-
İskan Raporu
Herkese selamlar;
4 ay önce arsa sahibinden kat irtifaklı tapulu yeni bir daire aldım.Taşındıktan sonra binanın yapı denetim ve iskan rapou olmadığını öğrendim.İskan raporu olmadığı için su aboneliği alınamamış.Su faturası şantiye suyu olarak kullanılıyor ve faturalar oldukça yüksek geliyor.Arsa sahibi 5 şahıs binanın pek çok eksiği olmasına ve iskan raporu olmamasına rağmen müteahhit hakkında hiçbir kanuni işlem başlatmamışlar.Bazı arsa sahiplerinin müteahhitle olan özel ilişkilerinden dolayı hukuki bir süreç başlatma konusunda aralarında anlaşma sağlayamıyorlar.Sözleşmede iskan raporunu müteahhidin almasına dair bir hüküm mevcut.Ayrıca sözleşmede teminat olarak tutulan bir daire(daire no sözleşmeye yazılmamış) arsa sahibinin(arsa payı en yüksek olan ve satılan en son dairede %14'lük payı olan arsa sahibinin) izniyle satılmış.Bu nedenle müteahhidi sözleşme hükümlerine uymaya zorlayan bir husus kalmamıştır.Kat maliki 12 daire olarak biz arsa sahiplerine veya müteahhide karşı herhangi bir hukuki süreç başlatabilirmiyiz?Ayrıca apartman yönetimi çatı izolasyonu için aidatlara ek olarak 4 ay boyunca extra bir meblağ daha istemektedir.Yeni bir binanın çatı izolasyonunun müteahhit tarafından yapılması gerektiğini öne sürerek bu meblağı ödemekten imtina edebilirmiyiz?İskan raporu olmayan bir binada asansör işletilmesi kanunlara uygunmudur?İskan raporu olmayan bir binanın kapıcı dairesi bina giderlerini karşılamak üzere kiraya verilebilirmi?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.Saygılarımla....
-
Re: İskan raporu
Sayın yargı mensubu arkadaşlar,
Hala bi cevap veren olmamış ama bilmeniz gerekir diye düşünüyorum: Bu iskan bedelinin kime ait olduğu ve bihaber daire sahiplerinin bu bedelden sorumlu tutulması hala kanayan bi yara bence...Bir yara sahibi de benim mesela:)
İşin ehli biriniz tarafından yanıtlanması hepimizin yolunu aydınlatacaktır.
Şimdiden ilginizden dolayı teşekkürler...
-
Cevap: İskan Raporu
Ustaduam bey durumunuza bir yanıt gelmemiş siteden anlaşılan. Şuanki durumunuz nedir. Benzer durum bende de var. Siz çözüme ulaştınızmı? Nasıl bir yol izlediniz? Bilgilendirirseniz sevinirim...
-
Merhabalar. Hemen hemen benzer bir durum benim oturduğum ev içinde geçerlidir. Müteahhit iskanı almıyor sözleşme gereği verilmemesi gerekn ev ve dükkan müteahhide veriliyor. İskan bina sakinlerince elbet alınılabilir. Bizdeki ilginç durum şu. Mütahhidin fazlasıyla SGK borçları mevcut. Arsa sahipleri ise dairelerden toplanacak paralarla bu borcu ödeyip sonra iskan müraacatı yapmak istemekteler. Bunuda apartman karar defterine yazıp parayı bu şekilde ev sahiplerinden tahsil etmek istemekteler. Bilgisi olan varmı acaba. SGK borcu kendisinin olmayan bir ev sahibinden bu yöntemle talep edilen paralar alınılabilirmi. Bilgisi olan yanıtlarsa çok sevinirim. Selamlar.
-
-
1995 yılında müteahitten bir daire aldım , 10 daireli binada tüm daire sakinleri gidip belediyeden iskanlarını almışlar ben evi arada bir kullandığım için iskanımı almadım yani binada herkesin iskanı var ve benim yok, 2006 yılında daireyi satmak istediğimde alıcı kredi kullanmak için iskan talep ettiğinde belediyeye başvurdum ve bana iskanınızı 1999 yılına kadar alsa idiniz sorun yoktu, ancak o yıl deprem oldu ve biz depremden önce yapılıp iskanı alınmamış binalara İskan vermiyoruz, ancak yeni prosedüre göre otoparktan ,sığınağa ve yapı denetimine kadar tüm işlemleri tekrardan yaparsanız iskanınızı veririz , diğer daire sahiplerinin iskanı almış olması sizinde olacağı anlamına gelmez deyince mecburen daireyi değerinden ucuz bir fiyata nakit bedel ile alacak birisine satmak durumunda kaldım.
Eğer tekrardan deprem benzeri bir afet olursa Bayındırlık bakanlığı Belediyelere İSKAN verdirmeyebilir, bu nedenle forumdaki tüm arkadaşlara oturdukları evin iskanını bir an önce almalarını önemle tavsiye ederim , iskansız ev satışta çok büyük değer kaybediyor, zarar ettiriyor, alıcı kredi kullanamadığı için en yüksek nakit bedeli verene vermek durumunda kalıyorsunuz.