Çek verdim ancak mal gelmedi
merhaba üstadlar sürekli çalıştığım bir şahıs firmasına kırtasiye malzemesi almak için 120.000 ytl tutarında 8 adet parçalı çek kestim.çekleri firmanın yetkililerine teslim ettim ancak aradan 1 ay geçmesine rağmen malzemelerimi teslim etmediler.çeklere ödemeden men emri koymam ne derece işime yarar. bu çekleri teslim alan firma yetklileri gasp edildiklerini zorla ciro edilip çeklerin ellerinden aldıklarını söylediler.siz bu durum ne olur ne yapmam gerekir cevaplarınız için teşekkür ederim şimdiden..
Re: Çek verdim ancak mal gelmedi
Türk Ticaret Kanunu'nun 711. maddesinin 3. fıkrasına göre, "Keşideci çekin kendisinin veya üçüncü bir kimsenin elinden rızası olmaksızın çıkmış olduğu iddiasında ise muhatabı çeki ödemekten menedebilir."
Bu maddeye istinaden muhatap bankayı, çeklerin üçüncü şahısların elinden rızaları dışında çıktığını ileri sürerek ödemeden men edebilirsiniz; tabii hamillerin bu beyanına güveniyor iseniz...
Ancak ibrazında karşılıklarını da bulundurmanız gerekir ki, banka çeki arkasına "karşılığı vardır ve fakat keşideci ödemeden men talimatı verdiği için ödenmemiştir" şerhi düşebilsin...
bankaya başvurup çekinizin istegınız dısında elınızden cıktıgını belırtmenız gerekır once ve umarım cekı hamılıne yazmamıssınızdır cunku hamılıneyse ödenmek zorunludur çek 3.elde ise
Alıntı:
ilhan-k rumuzlu üyeden alıntı
bankaya başvurup çekinizin istegınız dısında elınızden cıktıgını belırtmenız gerekır once ve umarım cekı hamılıne yazmamıssınızdır cunku hamılıneyse ödenmek zorunludur çek 3.elde ise
yardımlarınız için teşekkürler
çeklerin yarısı hamiline geri kalanı ise kişi adına farkı ne olur.