madde benim midemi bulandırdı. Rekabet iş sözleşmesi gereği İstanbul samsun mersin izmirde firma açamaz ortaklık kuramaz ve rakip firmada çalışamaz. İbaresi eklendi , aksi takdirde 100.000 USD firmaya para ödemek zorunda kalırım. Ben şimdi işten çıkarsam rakip firmada çalışamayacak mıyım ? Rakip firma sadece forwader firması mı bu konuda yardım istiyorum lütfen