Çekimlerini yaptığım programdan paramı alamıyorum ...
Merhaba ;
Öncelikle Hukuki.net'i uzun zamandır takip etmekteyim ve koruduğunuz çizginiz için sizi tebrik etmek isterim .
Hukuk ile pek alakam olmasada hayatımızın her kesiminde ihtiyaç duyduğumuz bir işi yapıyorsunuz .
Şimdi gelelim benim sorunuma.
Ben ulusal bir televizyon kanalında yayınlanmakta olan bir tv programının hem kamera önü hemde kamera arkasında çalışmaktayım.Ancak uzun süredir paramı alamasamda kriz dönemidir düzelir mantığı ile avutularak çekimlerimi yapmakta işimi tüm detayları ile yerine getirmekteyim .
şuan için halen yayınlanmakta olan program için elde hazır olarak çekilmiş ve görüntülerimin bulunduğu 4 aylık çekim tarafımdan yerine getirilmiş ve muhtemelen bu çekimler zamanı geldiğinde yayına girip yayınlanıcaktır.
Ancak ben para ile ilgili hiçbir gelişme olucağını düşünmüyorum.
Yapımcı firma ile aramızda herhangibir sözleşme veyahut bir izin belgesi bulunmamakla beraber benim programın ilk gününden itibaren ne sigortam yapılmış nede hesabıma yada makbuz karşılığı 1 ytl para geçmiştir .
Sormak istediğim şu
Ben paramı 1 hafta daha alamaz isem bunu tahsil etmek için nasıl bir yol izlemeliyim (hem geçmiş 15 bölüm hemde önümüzde çekmiş olduğum ve zamanı gelince yayınlanacak 16 bölüm için ?)
Ayrıca eyer paramı alamıyacaksam bundan sonra yayınlanıcak programlar için yayını durdurmam mümkünmü ?
Sonuç itibariyle ilk günden bu güne ne bir izin belgesi nede feragatname gibi bir belge imzalamadım. Karşılığını almadığım bir işin yayınlanmasını görüntümün ve emeğimin hiçe sayılmasını istemiyorum.
Sizden aldığım fikirler doğrultusunda bu konuda deneyimli bir avukat ile görüşmek kandırıldığımı düşünmekten kurtulmak istiyorum.
Saygılarımla
Re: Çekimlerini yaptığım programdan paramı alamıyorum ...
Sayın Kemalca;
Sigortanızın yapılmadığını veya yatırılmadığını ssk numaranızla kontrol ettiniz mi? bağlı olduğunuz firmaya başlarken işe giriş bildirgesi imzaladınız mı? sanırım ne firmada ne de ssk'da kaydınız olmadan açıktan çalıştırılıyorsunuz,bu sizin açınızdan ilerde oluşabilecek büyük risk her durumda..
Alıntı:
ozgursezdi rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Kemalca;
Sigortanızın yapılmadığını veya yatırılmadığını ssk numaranızla kontrol ettiniz mi? bağlı olduğunuz firmaya başlarken işe giriş bildirgesi imzaladınız mı? sanırım ne firmada ne de ssk'da kaydınız olmadan açıktan çalıştırılıyorsunuz,bu sizin açınızdan ilerde oluşabilecek büyük risk her durumda..
Sigortam yapılmadı ve bir sözleşmem yok ancak Ulusal bir tv kanalında her hafta yayınlanan bir program var ortada yani ben çalıştığımı sanırım bu yolla ispat edebilirim çünkü ekran arkasında çalıştığım kadar ekran önünde yani tv de yayınlanan program içindede ünvanımla birlikte yayınlanıyorum .
Alıntı:
kemalca rumuzlu üyeden alıntı
Sigortam yapılmadı ve bir sözleşmem yok ancak Ulusal bir tv kanalında her hafta yayınlanan bir program var ortada yani ben çalıştığımı sanırım bu yolla ispat edebilirim çünkü ekran arkasında çalıştığım kadar ekran önünde yani tv de yayınlanan program içindede ünvanımla birlikte yayınlanıyorum .
işe giriş bildirgesi imzalamadan,ssk primleriniz yatmadan,herhangi bir sosyal hakkınız olmadan bu şekilde çalışmaya devam etmeniz,çalıştığınızı bile ekstra delillerle ispat etmeye çalışmanız gerçekten vahim bir durum..bir an önce yetkili kişiyle konuşup sözleşme yapmanız,maaş alacaklarınızın ödenmesi için ısrarcı olmanız,özellikle ssk'nızı acil olarak başlatmanız,aksi olduğu takdirde bu firmada devam etmemenizi öneririm..Allah muhafaza bir iş kazası yada en ufak bir muayene için hastaneye gitseniz arkanızda ne bir işveren ne de ssk var.
Not:avukat değilim,herhangi bir hukuki eğitim almadım
Arkadaşım sen kimin adına çalıştın yapmcı firmamı yoksa ulusal kanal mı ?
Eğer ücret alacağını ödemiyorlarsa kanun gereki sözleşmeni haklı sebeplerden dolayı fesh edersin. Çünkü ücret alacağı ödenmemesi haklı bir sebepdir. Gelelim dava konu yaptığında bu alacağın tahsil kabiliyetine ücret alacağın 1. derece alacak sıfatında icra takibine konu olup şitket ise şirketin mal varlığından mal varlığı yok ise bu iş biraz zor şirket müdürlerinin mal varlığına yönebilirsin. Şahıs ise bunlar mal varlıklarına gidebilirsin. Burada önemli olan ortada paraya dayalı mal varlığının olması senin tahsil kabileyetini artırır. Gelelim sigortalılığın tespitine dava çok kolay olacaktır. Yayınlanan bölümlerde isimlerim var diyorsun ayrıca orada çalışan başka insanlar varsa şahitliğini istebilirsin bu iş kolay. Gelelim ücretinin tespitine ücretini davanda belirtirsin bilirkişi talebiyle bunu istersin. Bilirkişi belirleyeceği ücret temel ücret olur. Bu arada senin bir yazılı sözleşmen olmaması ücretin gerçek tespitinde sorun yaratabilir.
