Evlenme Yaşı - İmam Nikahı Hakkında
Öncelikle hepinize mutlu yıllar dilemek istiyorum hukuki.net üyeleri. Uzun zamandır öğrenmek istediğim soruya bir türlü düzgün cevap alamadım. Bir de size danışayım dedim..
Öncelikli sorunum şu. Yaşım 17. Ekim 18' de 18' i me gireceğim. Kız arkadaşım ise 18 yaşını doldurdu. Olayı tekrar uzun bir şekilde anlatmak istemediğimden başka bir forumda açmış olduğum konudan alıntı yapmak istiyorum..
"Yaklaşık olarak 11 yıl önce çocukluğumda sevdiğim kızı geçtiğimiz yaz istettim. Ancak insan demeye bile dilim varmadığı babası, kızı bir gün sonra akrabası ile gözümün önünde nişanladı. Düşünsenize, sabah bin bir umutla "ne olacak acaba?" diye düşünürken, akşam işten geldikten sonra sevdiğiniz kızı kapıda nişanlanırken görüyorsunuz. Tıpkı diğer 4 ablası gibi o da aynı duruma düştü. İstemediği halde, akrabası ile nişanlandı. Kız Fransa vatandaşı. Aynı zamanda Türk uyruklu. Şuanda nişanlandığı kişinin belgelerinin hazır olmasını bekliyorlar. Nişanlısıda şuan Türkiye' de, tıpkı kız gibi belgelerin hazır olmasını bekliyor. Muhtemelen yazın gelip, düğünü yapmak isteyeceklerdir."
Olay bundan ibaret. Kızın gelmesini bekliyorum şu anda. Herşeyi konuştuk, anlaştık. Belki hayata çok erken atılıyorum, ama bunların tamamına değer. En azından yaşamak istiyorum.
Soruma gelince.. Malum, 18 yaşından önce nikah kıydıramıyorum. 18 yaşımı doldurana kadar ne yapmam gerekir? Ne tip sorunlarla karşılaşabilirim?
İkinci sorum ise kızın, şuan nişanlı olduğu kişi ile imam nikahı var ve bu yüzden üzgün durumda. İmam nikahının geçerliliği dinimizce nedir? (Belki bu konuda yardımcı olamayabilirsiniz ancak ben yinede bilen birileri vardır düşüncesi ile sormak istedim). Herhangi bir şey yapmamız gerekir mi bu durumdan kurtulup, arınmak için?
Re: Evlenme Yaşı - İmam Nikahı Hakkında
Kusura bakmayın flood yaparak kural ihlali yapıyorum ancak bu cevaplara acilen ihtiyacım var.
Tekrar kusura bakmayın..
Teşekkürler.
Sorduğunuz ( imam nikahının din açısından geçerliliği) sorunuzun cevabını bu siteden alabilmeniz mümkün değildir.
İmam nikahının hukuki açıdan bir geçerliliği yoktur.
Tamam ama bu konularda genel olarak kızın yaşı 18 altında. Şuan kız 18 yaşında zaten, 17 olan benim. Evden ayrıldıktan sonra yapmamız gereken tek şey 18 yaşımı doldurmamı beklemek mi? Ayrıca bu durumda herhangi bir sorun oluşur mu? Yapmam gereken bir şey var mı vs.? Hoş, olsa dahi fikrimde hiç bir değişme olmayacak ya..
İKİNCİ AYIRIM
EVLENME EHLİYETİ VE ENGELLERİ
A. Ehliyetin koşulları
I. Yaş
MADDE 124.- Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.
Soruma tam olarak cevap alamadım sayın "Av.İlknur Sezgin Temel"
17 yaşınızı bitirdiniz mi? Yoksa 17 yaşınıza mı bastınız?
18.10.1991 doğumluyum. Yani Ekim ayında 18 yaşımı doldurmuş oluyorum. Buna bağlı olarak yukarıda ki soruma cevap verebilirseniz gerçekten çok büyük bir iyilik yapmış olacaksınız..
Teşekkürler.
17 yaşınızı ikmal ettiğinize göre evlenebilirsiniz.