-
Mesai saatleri
:) Sayın ilgili ;
Bir alışveriş merkezinde satış danışmanı olarak çalışmaktayım. 2006 yılında çalışmaya başladığım iş yerinde ekonomik kriz ile birlikte 2008 yılı kasım ayından itibaren 2 gün olan haftalık izinlerimiz 1 güne indirilmiş bulunmakta.mesai saatlerim de sabah saat 09:30 da başlayıp akşam saat 18:00 da yada öğlen saat 13:30 da başlayıp akşam saat 22:00 da bitmekte.eskiden yine aynı saat düzeninde çalışırken haftada 2 gün izin yapıyorduk.ancak şu anda hafta da 1 gün izin yapıyoruz ve hafta da 1 gün de sabah saat 09:30 da başlayıp akşam saat 22:00 a kadar çalışıyoruz. ayrıca yılbaşı dönemi veya bayram olduğu öne sürülerek keyfi olarak hafta da 2 veya 3 gün de full (09:30---22:00) bırakılıyoruz.bu fullerin hiçbirinde ben fazla mesai alamıyorum.sadece 8 ytl sodexho yatmaktadır.yöneticilerimiz full çalışmamız konusunda da bize baskı yapmaktalar.
çalışma saatlerimiz hesaplanırken de yemek saatleri ve çaya çıktığımız saatlerin çalışma saatlerinden sayılmayacağını bize söylemekteler.(yani bizim eksik çalıştığımızı söylüyorlar.) acaba tüm bu yapılanlar yasal mıdır?
ayrıca ben haftalık 45 saat olan çalışma saatimi doldurduktan sonra ki full (09:30---22:0) çalışma saatlerine gitmesem yani o günü (09:30--18:00) full kalmadan iş yerinden ayrılsam yöneticiye karşı yapılan bir söz dinlememe, çalışma saatlerine uymama gibi kabul edilerek işime son verilirmi?
ayrıca bu konular da ben hakkımı nasılş savunabilirim.yardımcı olabilirseniz sevinirim .
SAYGILARIMLA
-
Re: Mesai saatleri
Yemek-çay molası gibi ara dinlenmelerin çalışma saatlerinden sayılmaması bilgisi doğrudur.
Sözleşmenizde veya yıllık olarak fazla çalışma yapacağınıza dair bir madde bulunan belge imzalamışsanız fazla mesaiye kalmamak işveren tarafından geçerli nedenle ihbar-kıdem tazminatınızı ödeyerek sözleşmenizin feshine imkan tanır.
Aynı şekilde haftalık 45 saati aşan fazla çalışma ücretinizin ödenmemesi sizin açınızdan da haklı nedenle sözleşme feshine imkan tanır.
Bu durumda önce işverene ihtar gönderip,ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinizn ödenmesini isteyip işvereni temmürüde düşürmeli,ödenmemesi durumunda kıdem tazminatınızı talep ederek ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi sona erdirmelisiniz.
İşverenin tazminatınızı ve fazla çalışma ücretlerinizi ödememesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.
-
Cevap: Mesai saatleri
Konu eski fakat;
İşverenle böyle bir sözleşme imzalanmamışsa, işçi haftalık 45 saatlik çalışmayı doldurduktan sonra mesaiye kalmama hakkını kullanabilir mi?
Benim aklımı karıştıran şu:
İş kanununda 41. maddenin 7. fıkrasında şöyle diyor:
"Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir."
Fakat 42. maddede yazan şu:
"- Zorunlu nedenlerle fazla çalışma
MADDE 42. - Gerek bir arıza sırasında, gerek bir arızanın mümkün görülmesi halinde yahut makineler veya araç ve gereç için hemen yapılması gerekli acele işlerde, yahut zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında, işyerinin normal çalışmasını sağlayacak dereceyi aşmamak koşulu ile işçilerin hepsi veya bir kısmına fazla çalışma yaptırılabilir. Bu durumda fazla çalışma yapan işçilere uygun bir dinlenme süresi verilmesi zorunludur."
Son anda çıkmış ve giderilmesi gereken bir arıza durumu vb. yoksa, zorunlu hal kapsamı dışı mıdır?
Ör: 9-18 arası hizmet sektöründe çalışan bir işçinin (öğlen 1 saat yemek molası olduğu düşünülerek) günde 8 saat çalışması durumunda, cumartesi günü saat 15:00'ten sonrası mesai oluyor. 15-18 arası 3 saatlik mesaiyi -bir seferlik yada sürekli olarak- kullanmak istemiyor.
İşverenin "ama cumartesi çok kalabalık oluyor, iş çok" gibi bahaneleri "zorunlu hal" kapsamına mı girmektedir, yoksa işçinin rıza göstermemesi halinde çalışmaması mı uygundur?
Böyle bir sürtüşme oluştu diye işveren sözleşme hazırlayıp imzalatmak isterse, işçi nasıl bir yol izlemelidir?