-
Maaş İndirimi
Son dönemde yaşadığımız kriz bahane edilerek bazı beyaz yaka çalışanların maaşlarında indirim yapılması, bazılarının ise maaşlarında herhangi bir oynama yapılmaması söz konusu. 3,5 yıldır bu frmada çalışan bende maaşı %30-%40 indirilmesi planlananlardan biriyim. Öncelikle öğrenmek istediğim işverenin bu tarz standarda bağlı olmayan kişiye özel maaş indirme hakkı olup olmadığı? Maaş indirimine itiraz etmem halinde tazminatimı almadan işten çıkarılma riskim varmı? Böyle bir talep ile bana gelindiğinde kabul etmeyeceğim kesin. Hakkımı savunmak için nasıl bir yol izlemeliyim?
İlginiz için şimdiden teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum.
-
Re: Maaş indirimi
İşverenin maaşınızı düşürmesi kazanılmış haklar yönünden çalışma koşullarında esaslı değişikliktir.Kabul etmek zorunda değilsiniz.Maaşınızın düşürülmesi durumunda, sözleşmeyi feshedebilmek için haklı neden ortaya çıkar,kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Bahsettiğiniz risk elbette var,ancak bu durumda işyerinde çalışan sayısı 30un üzerinde ise,feshin geçersizliği ve işe iade için dava açabilirsiniz.
-
Re: Maaş indirimi
Sayın Erdoğan Bey,
yukarı daki konuya benzer durum benim çalıştığım firma için de uygulanmak isteniyor. mevcut maaşım resmi olarak %50 burut indirilerek gerçek maaşımda da %15 indirip bir kısmını elden kalan resmi bedeli de banka üzerinden ödeyeceklermiş. bunun ile ilgili bir sözleşme ve protokol de mevcut 4857 nin 22. maddesi uyarınca bu sözleşmeyi imzalamamızı istiyorlar. ben mevcut şartlaarım dan dolayı işimden çıkamıyorum. çünki gayrı resmi ödenen pirim haklarımın iptali soz konusu. bu sözleşmeyi imzalar isem ilerki bir tarihte işten çıktığım da zorunlu şartlar halin de imzalamıştım diyerek iş aktimi ben fes edip ihpar ve kıdem tazminatlarımı alma hakkım olabilir mi?