İstifa ve ihbar tazminatı hakkında
Merhabalar,
Benım bı sorum olacaktı; 22 temmuz 2008 de ıse basladım 2 gun sonra istifa etmek istiyorum.cunku baska bır işe baslıcam.dolayısıyla ihbar suremı calısamıcam,
1) ihbar surem ne kadardır tam,
2)bu sureyı calısmadan ayrılırsam hukukı sorumluluğu ne olur
3)sırket benden ne para keser mı yada dava acabılırmı ?
4)ihbar tazminat miktarı olarak ne kadar ödemem gerekir.?
tesekkurler..
Re: İstifa ve ihbar tazminatı hakkında
Alıntı:
GrEyes rumuzlu üyeden alıntı
22 temmuz 2008 de ıse basladım 2 gun sonra istifa etmek istiyorum.
Alıntı:
1) ihbar surem ne kadardır tam,
Süreli fesih
MADDE 17. - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
İş sözleşmeleri;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta ,
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta ,
Alıntı:
2)bu sureyı calısmadan ayrılırsam hukukı sorumluluğu ne olur
Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
Alıntı:
3)sırket benden ne para keser mı yada dava acabılırmı ?
Dava açarak ihbar tazminatı talep edebilir.
Alıntı:
4)ihbar tazminat miktarı olarak ne kadar ödemem gerekir.?
İhbar sürenize karşılık gelen süre için alacak olduğunuz brüt ücret kadar ödemeniz gerekir,işveren de kabul ederse.İhbar süresine ait ücreti ödeyerek sözleşmeyi sona erdirme hakkı sadece işverene tanınmış bir haktır.
Ayrıca aynı konuyu farklı başlıklar altında tekrarlamak,forum kirliliğinden başka bir işe yaramamaktadır,lütfen konu tekrarı yapmamaya özen gösterin.
Merhabalar ben bir kamu kuruluşunda 2004 yılından bu yana 4857 sayılı yasaya tabi işçi olarak çalışıyorum.Bu arada 2006 yılında askere gidip geldim. Şimdi ise istifa etmek istiyorum. Kurumum benden ihbar tazminatı istermi? Benden önce kurumumuzdan istifa eden 3-4 arkadaşım oldu ancak onlardan istenmedi. Benden isterlerse nasıl bir yol izemem gerekir. Savunmam nasıl olmalı. Teşekkürler.
Sayın yetkili benim sorum ben çalıştıgım yerden istifa etmek istiyorum koşulları daha iyi emegimin karşılıgını alabilecegim başka biryerde göreve başlıcam 15 aydır bu firmadayım istifa etmem için yapmam gereken seyleri merak ediyorum herseyi tam yapıp açık kapı bırakmak istemiyorum,bir sorumda içerde alacagım primlerim var istifa edersem bu haklarımdan mahrum olmuş olurmuyum? şimdiden teşekkür ederim ....
İhbar süreniz 4 hafta.
İşyerinize ayrılacağınız tarihten 4 hafta öncesinde ayrılacağınızı YAZILI olarak bildirmeniz gerekir.Yazılı bildirimi elden yapacaksanız, alındığına dair imzalı bir kopyayı elinizde tutmanız yararınıza olacaktır.Dilerseniz bildirimi noter kanalıyla yapabilirsiniz.Bu durumda ihbarın alınış tarihi işverene bildirim tarihiniz olacaktır.
Kendi isteğinizle ayrıldığınız için kıdem tazminatına hak kazanamazsınız, doğmuş prim , ücret alacaklarınız kayba uğramaz.
Teşekkür ederim bide merak ettiğim şey işten ayrıldı belgesini nezamana kadar almam gerek çünkü diger firmada hemen işe başlıcam eminimki sorun çıkaracaklar belgeyi vermemeye calısacaklar ,bide ihbar tazminatını ödersem bu 4 haftalık süre yinede geçerlimi.içerdeki primim için ne yapmalıyım.
4 haftalıkihbar süresi, işverenin kusuru dışında bir sebeple ayrılmanız durumunda her zaman geçerlidir.İşverenle anlaşmanız durumunda 4 hafta çalışma süresini beklemeden bu süreye karşılık gelen ücreti ihbar tazminatı olarak ödeyip hemen ayrılmanız mümkündür elbette.
Ödenmeyen primleriniz için işverenden talep etmeniz gerekir, talebinizi yazılı yapmanız, ödenmezse iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.
kusura bakmayın rahatsız ediyorum belkı ama bir sorum olacak size yanıtlayabılırsenız sevinirim ben 09/04/08 de işe başladım 19/02/09 da işten çıkarıldım bana 19 gün çalışma parası ve 4 haftalık iş bulma sürecinde çalıştırmadıkları için o parayıda verdiler byani 6 ayı geçti benim tazminat hakkım yokmu aceba şimdiden çok teşekkür ederim
Daha önce açtığınız konuya verilen cevaba baktınız mı?
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=53455