İflas durumunda emekli işçi hakları
Öncelikle selamlar...
Ben babam için bir şey sormak istiyorum: Çalıştığı işyerinden emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etti ve emekli olduktan sonra 12 sene aynı iş yerinde çalıştı. Son 1 senedir işlerin kötü gitmesi sebebiyle maaşlarını düzenli alamadılar... Son 2 aydır da hiç maaş almadan 01.01.2009 tarihinde işveren iflas göstererek çalışanların işine son verdi. Bu durumda yapmamız gerekenler konusunda bize yardımcı olursanız sevinirim. İflas gösterildiği için tazminat alabilirmiyiz yada işsizlik sigortasından faydalanabilirmiyiz? (Babam emekli çalışan)
Re: İflas durumunda emekli işçi hakları
İflas masasına başvurmanız durumunda kıdem tazminatı ve ödenmemiş çalışma ücretlerini alabilirsiniz.
Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık aylığı alarak SGDP ödeyip çalışmaya devam edenler işsizlik sigortası kapsamı dışında olduğundan işsizlik ödeneği alamazsınız.
yanıtınız için teşekkür ederim ama şunu da sormak istiyorum; biz bursa da yaşıyoruz ve burda birkaç tane avukatla görüşüp durumumuzu anlattık işverenin iflas gösterdiğini ve üzerinde haciz borcu olduğunu anlattık zaten avukatlarda durumdar haberdar, ve dava açsak kazanabileceğimizi ama işverenin üzerindeki haciz borcundan dolayı maddi olarak hiçbirşey alamayacağımızı belirttiler. şimdi iflas masasına başvursak kıdem tazminatı ve ödenmemiş çalışma ücretlerini işverenden mi yoksa devletten mi alabiliriz? sosyal güvenlik fonu diye bir fon varmış bu fondan yararlanabilirmiyiz?
Ödenmemiş 3 aylık ücreti ücret garanti fonundan alabilirsiniz,tazminatlar fon kapsamı dışındadır.
Kazandığınız dava kararı ile iflas masasına başvurduğunuzda tazminatlarınızı iflas masasına kaydettirerek alabilirsiniz.İşçi hakları iflas durumunda öncelikli alacaklardandır.