Zamanında teslim edilmeyen daire
2006 yılında Bir inşaat firmasından daire satın alabilmek için karşılıklı satış sözleşmesi yaptım.
Sözleşme gereğince bir miktar peşinat verdim ve geri kalanınıda taksitlendirme yoluna gittim.Paranın tamamını ödedim
2008 mart ayında teslim etmesi gereken daireyi teslim edemedi hatta başlamadı,bu durumda alıcıların haklarını koruyucu bir kanun varmı ?
kira bedelini de ödemeye yanaşmıyor ; yasal haklarımı nasıl arayabilirim ?
Re: Zamanında teslim edilmeyen daire
Elinizde 2008 martta teslim edileceğine dair yazılı belgeniz yoksa şahitlerle ispatınız zor olacaktır.
sn. rafael,
hukukumuzda taşınmaz mülkiyetini hedef tutan sözleşmelerin geçerli olabilmesi için resmi şekilde akdedilmesi (asgari noterde) gerekir.
aranızdaki sözleşme bu anlamda önemli.
şayet sadece aranızda yazılı bir sözleşme yaptınız ise bu sözleşme geçersiz olacağından, yaptığınız ödemeler geçersiz bir sözleşmeye istinaden verilmiş para olacağından sebepsiz zenginleşme ile geri talep edebilirsiniz. elbette bu konuda o paraları ödediğinizi de ispat etmeniz gereklidir.
ancak elinizdeki belgelerle bir meslektaşıma başvurmanız daha yerinde olacaktır.
esen kalın.
Sn Ekici ve Sn Gökhan Dirican , göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim .
Belirtiğim daire ile ilgili karşı tarafla yapmış olduğum bir satış sözleşmesi ve bunlara ait düzenli ödeme makbuzları elimde mevcuttur.
Sözleşme maddeleri şunlardır.
1-İnşaat 20/04/2006 da başlayıp 30/03/2008 de bitecek (Başlamadı bile)
2-Belirtilen tarihte daire kullanıma hazır teslim edilmediği takdirde kira bedeli ev teslim edilinceye kadar yapılan ödemelerden düşülecek ve borç yekününe eklenmeyecek
3-Daire tapusu kat mülkiyeti ile verilecek
...
sorum şu ki ;
1-Kira bedelini ödemesini buna göre isteyebilirmiyiz , ne yapmalıyız.
2-Bu sözleşmeyi fes edip ödedeğimiz miktarları zararımızı da karşılayacak şekilde alabilirmiyiz.
Teşekkür eder ; çalışmalarınızda başarılar dilerim
sn. rafael,
önce de sordum aranızdaki sözleşmenin şeklini sordum.
noterde mi yaptınız? aranızda yazılı mı?
Sn Dirican ; belirtmeyi unutmuşum üzgünüm .
kişi ile yapılan sözleşme kendi aramızda ve yazılı gerçekleşmiştir. noterde yapmadık
Sn. Rafael,
hukukumuzda taşınmaz mülkiyetinin devrini hedef tutan sözleşmelerin geçerli olabilmesi için resmi şekilde akdedilmesi (asgari noterde) gerekir.
aranızda yazılı bir sözleşme yaptığınız için bu sözleşme geçersiz ve yaptığınız ödemeler geçersiz bir sözleşmeye istinaden verilmiş para olacağından sebepsiz zenginleşme ile geri talep edebilirsiniz. elbette bu konuda o paraları ödediğinizi de ispat etmeniz gereklidir.
özetle, arada geçerli bir sözleşme olmadığından siz tapu (veya tapudaki bir hissenin) tarafınıza verilmesine yönelik olarak (aynen ifaya zorlama türünden) dava açamayacaksınız.
karşı taraf müteahhit "kötüniyetli sebepsiz zenginleşen" olduğundan ödediğiniz bedeli, ödeme anından itibaren faizi ile birlikte iade etmek zorundadır.
bir an önce bir meslektaşım aracılığıyla dava açmanızı öneririm.
esen kalın.
Cevap: Re: Zamanında teslim edilmeyen daire
Alıntı:
Av.Gökhan Dirican rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Rafael,
hukukumuzda taşınmaz mülkiyetinin devrini hedef tutan sözleşmelerin geçerli olabilmesi için resmi şekilde akdedilmesi (asgari noterde) gerekir.
aranızda yazılı bir sözleşme yaptığınız için bu sözleşme geçersiz ve yaptığınız ödemeler geçersiz bir sözleşmeye istinaden verilmiş para olacağından sebepsiz zenginleşme ile geri talep edebilirsiniz. elbette bu konuda o paraları ödediğinizi de ispat etmeniz gereklidir.
özetle, arada geçerli bir sözleşme olmadığından siz tapu (veya tapudaki bir hissenin) tarafınıza verilmesine yönelik olarak (aynen ifaya zorlama türünden) dava açamayacaksınız.
karşı taraf müteahhit "kötüniyetli sebepsiz zenginleşen" olduğundan ödediğiniz bedeli, ödeme anından itibaren faizi ile birlikte iade etmek zorundadır.
bir an önce bir meslektaşım aracılığıyla dava açmanızı öneririm.
esen kalın.
Merhabalar,
Öncelikle bilgilendirici açıklamalarınız için teşekkürler.Rafaelll arkadaşımızın yaşadığı sorunun bir benzerini şu an ben yaşamaktayım bu nedenle yeni bir konu açmak yerine sizin yazışmalarınız üzerinden bilginize danışmak istedim. Temmuz ayında x firmasından karşılıklı satış vaadi sözleşmesi imzalayarak bir daire satın aldık, yalnız sözleşme noterden yapılmadı. Evin tapusunu da kat irtifaklı tapu olarak aldık. Evi satın alırken bir ay sonra teslim edeceklerini belirtmişlerdi ancak satış vaadi sözleşmesinde aslında evin söylenen tarihten 3 ay sonra teslim edileceği yazılı. Evimiz henüz teslim edilmedi.Firmayla aramızda birtakım görüşmeler gerçekleşti ancak onları uzun bir yer alacağı için burada yazamıyorum.
Konuyu bir avukata danışarak dava açmayı düşünüyorum ancak borçlarımdan dolayı avukat masrafını karşılayacak durumum yok. Bu nedenle;
1-Davayı açmak için hangi mahkemeye başvurmam gerekir?
2-İlgili mahkemeye başvurduğum takdirde bana yardımcı olacak bir avukat tahsis edilebilir mi?
İlgi ve yardımınız için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Cevap: Zamanında teslim edilmeyen daire
Merhabalar,
İnşaat halindeki bir daireyi kat irtifaklı tapusuyla birlikte bedelinin tamamını ödeyerek satın aldım.Bununla birlikte satıcıyla aramızda adi sözleşme ve mahal listesi yaptık, ayrıca teslimde problem olursa diye satıcıdan teminat senedi aldım.Evin teslim tarihinden iki ay geçmesine rağmen inşaat tamalanmadı ve çok yavaş ilerliyor; buna karşılık satıcı sözleşmede de bulunan kira bedeli ödemesine yanaşmıyor. Bu koşullarda elimdeki senet ve sözleşmenin hukuki bir yaptırımı var mıdır? Eğer varsa mahkeme süreci ne kadar devam eder? Dava süresince benim yapacağım masraflar nelerdir?
Şimdiden teşekkürler...