iyiğünler annem ssk emeklisidir.ben eşimden ayrıldım nafaka almaktayım.annem öldüğü takdirde annemin maaşını alabilirmiyim.nafaka ile birlikte yetim maaşı alınabiliyormu.ve bu yeni kanun da dul kızlar anne babadan yetim maaşı alabiliyorlarmı
Printable View
iyiğünler annem ssk emeklisidir.ben eşimden ayrıldım nafaka almaktayım.annem öldüğü takdirde annemin maaşını alabilirmiyim.nafaka ile birlikte yetim maaşı alınabiliyormu.ve bu yeni kanun da dul kızlar anne babadan yetim maaşı alabiliyorlarmı
MADDE 21 – 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,
b) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
her birine % 25'i,”
---------
Yukarıdaki metin 5754 sayılı Kanundan aktarılmıştır.Kendiniz emekli değilseniz veya sigortalı bir işte çalışmıyorsanız annenizden kalacak yetim maaşını alırsınız.Nafaka devletin yaptığı bir ödeme değildir ve yetim maaşı almanıza engel değildir.
İyi günler...