Süresiz antika tabanca ruhsatı hakkında
Herkese merhabalar;
Aslında hukuk okumak isteyipte, okumak nasip olmayan birisi olarak:( uzun süredir forumunuzu takip ediyordum.
Şimdi antika silah ruhsatları konusunda yapılan bir değişiklikten sanırım müzdarip olacağım, sizlere danışmak gereği duydum. Sanırım diyorum, çünkü Emniyet Müdürlüğü'nün verdiği bilgi ile benim kanun değişikliğinden anladığım farklı gözüküyor. Eğer münasip görürseniz sizlerin fikirlerini de almak istiyorum.
Biraz uzun olsada işin en başından anlatmamda fayda var sanırım. Özetlemeye çalışarak konu şöyle;
Rahmetli dedemden kalma antika bir silah vardı, babam (hala sağ) bu silaha önce bulundurma ruhsatı çıkarttırıyor, sonra da gerekli yerlere müracaat ve incelemeler sonucunda "Antika Silah" raporu alıyor ama ruhsata işletmiyor yani ruhsatı "antika silah" ruhsatına çevirttirmiyor. Normal bulundurma ruhsatlı silahlar için 5 yılda bir bulundurma ruhsatının yenilenmesi gerekirken antika silah raporu aldım diye (sanki ruhsata işlettirmiş gibi) yenileme yaptırmıyor ve gerekli sürelerin aşılması vs.'lerden sonra silaha emniyet tarafından el konuluyor. Burada devreye ben giriyorum, daha doğrusu babam tarafından "itiliyorum". Silaha el konulmasından sonra ancak 6 ay içerisinde satabilirsin veya mirasçılarına devredebilirsin falan gibi şeyler söylemişler. Tutturdu illaki babamın silahını git sen devral diye, ısrarı dolayısıyla gittim, noter devri yaptırman lazım falan dediler, noterden bağış olarak devrini yaptırdım, harcını da yatırarak, bu sefer "Antika tabanca" olarak ve dolayısıyla "süresiz" bulundurma ruhsatı aldım ve silahı teslim aldım, yıl 2003.
Aslında silah benim ilgi alanıma bile girmez, hele memur olarak harçları falan düşünürsek, zaten ilgi alanıma istesemde giremez. O zamanda babamın "oğlum bir kere harç yatıracaksın, ondan sonra ekmek istemez su istemez" lafları ile harç parasını bulup buluşturup ödemiştim.
Bahse konu silahı, şu kriz zamanı satayım da biraz rahatlayım diye düşünürken, satış ilanı verdiğim siteden "antika silahlara da artık 5 yılda bir ruhsat yenilemesi, dolayısıyla da harç ödenmesi lazım geldiğini söylediler. Araştırdım, hakikaten 6136 sayılı malum kanunun 11. maddesinin 5 fıkrası kaldırılmış (23/1/2008 tarih ve 5728 sayılı kanun) ve emniyetten bana söyledikleri bundan sonra sende 5 yılda bir harç yatırıp, gerekli belgeleri tamamlayıp bulundurma ruhsatını yenileyeceksin. Benim anladığım ise, kaldırılan fıkrada, 11. madde de bahsi geçen silahların satışının yapılamayacağı belirtildiğiydi, o zaman bu silahların satışı artık yapılabiliyor, fakat satış yaparsak o zaman harç vs. işlemlerini alan kişi bundan sonra yaptırmak zorunda.
Nihayet gelelim soruma:)
Acaba ben bu silahı satmasamda ruhsat yeniletmek zorunda kalacakmıyım? Eğer öyle ise, bana 5 yıl önce "senin ruhsatın süresiz" diyen aynı devlet şimdi "yok biz şaka yaptık senin ruhsatında süreli idi" demiş mi oluyor?
Bayağı bir uzun oldu ama sabır gösterir okur ve fikirleriniz yazarsanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
Re: Süresiz antika tabanca ruhsatı hakkında
Ha gayret biraz daha cevap yazımazsa rekor kıracağım "150 defa okunupta, bir defa bile cevap yazılmama rekoru" :D