Apartman yapılamıyor,kira nereden alınabilir.Yoksa ödemeye devammı
merhabalar arkadaşlar
Ben aranıza bugün katıldım.benim bir konu hakkında bilgiye ihtiyacım var.
Babam ve ortaklarına ait ankarada yapılacak bir apartman hissesi var bu hissede 6 ortaklar,5 ortak anlaşma sağlıyor ama birtanesi yaklaşmıyor sürakli kaçıyor.Arsa ortakları suanda arsanın bulunduğu yerde kendi müstakil evlerinde oturmaktalar ve neticede kira vermemektedirler.Biz ise yıkılan evimiz yeşil alan olacağından belediye bu arsaya bizi tahsis etmişti.Apartmanda yapılamadığından kirada oturuyoruz.Bu yaklaşık 5 senedir sürüyor.Daha ne kadar üsreceği belirsiz.Öğrenmek istediğim şey ise madem apartman yapılamıyor bizim kiramızı mahkemeye vererek ya belediye yada arsa sahiplerinden tathsis etmegibi bi durum söz konusu olabilirmi.Yardımınıza çok ihtiyacım var şimdiden teşekür ederim .
saygılar
Re: Apartman yapılamıyor,kira nereden alınabilir.Yoksa ödemeye devammı
arkadaşlar sanırım hukuk sitesinde bana yardım idecek bilgili birisi yok.tşk ederim hepinize
sn. Yasin,
olay şöyle mi?
6 arkadaşın birlikte sahip oldukları, edindikleri bir arsa var fakat içlerinden birisi yanaşmadığı için inşaat yapılamıyor?
yanıtınıza göre cevaplayabilirim umudundayım.
esen kalın.
Öncelikle tşk ederim sayın AV. Gökhan
Evet arsa 6 ortaktan oluşmaktadır.Bir kişi yanaşmadığı için müteahite verilemiyor.Bu sebebden ötürü bizde 5 senedir kirada oturmaktayız.Diğer ortaklar kendi evlerinde olduğundan pek umursamıyolar,ama bir kişi dışında apartmanın yapılmasını kabul ediyorlar.Bu konuda kiramı kendimmi ödemeliyim yada ödeteceğim arsa sahipleri veya belediye olabilirmi.mahkemeye baş vurabilirmiyim
şimdiden tşk
Sn. Yasin,
kira bedeli talep etmeniz pek olası değil ama orada inşaata başlayabilmeniz konusunda bir önerim olabilir.
şayet diğer paydaşların inşaat yapılmasına müsaadesi var da sadece bir paydaş buna engel oluyorsa, mahkeme kararı ile o kişinin paydaşlıktan çıkarılması söz konusu olabilir.
konuya ilişkin KMK'nın ilgili hükmü şu şekildedir:
Beş veya daha fazla kişi tarafından üzerinde bir veya birden çok yapı yaptırılmak amacıyla birlikte bir arsa edinilmiş olması ve pay sahiplerinden en az beşte dördünün kat irtifakına geçiş konusunda aldığı karara uyulmaması halinde, karara uymayan pay sahiplerinin gayrimenkuldeki paylarının iptaline ve bu payların, isteyen diğer pay sahipleri adına tesciline sulh mahkemesi tarafından aşağıdaki şartlarla karar verilir:
a) Müşterek gayrimenkulün yukarıda belirtilen amaçla edinildiğinin ispat edilmiş olması,
b) Müşterek maliklerin yukarıda açıklanan çoğunluğunun kat irtifakına geçiş kararına veya bununla ilgili yükümlülüklere noterlikçe yapılan tebligata rağmen iki ay içinde uyulmamış olması,
c) Karara uymayan müşterek maliklerin paylarının mahkemece tespit edilen rayiç bedelinin mahkeme veznesine depo edilmesi.
bu nedenle anılan paydaşın payı diğer paydaşlarca edinilebilecek ve kat irtifakı sistemi kurulmak suretiyle taşınmazda inşaata başlanabilecektir.
esen kalın.