Ticareti usulune aykırı olarak terk etmek
merhabalar benim sorum şu ben yaklaşık 1 yıl önce izmirde bir şirket devir aldım ve abime vekalet verip oradan memleketime geldim fakat bana ticareti usulune aykırı olarak terketmekten dava acılmıs benim ne yapmam gerekli ve ceza alırmıyım ifadem de ne söylemem gerekir. yardımcı olursanız sevinirim
Cevap: Ticareti usulune aykırı olarak terk etmek
Daire Adı: 16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/5504
Geliş Tarihi: 14/07/2009
Mahkemesi: Antalya 1. İcra Ceza Mahkemesi
Mahkeme Esas No: 2007/2433
Mahkeme Karar No: 2008/220
Mahkeme Karar Tarihi: 31/01/2008
Dava Türü: Ticareti usulune aykiri terk etmek.
Karar No: 2009/9066
Karar BOZMA
Karar Tarihi 28/12/2009
TİCARETİ USULE AYKIRI TERK
TİCARET ŞİRKETLERİ AÇISINDAN BUNLARIN YETKİLİLERİ VE MÜDÜRLERİNİN İİK.44 E GÖRE MAL BEYANINDA BULUNMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ OLDUĞUNU SÖYLEMEK KANUNU ZORLAMA OLACAKTIR.
TTK.136. MADDESİNDE SAYILAN TİCARET ŞİRKETLERİNİN MÜDÜRLER VEYA YETKİLİLERİ YÖNÜNDEN İİK.M.337/A MADDESİNDE YAPTIRIMA BAĞLANAN TİCARETİ TERK SUÇUNUN İŞLENMESİ MÜMKÜN OLMADIĞI GÖZETİLMEDEN SANIKLARIN BERAATLERİ YERİNE CEZALANDIRILMASINA KARAR VERİLMİŞ OLMASI İSABETSİZ OLDUĞUNDAN KARARIN BOZULMASINA.. .....
.
.
Ticareti tek eyleminde, şirket yetkilileri İİK337/A maddesince cezalandırılmakta ve bu ceza hükmü gerekçesi İİK. 44. maddeye atıfta bulunuyordu. 44. madde anlamı esasen zorlama bir hükümdü çünkü alacaklı takibinden kaçan şirket yetkilileri, müdürler veya şirket ortakları, tacir ad edilip bir şekilde cezalandırılmak istenmişti.
Tacir nedir? TTK ne der bu tacir denen kişi için, in midir ?cin midir? Tacir ticaret siciline kayıtlı kişidir.. Yani Şirket yada gerçek kişi..
Mesela ltd bir şirkette, şirketin patronu veya ortağı tacir değildir. tacir olan şirkettir, şirketin patronu ya da müdür, yönetim kurulu başkanı vs. şirket adına şirketi yönetirler (bkz: ticaret hukuku)
Yargıtay, Cezayı şirkete yada gerçek kişiye vereceksiniz.. demek istedi sanırım..
Yargıtay İcra İflas Kanunu 44. maddede Şirket Yetkililerinin ticareti terk tarihinden itibaren 15 gün içinde mal beyanı ile birlikte ticaret siciline bildirilmesi mecburiyetinin olmadığını, dolayısıyla 337a ya göre ceza verilmeyeceğini içtihatlaştırdı..:)