İki ülkede birden emekli olma imkanı? (Avustralya)
Forumda benzer konu cok ama ne yazik ki net bir cevap yok.
Sorum su ki ;ben Avustralyada yasiyorum, ve buradaki sosyal guvenlik kurumu Medicare`e tabiyim.
Ancak su anda Turkiyeden`de bir arkadasimin isyerinde de SGK li gozukmekteyim. (Ha simdi siz dersenizki bu is mantiga ters; o zaman bende derimki orada danismanlik yapiyorum is yeri sahibi bana e-mail ve/veya telefonla soru soruyor bende cevapliyorum, yani faal olarak calisiyorum)
Ama kafama takilan asil konu su; iki ulkede birden emeklilik hukuk mantigina uyarmi?
Ben bu soruyu Avukatim Antony`e sordugumda oda bana bunun mumkun oldugunu cunki henuz Turkiye ile Avustralya arasinda imzalanmis bir sosyal guvenlik anlasmasi bulunmadigini soyledi, ama gecen gun sgk nin web sitesini gezerken Avustralya ile calismalarin surdugunden bahsediliyordu, hemde 1. sirada oncelikle. Diyelimki bu anlasma imzalandi,bu anlasma benim cifte emekliligime engel olur mu?
Lafin kisasi, ben hem burda hemde orda prim oduyorum, oyleyse basit mantikla iki ulkede birden emekli olmam gayet hakkaniyetli degilmi?, yok yasalar buna engel oluyorsa, ornegin turkiye bana emeklilik hakkimi vermiyorsa bu gune kadar benim odedigim primleri bana faizi ile iade etmek zorunda kalmaz mi?
Klavyemin ingilizce olmasindan kaynaklanan hatalar icin ozur dilerim.