www.justin.tv ve benzeri internet sitelerinden Lig TV kanalını izlemek, izlettirmek ve izlenmesine aracılık etmek gibi fiillerin hukuki durumu hakkında görüşlerinizi belirtmenizi rica ederim.
Printable View
www.justin.tv ve benzeri internet sitelerinden Lig TV kanalını izlemek, izlettirmek ve izlenmesine aracılık etmek gibi fiillerin hukuki durumu hakkında görüşlerinizi belirtmenizi rica ederim.
örnek olarak benim canlı tv izleme sitem var. atv de bir ara oynanan maçlar yüzünden email gelmişti. atv avukatları tarafından. yayının 7 gün içinde kaldırılması yoksa mahkemeye veriliceği sölenmişti. bizde kaldırmıştık kodları.
lig tv içinde böle bişey olabilir.
Sayın emrah yavuzcan Bir hukukçu olarak sizin görüşleriniz nedir..? Birde Bu konular derin konulardır..(araştırdım)2 dava ile 5 yıl uğraşıverdim..Gerçi sonunda berat ettim ama ne çektiğimi ben bilirim...Bittim bittim...
Her bilgiyar kullanan internete giren ve her DT abonesi birer şüpheli potensiyeldir...
Benim görüşüm bu konuyu en iyi hukukçular ve uygulayıcıları daha iyi bilir..
Benim bir sitem vardı ligtv yayını yapıyordum, maç günlerinde 8-9 k hitim oluyordu.Domaini amerikadaki bir firmadan almıştım hosting hizmetinide amerikadan alıyordum domaindeki bilgilerim doğru değildi bir gün bana mail geldi iletişim formundan yayını kesin diye bende mail atmıştım adamlara bana boyle bir cevap gelmişti;
Sn Serkan Turan veya kimseniz.
Bilmenizde fayda vardır ki ortalama her hafta sonu yayınlanan maçlar için Digiturk 8.000.000.-YTL civarında bir para ödüyor, Hiç düşündünüzmü ki acaba sizin site ratinglerinize göre Digiturk’ ödemeniz gereken tazminat ne kadar olacaktır. Bu hesapları hemen yapmaya başlamınızda fayda var. Ciddi bir pişmanlık ve özür yazısı ile bir daha yapmayacağınıza dair bir mailinizi yarın akşama kadar almazsam pişmiş tavuğun başına gelenlere gıpta ile ve özenerek bakacağınıza söz veririm.
Bunun yanı sıra FSEK’i ihlal’in cezası da 4 yıl hapis ve 150.000.-YTL para cezasıdır. Ama korkmayın ltf. Mahkemede kravat takarsanız cezadan indirim yaparlar. Biz de tazminattan indirim yaparız merak etmeyin bununla birlikte ödemeniz gereken tazminat 7 göbek sülalenizin bir kaç yılda kazanacağı paradan az olmayacaktır sanırım.
Size başarılar diliyorum. Yiğitseniz sitenizdeki yayınları kaldırmaz ve istediğim maili bana göndermezsiniz.
Cihangir KARABAĞLI.
Digiturk Antifraud Bölümü Yöneticisi.
Ben yayını kaldırmadım devam ettim.. Domain bilgilerimden bana ulaşamıyorlardı 2 ay sonra siteyi Mahkeme Kararı ile engellediler başka birşey olmadı.
Şifreli olarak kullanılan her tür programın veya verinin şifrelerinin kırılarak dağıtıldığı bu tür siteler "warez" olarak adlandırılır.
Bu tür fiiller,TCK da düzenlenen "bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme" ve "bilişim sistemi kullanılarak yarar sağlama" suçunu oluşturur.
şifreli yayınların halka açık olarak para karşılığı olmasa dahi izlettirilmesi yasaktır..
Digitürk sözleşmesinde de yazar bu zaten.
lig tv youtube a bile !!! ulaşıp maç görüntülerini sildirmişti bir ara hemde düşünün maçtan sonra tv ler çatır çatır yayınlamasına rağmen..
justin.tv den yayınlanmasıda yasak ama digitürk herhalde daha justin.tv e ulaşamadı..
sadece ülkemiz mahkemelerinden karar aldırtıp siteye erişimi engelledi ama onunda çaresini bulduk dns leri değiştirdik dns değiştirmeyi de engellerlerse bu sefer başka yol bulunur..yani izlenmesinin önüne geçilemez..
cezalandırma konusunda yayıncı siteye / yayınlayana ceza verilebilir ama izleyene verilemez..
çünkü o zaman izleyen adam dava açar senin engellemeye gücün yetmiyor da bana nasıl ceza kesersin diye madem yasak yayınlattırma diye..
Kanunun "Yayınların Düzenlenmesi" başlıklı 13. maddesinin 4. fıkrasında yer alan "Futbol müsabakası yayınlarının, TFF tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, TFF’nin veya yayıncı kuruluşun şikayeti üzerine 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71 inci maddesindeki cezai hükümler uygulanır." hükmü ile tekrar FSEK kapsamında koruma sağlandı. Yeni teknolojiler kullanılarak yapılan ihlallere karşı mahkeme yolu göründü.
Peki "İnternetten korsan olarak maç yayınlamanın ya da görüntü vermenin cezası ne olacaktır?" derseniz;
1 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS VE AĞIR PARA CEZASI!!!
Durum böyle iken yayınlayanı bilmem ama izleyene de ceza verilebilirmi? Ben Sn.Mehmet DOĞAN'a katılıyorum ama birde hukukçu arkadaşların yorumunu bekliyorum..
:kızgın: Standart,Sabit,Tek yanlı sözleşme ile abone olanlar yasal abonelerdir..
Yerli veya yabancı uydu yayınları platformlarının şifreli yayınlarının illegal izlenmesi Hukuk kanun ve yasalara aykırıdır..ama buyayınların illegal izlenmesi
Abonelik+yan cebime koy hikayesidir..yayıncı kuruluş isterse sever isterse döver..Hukukçularda sevme ve dövme arası balans ayarı yapar..:o
Bu durumda aşağıdaki karar yayıncı kuruluş için de bir geçerlilik oluşturmuyormu?
T.C.
YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/4748
K. 2006/7341
T. 22.6.2006
• BANKANIN SORUMLULUĞU ( Bir Güven Kurumu Olarak Faaliyet Gösteren Bankalar Objektif Özen Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinden Kaynaklanan Hafif Kusurlarından Dahi Sorumlu Olduğu )
• HAFİF KUSUR ( Bankalar Objektif Özen Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinden Kaynaklanan Hafif Kusurlarından Dahi Sorumlu Olduğu )
• BİLGİSAYAR KORSANLIĞI ( Müşterinin Haberi Olmadan Bilgisayar Korsanlığı Yoluyla Başka Bir Hesaba Aktarılmasının Önlenmesi Konusunda Ek Güvenlik Tedbirleri Almayan Bankanın Hafif Kusurundan Dahi Sorumlu Olduğu Dikkate Alınarak Müşterisinin Zararını Ödemek Zorunda Olduğu )
818/m.41
ÖZET : Bir güven kurumu olarak faaliyet gösteren bankalar objektif özen yükümlülüğünün yerine getirilmemesinden kaynaklanan hafif kusurlarından dahi sorumludurlar.