Ateşli silah ile yaralama
Selamın aleyküm.
Olay 2 sene önce meydana geldi.Şakalaşırken Kaza ile arkadaşımı gözünden Kurusıkı tabanca ile yaraladım.Hemen hastaneye götürdüm. daha sonra polisler ifademizi aldı ve hiç bir sabıka kaydım olmadıgı için serbest burakıldım. Arkadaşım ve ailesi şikayetçi olmadı. Fakat evime gecen mahkeme celbi geldi. Kamu davası açılmış . Arkadaşımda görme kusuru kaldı ama ameliyatları devam ediyor. Görme ihtimali var. Sulh ceza mahkemesinde dava açılmış. Davayı kamu açmış. Bu dava şikayet olmadan açılabilir mi ? Yada iki sene sonra neden açıldı ve ben yargılandığımda ceza alırmıyım ? Ya da ceza alırsam ne kadar ceza alırım ? Bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Re: Ateşli silah ile yaralama
Aleyküm selam, TCK 6-f) Silâh deyiminden;
1. Ateşli silâhlar,
2. Patlayıcı maddeler,
3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,
4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,
5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler,
Suç silah ile işlenmesinden dolayı karşı taraf şikayetçi olmasa dahi kamu davası olarak yargılamanız yapılabilir.Adliyenin iş yükünün fazla olması nedeniyle gecikme olabilir.Kusurunuz oranında ceza alırsınız.Adli tıp tarafından verilecek rapor kararın verilmesinde etkili olacaktır.Esen kalın.....
Öncelikle teşekkür ederim.
peki bu para cezası olarakmı yoksa hapis cezası olarakmı gelir bana ?
MADDE 89. - (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Alıntı:
YaLnIZKurT rumuzlu üyeden alıntı
Selamın aleyküm.
Olay 2 sene önce meydana geldi.Şakalaşırken Kaza ile arkadaşımı gözünden Kurusıkı tabanca ile yaraladım.Hemen hastaneye götürdüm. daha sonra polisler ifademizi aldı ve hiç bir sabıka kaydım olmadıgı için serbest burakıldım. Arkadaşım ve ailesi şikayetçi olmadı. Fakat evime gecen mahkeme celbi geldi. Kamu davası açılmış . Arkadaşımda görme kusuru kaldı ama ameliyatları devam ediyor. Görme ihtimali var. Sulh ceza mahkemesinde dava açılmış. Davayı kamu açmış. Bu dava şikayet olmadan açılabilir mi ? Yada iki sene sonra neden açıldı ve ben yargılandığımda ceza alırmıyım ? Ya da ceza alırsam ne kadar ceza alırım ? Bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Suç silahla işlendiğinden dolayı değil, bilinçli taksire konu olduğundan dolayı hakkınızda kamu davası açılmış. Bilinçli taksiri şöyle açıklayayım; eğer arkadaşınızla birbirinize karpuz atıyorsanız şakalaşma amacıyla ve arkadaşınız karpuzu size biraz sert atmıştır(istemeden) bu normal taksirdir. Ancak yaralama bir silah sonucunda oluştuysa; bu bilinçli taksir kabul edilir. Evet sonuç olarak silahla taksirli yaralama olduğu için bilinçli taksir kabul edilir.
Neyse; taksirle yaralamanın yaptırımı 3-12 ay arası hapis cezası yahut adli para cezasıdır. Ama;olayınızda bir organa zarar gelmiş. Eğer göz ebedi surette görme yeteneğini kaybederse cezanız 1 kat görme yeteneği yani işlevi azalırsa cezanız yarım kat arttırılır. Bu durum adli tıp raporuyla sabitlenir. Yani görme işlevi tamamen kaybolursa 6-24 ay, ancak işlevi azalırsa 4,5-18 ay hapis istemi ile hakkınızda dava açılacaktır, hatta açılmıştır...
Genelde bu tür davalarda sabıkanızın olmaması ehinize değerlendirilir ve ceza alt sınıdan tayin edilir. Sabıkanız olmaması sebebiyle de -bilgilerime göre- kuvvetle muhtemel hapis cezanız adli para cezasına çevrilir, hapse girmezsiniz...
Geçmiş olsun
TCK'nınz Silah deyiminden ne anlaşılacağı kanunda açıklanmıştır.Dolayısı ile silahla işlenen olaylarda Bilinçli taksirin varlığı kabul edilir ve şikayet olmasa dahi kamu davası olarak yargılama yapılır.Halkımızın anlayacağı dilden konuşursak daha iyi anlaşılmış olur TCK 6 F maddesinde geçen ve silah olarak sayılan ve işlenen olaylardan dolayı şikayet olmasa dahi kamu davası olarak yargılama yapılır.Ben silahla işlendiği halde kamu davası olarak görülmeyen bir dava görmedim ve duymadım.
Verdiginiz cevaplar için teşekkür ederim. İçimi rahatlattınız.:)
Birde unutmadan sabıka kaydı işlenirmi yani sicilim bozulurmu ? Yanıtlarsanız sevinirim. Sagolun.
İşlenir, sicilin de bozulur. Ben anlamıyorum herkes herşeyi yapsın yapsın sonra da bi sıvışma yoluna baksın. Senin elindeki tabanca arkadaşının gözünde ne geziyor?
bilader biz burda soru soruyok anladın ??
merak ettiklerimizi soruyoruzz.okusaydın anlardın gozunde ne geziyo diye soru sormazdın bana. sakalasırken yazdık anlamadın heralde?? senin için bak bide soyle yazıyım ŞAKALAŞIRKEN umarım anlamısındır.
Ayrıca benim sicilim seninkinden temizdir " heralde " emin olabilirsin ;) 23 yasıma kadar ziyaret amacı hariç karakola dusmus insan degilim ;) ziyaret olarakda dayım polis amcam şehit polis ;) umarım anlayabilmişindir. bilir bilmezde yorum yazma ;) hele hele tanımadıgın bi insan hakkında bildikleriyin haricinde hiç yorum yapma. Nasihattir buda sana.