Sigortasız çalışan işçinin çıkarılması
Özel bir şirkette 13.10.2003 tarihinde sigortasız olarak işe başladım.07.07.2008 de işten çıkarıldım.Bu süreç içerisinde sigortam hiç yapılmadı.Çıkarılırkende maaşımdan kalan para ,yıllık izin vs ... ödenmedi.Bende çalışma bakanlığına yazılı dilekçe verdim.Şimdi çalıştığım şirkete yazılı kağıt ulaşmış ve benle uzlaşmak istiyorlar davamı geri çekmek için.Benim sormak istediğim ordan alabilceğim haklar nelerdir?Ne yapmam gerekiyor ?
Re: Sigortasız çalışan işçinin çıkarılması
Kıdem tazminatınız,ihbar tazminatınız,kullanmadığınız yıllık izin haklarınızın ücreti,ödenmeyen çalışma ücretleriniz.
Ücretlerinizi aldıktan sonra,kayıt dışı çalışma sürenizi kayıt altına aldırabilmek için de SGK ve işverene karşı hizmet tesbit davası açmanız durumunda , çalışmanızı ıspatlayabilirseniz( tazminat-ücretlerinizin ödenmiş olması ile ıspatlayabilirsiniz) ilgili dönem için SGK primleri tahsil edilir.
Sn.Erdoğan Kırcalı,
Cevabınız için teşekkür ederim.
Yaklaşık bir yıl iki aydır çalışıyorum ve sigortamı yatırmadılar sürekli ertelediler. Hiç izinsiz günlük 15 saat çalışıyorum ve bu ay işten çıkardılar. 10 günlük ücretimi aldım. Bununla ilgili ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.
Alıntı:
guncem rumuzlu üyeden alıntı
Yaklaşık bir yıl iki aydır çalışıyorum ve sigortamı yatırmadılar sürekli ertelediler hiç izinsiz günlük 15 saat çalışıyorum ve bu ay işten çıkardılar, 10 günlük ücretimi aldım. Bununla ilgili ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim
Kıdem tazminatınız,ihbar tazminatınız,kullanmadığınız yıllık izin haklarınızın ücreti,varsa ödenmeyen çalışma ücretleriniz için iş mahkemesinde dava açabilir,bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.
Ücretlerinizi aldıktan sonra,kayıt dışı çalışma sürenizi kayıt altına aldırabilmek için de SGK ve işverene karşı hizmet tesbit davası açmanız durumunda , çalışmanızı ıspatlayabilirseniz( tazminat-ücretlerinizin ödenmiş olması ile ıspatlayabilirsiniz) ilgili dönem için SGK primleri tahsil edilir.