Satış Primlerinin Ödenmemesi
Merhabalar,
01 ocak 2007 tarihinde başladığım işimden (Kurumsal Satış Müdür Yardımcısı olarak çalışıyordum) 10 Ekim 2008 itibarıyla çalıştığım firmadan (maaş + Primle çalışıyordum) işten çıkarıldım. İhbar ve kıdem tazminatımı eksiksiz olarak aldım ancak satış primimden doğan 2500$ civarında alacağım bulunmaktaydı ve ayrılış belgelerini imzalarken 'prim alacağım baki kalmak suretiyle imzalamaktayım' notunu düşerek imzaladım. Aradan 2,5 ay geçmesine rağmen satış prim ödememi alamadım. Telefonla bilgi istediğimde sürekli atlatıldım. En son 02-01-2009 da satış müdürü, genel müdür ve firma sahibine mail göndererek 05 ocak tarihine kadar olumlu olumsuz (ödenip ödenmeyeceğine dair) cevap verilmesini istedim. Ancak dönüş te olmadı.
Satış Primlerimi alabilir miyim ? Kanuni haklarım var mıdır? Vermezlerse ne yapmalıyım?
Teşekkürler...
Re: Satış Primlerinin ödenmemesi
Priminiz işci alacakları niteliğindedir ve icra konusu olabileceği gibi primin tutarında uzlaşılamaması halinde dava konusu da olabilecektir.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Bugün beni arayarak ödemenin yapılacağını ancak ne zaman olduğu konusunda henüz tarih veremeyeceklerini söylediler. Bunu zaman kazanmak için mi yapıyorlar acaba?
Ne yapmam konusunda da yardımcı olur musunuz? Bir arkadaşım bölge çalışmaya dilekçe ver dedi. Doğru yol bu mudur?
Kısaca adım adım neler yapmam konusunda bilgiye ihtiyacım bulunmakta.
NOT: Avukata ödeme yapacak gücüm yok. Bu sebeple kendi yapabileceklerim hakkında bilgi verirseniz, çok yardımcı olursunuz. Teşekkürler.
Noter kanalıyla işverene ihtar gönderip,ödenmemiş ücretlerinizin (örneğin 7 gün içinde) ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı bildirin.
Süre sonunda ödenmezse iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.
Bölge çalışmaya her zaman bildirimde bulunabilirsiniz.Ancak Bölge Çalışma Müffettişlerinin yapacağı inceleme sonucu ,durumu tesbit etmesi, işverene ödemeyi yapması konusunda bir yaptırımı olamayacak.
Bu nedenle ödenmemesi durumunda tek yol , haklı olduğunuzu ıspatlayacak mahkeme kararını almaktır.
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
3 aydır beklediğim için noterden 3 işgünü içinde ödeme yapılmasını talep eden bir yazı göndermeyi ve bu esnada bölge çalışmaya dilekçe vermeyi düşünüyorum. Ayrıca firmanın %50 hisseli bir kar ortağı bulunmaktadır. Onları da dava etmek istiyorum (çünkü bunu ortakları bilmiyor ve onları zor durumda bırakmak ve ortaklarının da bunları bilmesini istiyorum) onları da dava edebilir miyim ? İş mahkemesinde dava açmak için avukat tutmak gerekli midir?
NOT: Avukata ödeme yapacak gücüm yok. Bu sebeple kendi yapabileceklerim hakkında bilgi verirseniz, çok yardımcı olursunuz. Teşekkürler.
Re: Satış Primlerinin Ödenmemesi
Merhaba,
Attığım mailler ve açtığım telefonlar sayesinde firma farklı bahaneler bularak prim ödememin sadece yarısını ödedi. Bende parayı aldım ve ertesi gün Çalışma bakanlığına dilekçe doldurdum. Primimin kalanını talep ettim...
Umarım doğru bir yaklaşımdayım.. Kalan bakiye 1500 TL civarında...