Bağ-Kur'lu iken zorunlu olarak SSK'ya da giriş yapılması
Merhaba ;
Kendime ait şahıs işletmem var ve bağkurumu ödüyorum. Ancak mesleğim itibariyle ( elek. tek. ) bazen farklı firmalarda ssk lı olarak danışmanlık - denetim hizmetleri vermem gerekiyor.
Örneğin bir firma aldığı bir işin yönetmeliği gereği işi bitirene kadar bünyesinde elekt.tek. bulundurması gerekiyor çünkü işi aldığı kurum yada şirket bu kişinin ssk işe giriş ve yatırılan primlerini gösteren belgelerini istiyor. yani firma beni ssk lı göstemek zorunda ama bende bağkurdan çıkamam işyerim var hem bağkurlu hem ssk lı olmanın sorunlar yaratacağı söyleniyor bu konunun benim açımdan ileride problem yaşamamam için çözümü nedir ?
Re: Bağkurluyken zorunlu olarak ssk'ya da giriş yapılması
Alıntı:
alpc rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba ;
Kendime ait şahıs işletmem var ve bağkurumu ödüyorum. Ancak mesleğim itibariyle ( elek. tek. ) bazen farklı firmalarda ssk lı olarak danışmanlık - denetim hizmetleri vermem gerekiyor.
Örneğin bir firma aldığı bir işin yönetmeliği gereği işi bitirene kadar bünyesinde elekt.tek. bulundurması gerekiyor çünkü işi aldığı kurum yada şirket bu kişinin ssk işe giriş ve yatırılan primlerini gösteren belgelerini istiyor. yani firma beni ssk lı göstemek zorunda ama bende bağkurdan çıkamam işyerim var hem bağkurlu hem ssk lı olmanın sorunlar yaratacağı söyleniyor bu konunun benim açımdan ileride problem yaşamamam için çözümü nedir ?
Baükurlu birinin aynı zamanda ssk lı olarak çalışması mümkün değildir. Sizin durumunuzda firmanın yaptığı işlem yanlış olup sizin bağkur kaydınız gösteren belgeleri ibraz etmeniz durumunun da hiç kimse veya kurum yasal olarak ssk işe giriş ve yatırılan primlerini gösteren belgeleri isteyemez. Bağkurlu olmanız sizin hizmet akdi ile çalışmanızı engellemez. Yani sizde kendi dükkanınıza işci alıp onu çalıştırabilir veya o günlerde dükkanınızı acmayabilirsiniz. Burada önemli olan aynı anda iki kurumda sosyal güvenlik kapsamında bulunup bulunamayacağınızla ilgili problemdir. Size sadece vergi kesintisi olan (SSK kesintisi olmayan) bordro hazırlayıp onu ilgili kuruluşa vermelidirler.
Selçuk Gülten
S.M.Mali Müşavir
Re: Bağ-Kur'lu iken zorunlu olarak SSK'ya da giriş yapılması
Teşekkür ederim. Sn. Selçuk GÜLTEN
Burada ifade etmek istediğim konu şu beni çalıştırıacak firmanın işi aldığı kuruma yönetmelikte belirtiten kişinin bünyesinde çalıştığını ispatı gerekli.
Bende aynı anda iki kurumda sosyal güvenlik kapsamında bulunmak istemiyorum. Bu durumda firma beni bünyesinde çalıştırdığına dair nasıl bir ispat belgesi hazırlayabilir.
Şöyle demişsiniz '' Size sadece vergi kesintisi olan (SSK kesintisi olmayan) bordro hazırlayıp onu ilgili kuruluşa vermelidirler.'' Bu nasıl yapılacak ? Bu bordroyu kim düzenleyecek ? benim bağkurlu olduğum için ssk kesintisi olmayacağı sadece vergilerin ödeneceği hangi kuruma nasıl ? kim tarafından bildirilecek ?
Benim aynı anda iki sosyal güvenlik kapsamında olmam yani ileride sıkıntı yaşamam beni yanında çalıştırmayı düşünen firmayı çok fazla ilgilendirmeyeceği için ben konuyu iyice öğrenip ilgili firmanın muhasebecisi ile bizzat kendim görüşmek istiyorum.
Merhaba
Konu hakkında yardımcı olacak birisi yok mu ?
Sn.alpc; mevzuat açık.Aynı anda hem bağkur hem SSK lı olamazsınız.
Ya bağkur yükümlülüğünüzü sona erdirmek,ya da o işyerinde çalışmaktan vazgeçmek durumundasınız.
SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU
Kanun No. 5510
Kabul Tarihi : 31/5/2006
...
Kısa ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına İlişkin Ortak Hükümler
Sigortalılık hallerinin birleşmesi
MADDE 53- Sigortalının, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık nedenlerinden birden fazlasına aynı anda tâbi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde; öncelikle (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılır.
Sigortalının, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık halleri ile 5 inci maddenin (a) ve (e) bentlerine tâbi sigortalılık hallerinin çakışması halinde, 4 üncü madde kapsamında sigortalı sayılır ve birinci fıkra hükmü uygulanır.
Sigortalının, bu madde hükmüne göre sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler birinci fıkraya göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sigortalı sayılanlardan 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinden birden fazlasına tâbi olarak çalışmış olanların aylık bağlanma taleplerinde, en son sigortalı sayıldığı tarihten geriye doğru en fazla sigortalılığın geçtiği sigortalılık hali esas alınır.
Erdoğan Bey Teşekkür ederim.
Ancak, Ben aynı anda farklı sosyal güvenlik kurumunda olunmayacağını anladım.
Benim sorum şu; ben işim gereği denetim danışmanlık faaliyetlerinde bulunuyorum genellikle bu faaliyetlerle ilgili fatura kesiyorum. ancak bazı durumlarda firmlar fatura değilde 1 ay gibi 2 ay gibi sürelerde kendi işlerinde bizzat çalışmamı istiyor bu durumda da beni çalıştırdıklarını ispatlamaları gerekiyor bu ispatı ne şekilde yapcaklar ? soruma ilk cevabı veren beyin ssk primlerini ödemeden bordro düzenlenebilir gibi bir önerisi vardı ? bunu nasıl kim yapacak ve ilgili sgk na nasıl bildiricek ?