Maaş Bordrolarını Hazırlamak İçin Kuruma Alınan Programın Parası Çalışanlardan Talep Edilebilir mi?
Merhabalar,
Çalıştığım Kamu kurumunda, maaş bordrolarının bundan böyle kurumun bağlı olduğu il müdürlüğünde değilde, kurumumuzun bünyesinde yapılacağı kararlaştırıldığından, bu işi yapmakla görevli memur için ayrıca bir program alınması ihtiyacı doğmuş. (Memurun bahanesi mevcut program zor olduğundan kendisine daha kolay bir program lazım olmuş. İhtiyacın açıklaması bu şekilde)
Kurumun işleri için kullanılacak programların teminini kurumlar kendi karşılamak zorunda değil midir?
Bunun için kurumdaki hiç bir personelden görüş alınmadan, yukarıda belirttiğim nedenden dolayı kuruma maaş programı alındığı ve bunun için kişi başına 50.00 TL. ödememiz gerektiği söylendi.
Ben itiraz edince de "O zaman maşından kesilir." diye tehdit edici bir uslup ile yaklaşıldı. Konuyu diğer arkadaşlara açtığımda , benden önce çalışan bir memur yine başka bir maaş programı için toplanan paraya itiraz etmesine rağmen 2 sene önce 150 TL ödemiş, daha doğrusu itiraz edip ödemeyince maaşından kesilmiş. Memur bu konu hakkında dava açmış mı diye sordum. İşin o kısmını bilen veya hatırlayan yok.
O programa ne olmuş dedim. Onu bilen de yok. Zaten ne hikmetse tek karşı çıkan benim. Bunu da anlamış değilim.
Bu şekilde bir kesinti veya para talebi yasal mıdır? Maaşımdan bu tarz bir kesinti yapıldığı takdirde, hukuken izlemem gereken yol nedir acaba?
Birde maaş bordrolarımız hiç bir şekilde kurumumuza gelmiyor ve tarafımıza verilmiyor. Bunu defalarca talep etmeme rağmen bordrolar il müdürlüğünde hazırlandığından orada kalıyor diyorlar. Bildiğim kadarı ile bordrolar bir kaç nüsha çıkıyor. Yasal olarak işveren bordroları çalışanlarına her ay düzenlli olarak vermek zorunda değil mi?
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Re: Maaş Bordrolarını Hazırlamak İçin Kuruma Alınan Programın Parası Çalışanlardan Talep Edilebilir mi?
Böyle bir ücret/katılım talebi yasal değildir. Bu nedenle bordronuzdan kesinti yapılacağını sanmıyorum. Olsa olsa, bankadaki hesabınızdan kesebilirler. Bu durumda da, hem bu kesintiyi yapanlar hem de ilgili banka sorumlu olurlar.
Tedbir olarak, maaşınızın yatırıldığı bankaya, bir dilekçe vererek, kendi emriniz dışında hiç kimseye/kuruma ödeme yapılmamasını talep edebilirsiniz.
Buna rağmen, bordronuzdan bir kesinti yapılırsa idari yargıda, bankadan kesinti yapılırsa adli yargıda hakkınızı aramanız mümkün...
Re: Maaş Bordrolarını Hazırlamak İçin Kuruma Alınan Programın Parası Çalışanlardan Talep Edilebilir mi?
Sayın Kantaroncu, verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler ve öneriniz için çok teşekkür ederim.
Saygılar...
bordro . muhasebat . gov . tr
den öğrenebilirsin kardeşim.