Askerlik sebebi ile işden ayrıldım tazminat alabilmek için ne yapmam gerekir?
02.01.2008 - 13.01.2009 tarihleri arasında çalıştığım işten askerlik nedeniyle ayrılmak zorunda kaldım , iş veren bir ay öncesinden bildirmediğim için tazminat hakkımın olmadığını ve işkimin kesile bilmesi için istifa yazmam gerektiğini istedi.
İşten ayrılalı 3 gün oldu ve ne yapacağımı bilmiyorum 21.01.2009 çarşamba günü birliğime teslim olmam gerekiyor , bu kısa süre içinde yapabileceğim neler olabilir ?
Tazminat hakkım varmıdır ?
Re: Askerlik sebebi ile işden ayrıldım tazminat alabilmek için ne yapmam gerekir ?
Noter kanalıyla ,askerlik göreviniz nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizi,kıdem tazminatı (ve varsa diğer çalışma ücretlerinizi) ödenmesi konusunda ihbar gönderebilirsiniz.
Re: Askerlik sebebi ile işden ayrıldım tazminat alabilmek için ne yapmam gerekir ?
askerlik nedeni ile istifa ederken bir ay öncesinden işvereni bilgilendirmek veya istifayı bir ay öncesinden vermek gibi bir kanuni zorunluluk varmı
yukarıdaki işveren haklı mı?
birde yıllık izin kullanmadan askerlik nedeni ile istifa edersem yıllık izin ücretimi para olarak kıdem tazminatım ile birlikte alabilir miyim?
Yukarıda bahsedilen işlem istifa değil, haklı nedenle sözleşme feshidir.
Erkeğin askerlik nedeniyle ayrılması,kadının evlenmesinden sonra 1 yıl içinde ayrılması veya işverenin kusurundan kaynaklanan ,ıspatlanabilir (ücretlerin ödenmemesi vs.gibi)haklı nedenlerle sözleşmenin feshedilmesi durumlarında ihbar süresine uyma zorunluluğu olmadan ayrılan çalışan kıdem tazminatına da hak kazanır.Ödenmemesi durumunda açılacak dava ile kıdem tazminatı hak ediş tarihinden itibaren işleyecek faiziyle tahsil edilebilir.
Her türlü sebeple iş akdinin sona ermesi durumunda hak kazanılmış,kullanılmamış izinlerin ücreti ödenir.
hızlı cevabınızdan dolayı teşekkür ederim. benim için önemliydi
Re: Askerlik sebebi ile işden ayrılmak durumundayım tazminat alabilmek için ne yapmam gerekir?
Merhabalar...Türkiye Taş Kömürü Kurumunun İşini alan Yüklenici Firmamızın Maden Mühendisliği görevinde 28.04.08 tarihinden itibaren çalışmaktayım.Askerlik durumumdan dolayı 10.07.09 tarihinde firmamdan ayırlak durumundayım.iş verenimle yaptığım öngörüşmemde; tarafıma tazmiat verdiği taktirde tekrar aynı iş yerinde çalışamıyacağımı, askerlik dönüşümde tekrar benimle çalışmak istediğini söyledi.İş verenimin iddia ettiği kanunun aslı varmıdır? İş çıkışımla birlikte tazminatımıda almalımıyım? Çünkü askerlik dönüşümde aynı firmada devam etmeyi istiyorum....teşekkürler. iyi çalışmaşar saygılarımla....
Re: Askerlik sebebi ile işden ayrılmak durumundayım tazminat alabilmek için ne yapmam gerekir?
Haziran/2009 dönemi ile birlikte 4.yıllık (A.Ö.F.)ünv.mezunu oldum.
8.ay gibi diploma elimde olacacak ve Askere gitmek için başvuru yapacağım.
Çalıştığım yerden de askerlik nedeni ile ayrılmak istiyorum.
Ancak 8.ayda başvuru yapsam en iyi ihtimalle 11.aya yetişirim.İşverende bu kadar erken çıkmamı istemiyor.
Yasal olarak bi tarih sınırı varmıdır.İşçi işvren ilişkisine mi kalmıştır?
Konu ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim.