Kat maliki olmayan kişi yönetime seçilebilir mi?
Bu başlığı açmadan önce forumda derin bir araştırma yaptım, ancak konu ile ilgili bilgiye rastlayamadım.
Mevzuata göre kat maliki genel kurulda vekalet ile temsil edilebilir. Örneğin kiracısına vekalet verebilir. Ancak yönetim planında,
1-yönetim kuruluna seçilecek kişilerin mutlaka kat maliki olması gerektiği, 2-kat malikinin genel kurula katılmak için başkasına vekalet verebileceği
hususları yazmakta ise, kat malikinin vekili bu vekalete dayanarak yönetime seçilebilir mi? Buradaki vekalet, kat malikinin seçme hakkı için midir? Yoksa seçilme hakkını da içerir mi?
Re: Kat maliki olmayan kişi yönetime seçilebilir mi?
değerli baaist,
bence seçilebilir.zaten kendi adına değil ,vekaleten orada bulunmakta bu yönetim planına aykırı değil.seçilmesinde de bir sorun yok kendi adına değil ,kat malıkıni temsilen seçilmiş olur madem ki vekalten oradadır.seçilen o değil kat malikidir.
yönetici seçildikten sonra da vekalet vererek yönetimi götürebilir.sorumluluk daima asil de olacaktır.
diye dşünür yorumlarım.
Re: Kat maliki olmayan kişi yönetime seçilebilir mi?
Yönetici dışarıdan biri de olabilir. KMK açık:
Madde 34 - Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.
Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir.
Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.
Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.