Kiracının Kontrat Bitmeden Çıkma İsteği
İyi Gunler,
Durum biraz degistigi icin tekrar yolluyorum.
Annemin kiracisiyla Agustos 2009 tarihine kadar kontrati olmasina ragmen, kiraci anneme noterden bir ihtar gonderip, depozitosunu odersek bu ay sonunda cikacagini, aksi takdirde Nisan ayina kadar kira odemeden oturacagini anlatmis. Ihtar annemin ikamet etmedigi bir adrese gonderildigi icin elimize gecmedi. Halihazirda, kiraci bu ayin kirasini odemedi. Bu arada, depozito bedeli bibucuk aylik kiraya tekabul ediyor.
Acaba ilk once noter araciligiyla ihtar cekmemin bana daha sonraki surecte bir faydasi olur mu? Yoksa, direk Ornek 13 ile icra takibi mi baslatsam olur mu? Ya da ikisini birarada yapabilir miyim? Ciddi oldugumuzu anlatmak icin once noterden ihtar ve 30 gun beklemeden icra takibi gibi. Bir de, eger sonra evden tasinirsa, adresini bulamayabilecegim ihtimaline karsilik, noter ihtari ile icra takibi arasinda benim lehime bir fark var mi?
Kontratta annem adina benim imzam var. Daha sonra ondan vekalet alip bu davayi onun adina yurutebilir miyim?
Saygilar
Re: Kiracinin Kontrat Bitmeden Cikma Istegi
Noter ihtarı yalnızca daha sonra açacağınız tahliye davasında bir haklı ihtar sağlar, alacağınızı tahsil imkanı vermez.
Doğrudan icra takibi yapmak en güzeli. Hem tahliye için ihtar sayılır hem de alacağı tahsil için işlem başlatılmış olur.
Siz avukat değilseniz annenizin vekili olarak dava açamaz, icra takibi yapamazsınız.
Kontratta annenizin adına sizin imzanızın olması ne demek?
Kiralayan olarak anneniz görünüyorsa, işlemi anneniz yapacak.
Kiralayan olarak sizin adınız varsa siz de kiralayan sıfatıyla icra takibi yapabilirsiniz.
Re: Kiracinin Kontrat Bitmeden Cikma Istegi
Icra takibi icin Ornek 1 ve 13 un herikisini de doldurmam gerekir mi?
Kontratta kiralayan kisminda onun adi yazili ama 'yerine' ibaresi var ve benim adim ve imzam var.
Bu durumda ondan vekalet alip 1 ve 13 u doldurup onun adina islem baslatabilir miyim? Yoksa vekalete gerek yok mu?
Islemi baslattiktan sonra kiraci, kiranin bir kismini yatiririsa, yaptigim takip gecerliligini yititrir mi?
Tesekkur ederim.
Re: Kiracının Kontrat Bitmeden Çikma İsteği
Kiracı aldıktan sonra 7 gün içinde itiraz etmezse ihtar geçerlidir.
Vekalet alıp almamanızın farkı yoktur.
(Sizin ihtar çekme yetkiniz olmadığı gerekçesiyle itiraz ederse durum tartışmalı)
Kiracı ihtarı aldıktan sonra 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde itiraz etmediği kısmın tamamını ödemezse temerrüt oluşur, tahliye davası açabilirsiniz.