Boşanma kararında, nafaka ve tazminat talebi olmadığını beyan eden taraf boşandıktan bir süre sonra nafaka+tazminat talebiyle dava açabilir mi?
Printable View
Boşanma kararında, nafaka ve tazminat talebi olmadığını beyan eden taraf boşandıktan bir süre sonra nafaka+tazminat talebiyle dava açabilir mi?
MADDE 177.- Boşanmadan sonra açılacak nafaka davalarında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.
5. Zamanaşımı
MADDE 178.- Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Yukarıda belirttiğim TMK.nun maddeleri sorunuzun yanıtı olabilir inancındayım.
Teşekkürler.
Hakimin onayladığı bir protokol çerçevesinde nafaka+tazminat talebi olmaksızın boşanma gerçekleşirse yine 1 yıl içinde nafaka+tazminat davası açılabilir mi ?
Sizi yalnış yönlendirmek istemiyorum ama madde 178 den anladığım boşanma kesinleştikten sonra 1 yıl dava haklarının devam ettiği. Hiç bir mahkemede bu davayı açan kişiyi eh malum bayan olduğu için baştan protokol yapmış boşanmışsın şimdi neden bu taleple karşıma geliyorsun demez kanımca.
Traflar arasında tanzim edilen boşanma ile ilgili protokole dayanılarak boşanma kararı verilmiş ise ve bu protokolde maddi, manevi tazminat ile nafaka taleplerinden bahsedilmemiş ise boşanma kararından sonra taraflar bu taleplerini süresinde karşı tarafa dava edebilir.Ancak boşanma protokolünde bu talepler ile ilgili feragat söz konusu ise daha sonra bunların ayrı dava ile istenilmesi mümkün değildir.Eşler anlaşmalı boşanma davalarında sadece boşanma hususunda anlaşıp diğer hususlarda anlaşma olmadan da anlaşma protokolü ile de boşanabilir. Bu durumda protokolda bahsedilmeyen hakların ileri sürmesine bir yasal engel yoktur. Yeterki feragat ve feragatı kabul beyanları olmasın.
Sn Sait Yılmaz beyfendi
Öncelikle feragat konusunda bizi aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.Biraz önce boşanmayı düşündüğüm eşimle beraber hazırladığımız fakat henüz imza atmadığımız protokolü tekrar okuduğumda son maddede yer alan feragat konusunu (eşimin avukatı tarafından eklendi) sizin sayenizde daha net anlamış oldum Daha önce protokolü pek çok defa okumama, feragatın anlamını bilmeme rağmen ileride nafaka ve tazminat davaları açamayacağımı, kesin bir hükmü olduğunu bilmiyordum. Sonuç olarak ben eşimden boşanmaya bana yaptıklarından sonra kararlıyım. Ama sayenizde eşimin bir uyanık davranışını daha görmüş oldum Boşandıktan sonra protokoldeki feragatın anlamını öğrenseydim kötü(kandırımış) hissederdim. Ama şimdi eşimden ayrılmanın ne kadar doğru olduğunu bir defa daha anlamış oldum Bu verdiğiniz değerli hukuki bilgi için çok teşekkür ederim
Saygılar
Ben de yeni öğrendim;
"Talep etmiyorum" = şimdi istemiyorum fakat ilerisi için talep hakkım saklı.
"feragat ediyorum" = şimdi ve gelecekte hak ileri sürmeyeceğim.