-
Başıma taş yağar mı?
Sahne 1:25.06 2008 tarihinde Vergi Dairesi Müdürlüğüne İTM olarak "Oltaya takılarak balık tutmak maksadıyla suni bir yem yaptım.Bunu ev şartlarında, işçi ve makine kullanmadan yapıp, satmam halinde; vergi mevzuatı açısından durumum ne olur?"
Netice: İlgili makam tarafından alınan bu yazıma,bu güne kadar cevap verilmemiştir.
Sahne 2:İlçede bulunduğum bir günde,öğle yemeğine 5 dk kala uğradığım Esnaf Odasında, giriş bölümünde olan üç bayana hitaben "Esnaf muafiyet belgesi almak için neler yapmalıyım?" şeklindeki soruma verilen cevap "Burası adından da belli olduğu gibi 'Esnaf' larla ilgili bir kuruluştur.Bu belgeyi biz değil,vergi dairesi müdürlüğü verebilir."
Netice:Netice yok...
Sahne 3:Başbakanlık "Haberleşme Merkezi"ne internet ortamında -Bilgi edinme hakkı çerçevesinde- 10.11.2008 tarihinde "İlgili bakanlık:Tarım ve Köyişleri Bakanlığı.Konu:Suni yem.
Evde veya imâlâthanede,oltaya takılarak balık avlamak amacıyla suni yem yapıp satmak istiyorum.Yemin muhatabı balık, insan yiyeceği olduğundan, yapmak için izin almam gerekmekte midir?Gerekiyorsa, prosedür nedir?" şeklinde yazdım.
Netice:Filân tarih,falan sayı ve feşmekan imzalı gelen cevap yazısında "Hayvan besleme amacıyla üretilmeyip tamamen sportif olta balıkçılığında balık tutmak amacıyla üretilecek olan yemler yem mevzuatı kapsamında değerlendirilmemektedir."
Manzara-i umumiye budur.Bu ahvâl ve şerait altında,yarın birgün yem satarsam; başıma taş yağar mı?
-
Re: Başıma taş yağar mı?
Taşı bilemem ama sattığınız ürün için belge düzenlemezseniz maliye ve vergi memuru yağacağından emin olabilirsiniz.Ayrıca ticari boyuta geldiğinden dolayı bağkur da sizi otomatik olarak kayıt altına alıp,prim borcu tahakkuk ettirecektir.
-
Erdoğan Bey,
Hızınız ve cevabınız için teşekkür ederim.Azıcık da olsa, HUKUKun "H" sinden anlayan biri olarak, o zaman size, şunu sorabilir miyim: İlgili vergi dairesinin cevap vermemesi,hukuken "Dediğiniz şekilde yapacağınız iş, 'Vergi Mevzuatı' açısından bizi ilgilendirmiyor." anlamına gelmiyor mu?Eğer dediğiniz gibi olacaksa:"Şöyle veya böyle yapmalısınız/olmalısınız." demeleri gerekmiyor muydu?
Sağolun...
-
İfadelerinizden anladığım kadarı ile evde suni yem imalatı faaliyetinin GELİR VERGİSİ KANUNU'nun 9. maddesinde tanımlanan muafiyetten yararlanıp yararlanamayacağınızı araştırıyorsunuz.
Burada sayılan faaliyetler arasında sizin ürününüz sayılmamış. Ama sayılması da gerekmez.
Önemli olan motorlu makine kulllanmadan , dışarıdan işçi almamak ve oturduğunuz evde iş yapmak.
Güle güle yapıp satın derim ben.
Vergi dairesinin cevap vermemesini de o kadar büyütmeyiniz.
Zira vergi dairesinin verdiği cevap sizi sadece cezai sorumluktan kurtarır.
-
Mehmet Bey,
Üniversite mezunu işsiz çocuğuma bir iş kurmak isterim.Derdim vergi kaçırmak,vergi mükellefi olmaktan kurtulmak değil.Yedi yıldan beri uğraştığım,ayrıca konuyla ilgili bir Patent vekili avukatla da görüştüğüm bu yemle iligili olarak,piyasasının olup olmayacağını bilmeden,bir işyeri açmak,elektrik,su,kira bağkur primi gibi şeylerle uğraşmak istemiyorum.Ödeyip ödeyemeyeciğimiz bile belli değil.Baktım ki, iş yürüyor: o zaman zaten işyeri açarız.Çocuk da emeklilik için prim ödemeye başlar.
Derdim; bu basamağa gelinceye kadar başıma taş yağıp yağmayacağı idi.Verdiğiniz cevapla beni rahatlattınız.
Teşekkür eder,iyi günler dilerim.
-
çabanızdan dolayı tebrik ederim
-
birde sonucu ne oldu onu merak ettim
-
vergi dairesinin vermiş olduğu cevabıda iletirseniz sevinirim