Cevap: Re: Fotoğraf kopyası
iyi günler, bir zaman önce gazetede bir haber okumuştum. Özet olarak, yaşamakta oldukları şehirden taşınan birisi daha önce çektirip bastırdığı stüdyodan vesikalık negatiflerini almak istiyor. Tabi stüdyo vermiyor, kişi mahkemeye gidiyor ve neticede kazanıyor. Doğru mu hatırlıyorum acaba? Benzer durum benim de başımda şu an. Fotoğrafçı nişan fotoğraflarımı 8 tl/adet bedel ile satmak istiyor. Henüz almadım. Sözleşmemiz o gece için fotoğraf + video çekimi. Tekel olmaları nedeniyle bu hizmet için zaten iyi bir bedel aldılar. ( bu yasal mıdır acaba? tekel yaratıp rekabeti engellemek??)
Haftaya videoyu almaya gittiğimde fotoğrafları da CD olarak isteyeceğim. Eminim ki vermeyecekler. Ne yapabilirim?
Öncelikle herkese merhaba. Ben de bu konuyu araştırıyordum ama net bir cevap elde edemedim forumlarda. Ben düğünümü 3 hafta önce yaptım ve iş yoğunluğundan dolayı resimleri almaya gidemedim. İnternette bu olaydan muzdarip bir çok kişiyi görünce de içimi bir korku kaplamadı değil. Öncelikle ben düğün salonu ile bir sözleşme yaptım. Video ve fotoğraf çekimin onlar ayarlıyorlar kendi anlaşmalı fotoğrafçılarıyla. Dolayısıyla ben fotoğrafçı le bir sözleşme imzalamadım, hatta sözlü bir anlaşma da yapmadım. Düğün salonu ile yapılan anlaşmada da fotoğrafçı ile ilgili sadece bir madde var o da "Salon fotoğrafçısından başka herhangi bir şahıs veya firma merasim süresince fotoğraf veya video çekimi yapamaz." maddesidir. Şimdi ben müsait bir zamanda fotoğrafçıya gidip beğendiğim fotoğrafları bastırmayı ve çekilen fotoğrafların da bir kopyasını almayı istiyorum. Sonuçta her ne kadar fotoğrafçı çekim yapmış olsa da o fotoğraflarda benim de bir hakkım var ve bunun için de bir bedel ödüyorum ve bu fotoğrafların dijital bir kopyasını alabileceğimi düşünüyorum. Ayrıca dış mekan çekimi için de İzmir'de bilinen bir stüdyo ile çekim yaptırdık. Sanırım onlarla imzalanan sözleşmede telif hakkının şirkete at olduğuna dair bir madde var ama sonuçta ben bütün kayıtları alayım onlara kalsın tarzında bir düşüncem yok sadece bir kopyalarını istiyorum. Sonuçta elimde albümle gezecek halim yok. Bilgisayarıma atıp eşe dosta oradan da göstermek ve istediklerimi de sosyal ağlardaki profilimde paylaşmak istiyorum. Sizce böyle bir yasal hakkım var mıdır? Fotoğrafçı bir kopyalarını vermek istemezse yapabileceklerim nelerdir? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Fotoğrafçının size JPG vermesi gerekmez. Ek para teklif edin, yine vermezse bir scanner alın, fotoğrafları tarayın. Yeterince büyük taradıktan sonra istenen boyuta getirirseniz sizin almayı düşündüğünüz JPG lerden daha kötü olmayacağına emin olabilirsiniz.