İpoteğe el koymaları gerekmiyor mu?
Merhaba.
Hemen soruma geçeyim. Ben bir sigorta şirketinin 2006-2007 yılıında yetkili acenteliğini yapıyordum. Fakat gerek ekonomik kriz gerekse bazı müşterilerden yapamadığım tahsilatlardan dolayı acenteliğim feshedildi. Vadesi gelmeyen taksitler dahil yaklaşık 8.000 YTL., poliçe borcuna ilave edilen faiz vs. ile bu para 9.600 YTL. oldu. Bilirsiniz ki acentelik için sigorta şirketleri acntelik vermek için ya gayrimenkul ipoteği ya da banka teminat mektubu alırlar. Ben de 60.000 YTL. değerinde gayrimenkul ipoteği vermiştim. Acenteliğimin feshedilmesinden bu yana yaklaşık 1 yıl geçti. Bir gün karakoldan eve gelen polisler Türkiye çapında arandığımı söylediler. Bunun sebebini öğrenmek için gittiğimde karakoldan direk adliyeye savcılığa ifade vermek için gittik.
Savcıya da anlattığım gibi; yapmış olduğum poliçe peşinat ve vadelerinden doğan bu borca dair müşteriye kesmiş olduğum makbuz yok. Yani aslında tahsil edemediğim bir para bu. Normalde ödemesi yapılmayan bir poliçe 15 gün içinde iptal edilmiş olmalı.
Size sorum şu olacak;
1- Her ne kadar poliçe kesmeye ve tahsilata yetkili acente olsam da bu süre içinde şirketin poliçeyi iptal edip-etmemesi şirketi mi bağlar acenteği mi?
2- Şu yada bu sebepten dolayı acentenin şirkete olan borcu ödenmediği taktirde acente hakkında suç duyurusunda bulunması hukuki olarak doğru bir tutum mudur?
3- Söz konusu borcun, ipoteği nakde çevirerek tahsil edilmesi gerekmyor mu?
Şimdiden teşekkür ederim. Bir an önce cevaplamanız benim için büyük önem taşıyor.
Re: İpoteğe el koymaları gerekmiyor mu?
Hangi suçtan dolayı hakkınızda soruşturma açıldığını söyleyebilirmisiniz ?
Re: İpoteğe el koymaları gerekmiyor mu?
Savcının okuduğuna göre "Görevi kötüye kullanma" ile ilgiliydi iddia. 1 hafta içinde de söz konusu borcun ödenmesi isteniyordu.