Borçluya haciz yok kefile var
Merhabalar,
Halkbankasından bir memura kefil oldum. 3 yıl vadeli bir kredi kullanmıştı. 1 yıl ödeme yaptıktan sonra 3-5 ay ödeme yapmadı ve icralık olduk.
Benim maaşıma haciz geldi ancak bu sure içinde borçlu bankaya giderek anlaşma yaptı ve aylık olarak bankaya (5-6 aydır) ödeme yapıyor.
Buna rağmen benim maaşımdak hacizi kaldırmıyor banka.
Borçlunun maaşında ise haciz yok.
Böyle bir durumun etik olmadığını kesinlikle düşünüyorum. Hukukiken böyle bir şey olabilrmi, bilgi verirseniz memnun olurum.
Re: Borçluya haciz yok kefile var.
Kullanılan kredi tüketici kredisi olmalı. BU durumda yapılan işlem usulsüz ve hukuka aykırıdır. Asıl borçludan tahsil imkanı tamamen sonuçlanmadan sizden bu borç talep edilemez.
Dayanak 4077 sayılı kanun 10. madde:Kredi veren, taksitlerden birinin veya birkaçının ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak; ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması durumunda ve tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilir. Ancak kredi verenin bu hakkını kullanabilmesi için en az bir hafta süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekir. Tüketici kredisinin teminatı olarak şahsi teminat verildiği hallerde, kredi veren, asıl borçluya başvurmadan, kefilden borcun ifasını isteyemez.
cevabiniz icin tesekkurler
Ancak şöyle bir durum var, borçlu ile banka arasında bir anlaşma yapılmış. Borçlu bankaya ayda 850-00YTL ödemeyi taahhüt etmiş ve bu yüzden icra takibi yapmadıklarını söylüyorlar, bana sende ödeme yapmak istersen seninde icra takibini kaldırırız diyorlar.
Borçlu ayda 850,00 ytl olarak borcunu taksitli bir şekilde ödüyor. Ve herhangi bir ödeme problemi yok.
Bu durumda bendeki icranın kalkması için tüketici mahkemesinemi yoksa icra mahkemesinemi gitmem gerekir.
Kredi tüketici kredisi olduğuna göre tüketici mahkmesinde dava açmanız gerekir. (Menfi tespit)
Cevap: Borçluya haciz yok kefile var
merhabalar,benim sorum birkaç sene önce eşim abisine kefil oldu ve abisi kredi çekti,bu krediyi ödemeyince birkaç zaman sonra eşimin maaşına haciz kondu ve yaklaşık 2 senedir maaşından kesiliyor.yalnız asıl borçlunun tırları var fakat şirket üzerine yapmış adına kayıtlı bişey yok şuan.öğrenmek istediğim asıl borçlu abisine gidilmeden kefil olarak eşimin maaşına haciz koyulabilinirmi?asıl borçlunun adresini versek ona gidirmi ve bu borcu şuan itiraz edebilirmiyiz?şimdiden teşekkürler.
yapılan sözleşmenin türüne göre değişir. bazı sözleşmelerde alacaklı hiçbir uyarıda bulunmadan kefilden alacağını isteyebilir.
Aynı forumda yasanın açık hükmü yazıyor. Tüketici kredisinde asıldan tahsil imkanı kalmadan kefile gidilmesi hukuksuzdur. Şİkayet halinde maaş haczi kaldırılır. Açık yasa hükümlerini sözleşme ile tadil edemezsiniz. Bu tip sözleşmeler batıldır.
Yani sözleşme ile açık yasa hükümleri ortadan kaldırılamaz.
öncelikle teşekkür ederim,yalnız asıl borçlunun bir kaç tırına banka haciz koymuştu,ama borçlu tırları sanırım ortadan yok etti plakaları değiştirip sattı,banka başka bişey yapmadı,buna rağmen genede kefilin maaşına haciz koyabilirmi?ne yapabilirim şuan bu konu ile alakalı.
öncelikle teşekkür ederim,yalnız asıl borçlunun bir kaç tırına banka haciz koymuştu,ama borçlu tırları sanırım ortadan yok etti plakaları değiştirip sattı,banka başka bişey yapmadı,buna rağmen genede kefilin maaşına haciz koyabilirmi?ne yapabilirim şuan bu konu ile alakalı.
Kefilin sorumlu olduğu bakiye borç kaldığı sürece bu bakiye miktar için kefilin maaşına haciz konulabilir.