İş sözlesmesi ve senet imzalama
bugun bir işe başladım. iş sozleşmesini aldım onceden. inceledim. sozlesmede herşey guzel. bir maddede sozlesme bitimine kadar (1 yıl içinde) işi bırakıp aynı sektordeki başka firmaya geçersem bunun 20000 USD tazminatı olduğu var.
Problem değil. Çünkü o işi bırakırsam tamamen başka bi sektrode çalışıcam zaten. Ama kafama takılan şu:
sozlesmeyi imzaladıktan sonra işveren boş bir senet çıkardı (pembe ufak bir kağıt), ustune 20.000 USD yazdık ve ben altına isim ve imza attım. Senedin ustunde başka bişey yazmıyordu. Tarihte yazdım galiba ama net hatırlayamıyorum. Heralde yazdım gibi geliyor.
1. Bu durumda ben sozlesmeye aykırı hareket yapmasamda bana ilerde zararı dokunabilirmi
2. tarih yazmadıysam daha mı kotu? işverenime ''açalım tarihide yazalım, yada bu senedin sozlesmeyle direk alakası vardır diye yazalım'' dememmi lazım sizce
3. bir şekilde işten ayrılınca yada sozlesme bitince senedi işverenin elinden almam lazımmı. adam vermem derse ne olacak
bu konularda fikri olan yada şunu kesin yap diyeceginiz bişey varmı?
Re: İş sözlesmesi ve senet imzalama
benzer bir olay benim başıma geldi. işveren bana senet imzalattı. gitmediğim avukat kalmadı. ama tüm avukatlar senet varsa ödemek zorundasın dediler borcun sebebine bakılmazmış. zorla imzalatılma durumu da yoktu. vel hasılı mecburen ödedik. 11000 tl. insana cok koyuyor inan. bu vesile ile tüm çalışanlara nacizane tavsiyem işte iyi niyetli olmayın. firmalar kötü ayrılma durumuna göre kendini ayarlıyor ama çalışanlar kötü gün geldiğinde aleyhinde olacak şeyleri iyi niyetle imzalıyor.
benim elimde adamların parayı neden tahsil ettiğine dair ibra kağıdı olmasına rağmen avukat durum belli olmaz diyor(kağıtta kurs ücreti+4 aylık maaş yazıyor) benim hakka hukuka aklım ermiyor açıkçası.
ben yaptım pişmanım. başkasının başı ağrımaz inşallah.
istemeden sürçü lisan ettikse affola.
Merhaba,
Kardeşim dün itibariyle imzaladığı sözleşmede işten kendi isteğiyle 5 sene içerisinde ayrılması durumunda 25000 TL tazminat ödeyeceğini belirten bir madde yer almaktadır. Bu maddeye rağmen işveren kardeşimden bu miktara tekabül eden bir senet imzalaması gerektiğini söylemektedir. Sözleşmede böyle bir madde olmasına rağmen senet imzalanması normal midir? Senedi imzalamamak yönünde tercihte bulunulabilir mi?
Alıntı:
dolunay06 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Kardeşim dün itibariyle imzaladığı sözleşmede işten kendi isteğiyle 5 sene içerisinde ayrılması durumunda 25000 TL tazminat ödeyeceğini belirten bir madde yer almaktadır. Bu maddeye rağmen işveren kardeşimden bu miktara tekabül eden bir senet imzalaması gerektiğini söylemektedir. Sözleşmede böyle bir madde olmasına rağmen senet imzalanması normal midir? Senedi imzalamamak yönünde tercihte bulunulabilir mi?
bence imzalamasın. sözleşme açık. senedin geri dönüşü kolay kolay olmuyor. sözleşme için belki itiraz edebilir. yarının ne getireceği belli olmaz. illa senet imzalayacaksa da ne için imzalandığına dair not yazsın. (avukatlar bana keşke böyle yapsaydın dedikleri için biliyorum.) senet tahsil edilmek istendiğinde bin bir yol olduğunu öğrendim. onun için kesinlikle ne olursa olsun bir yere imza atarken çok çok iyi düşünsün kardeşin.
bu arada hukukçu arkadaşlar kusura bakmayın haddimiz olmadan yorum yapıyoruz. ama tecrübelere istinaden. :o
doğru olan tabiki hukukçu arkadaşlarımızın söyledikleri.
Cevap için teşekkürler.
Kardeşim sözleşmeyi imzalamıştı fakat senet imzalamadı. Sözleşmede sözleşme başlangıç tarihi 15.02.2009 görünüyordu. 26.01.2009'da işyerine noterden ihbarname çekmek suretiyle işe başlamayacağını bildirdi. Gerekçe olarak da sözleşme şartlarının avukatlarca incelenmesi sonucunda çok ağır olduğunu .. yazdı. Bu durumda sözleşme başlamadan iptal etmesinden dolayı hukuki bir zorunluluk altına girer mi? Başlamadan sözleşme bu şekilde iptal edilebilir mi? Danıştığımız avukatlar edebileceğini söylemişler ve kardeşime ona göre bir ihbarame yazdırmışlar.
Teşekkürler.