Herkese mutluluk ve sağlık dilerim.
Alıntı:
rıza33 rumuzlu üyeden alıntı
Eğer ücret alacağını ödemiyorlarsa kanun gereki sözleşmeni haklı sebeplerden dolayı fesh edersin. Çünkü ücret alacağı ödenmemesi haklı bir sebepdir. Gelelim dava konu yaptığında bu alacağın tahsil kabiliyetine ücret alacağın 1. derece alacak sıfatında icra takibine konu olup şitket ise şirketin mal varlığından mal varlığı yok ise bu iş biraz zor şirket müdürlerinin mal varlığına yönebilirsin. Şahıs ise bunlar mal varlıklarına gidebilirsin. Burada önemli olan ortada paraya dayalı mal varlığının olması senin tahsil kabileyetini artırır. Gelelim sigortalılığın tespitine dava çok kolay olacaktır. Yayınlanan bölümlerde isimlerim var diyorsun ayrıca orada çalışan başka insanlar varsa şahitliğini istebilirsin bu iş kolay. Gelelim ücretinin tespitine ücretini davanda belirtirsin bilirkişi talebiyle bunu istersin. Bilirkişi belirleyeceği ücret temel ücret olur. Bu arada senin bir yazılı sözleşmen olmaması cretin gerçek tespitinde sorun yaratabilir.
ortada yapılan,yapılmış bir sözleşme yok ki haklı fesih hakkını kullansın?..
Alıntı:
ozgursezdi rumuzlu üyeden alıntı
ortada yapılan,yapılmış bir sözleşme yok ki haklı fesih hakkını kullansın?..
Sayın arkadaşım; eğer çalıştığı tespit edilirse illaki sözleşmenin yazılı olmasına gerek yok. Sözleşme sübut bulmuştur.
Alıntı:
Eğer ücret alacağını ödemiyorlarsa kanun gereki sözleşmeni haklı sebeplerden dolayı fesh edersin. Çünkü ücret alacağı ödenmemesi haklı bir sebepdir. Gelelim dava konu yaptığında bu alacağın tahsil kabiliyetine ücret alacağın 1. derece alacak sıfatında icra takibine konu olup şitket ise şirketin mal varlığından mal varlığı yok ise bu iş biraz zor şirket müdürlerinin mal varlığına yönebilirsin. Şahıs ise bunlar mal varlıklarına gidebilirsin. Burada önemli olan ortada paraya dayalı mal varlığının olması senin tahsil kabileyetini artırır. Gelelim sigortalılığın tespitine dava çok kolay olacaktır. Yayınlanan bölümlerde isimlerim var diyorsun ayrıca orada çalışan başka insanlar varsa şahitliğini istebilirsin bu iş kolay. Gelelim ücretinin tespitine ücretini davanda belirtirsin bilirkişi talebiyle bunu istersin. Bilirkişi belirleyeceği ücret temel ücret olur. Bu arada senin bir yazılı sözleşmen olmaması cretin gerçek tespitinde sorun yaratabilir.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler .
Yukardada yazdığım gibi herhangibir sözleşme yada benim görüntülerimi yayınlamalarına izin verdiğimi gösteren bir belge yok .
Açıkcası benim karşımdakilere fazla güvenmemle gelişen bu vahim durum buyuk ihtimalle benim bu işi bırakmamla sonuçlanıcak .
Şuan bant olarak çekilmiş ve hazırda bulunan daha sonraki tarihlerde yayınlanıcak olan bölümlerinde parasını tahsil etmem gerekiyor normalde ancak buda normal yollardan pek mümkün görünmemekte .
Eyer bu bantta hazır olan görüntülerimi kullanırlarsa bu yayınları durdurmak için ne yapabilirim ?
sonuç itibariyle benim izin vermediğim görüntüleri yayınlamaları mumkunmu ?
Yada bu işin telif durumu olduğu için bu konudaki durdurma kararı nekadar sürede ve hangi şartlarda alınabilir ?
Ayrıca eklemeyi unuttum ben bir yapım şirketi için çalışmaktayım yani ulusal kanal bu firmanın hazırladığı programı yayınlamakta .
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Alıntı:
Sayın arkadaşım; eğer çalıştığı tespit edilirse illaki sözleşmenin yazılı olmasına gerek yok. Sözleşme sübut bulmuştur.
Birçok haftadır Tvde birçok kişi tarafından izlenmekte program ayrıca birçok basın kurumundan kayıtlar alınabilir diye dşünüyorum unvanımla beraber programın içinde bende sunucu kadar görünmekteyim konuşmaktayım İş ünvanımda kj denilen alt bilgi olarak girilmekte .
Sanırım bu çalıştığım konusunda ispat kabul edilebilir ?
Alıntı:
kemalca rumuzlu üyeden alıntı
Birçok haftadır Tvde birçok kişi tarafından izlenmekte program ayrıca birçok basın kurumundan kayıtlar alınabilir diye dşünüyorum unvanımla beraber programın içinde bende sunucu kadar görünmekteyim konuşmaktayım İş ünvanımda kj denilen alt bilgi olarak girilmekte .
Sanırım bu çalıştığım konusunda ispat kabul edilebilir ?
Evet... Sanırım olayın mantığını kaptınız