Arkadaşlar ne olur bir kişi cevap versin. Gitiiğim avukatlar farklı farklı cevap veriyorlar.
1. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması 1 yıl mı? 2 yıl mı?
2. (Eğer 2 yıl sa) Memur iken bu kararla karşılaşan kişinin memuriyeti sona erer mi?
Printable View
Arkadaşlar ne olur bir kişi cevap versin. Gitiiğim avukatlar farklı farklı cevap veriyorlar.
1. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması 1 yıl mı? 2 yıl mı?
2. (Eğer 2 yıl sa) Memur iken bu kararla karşılaşan kişinin memuriyeti sona erer mi?
sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonucunda hükmedilen ceza iki yıl veya daha az hapis cezası ise ve/veya adli para cezası verilmiş ise sanık hakkında verilen hükmün açıklanması geri bırakılabilecektir. Bu kararı vermek için gereken koşullar şu şekilde sıralanabilir;
a)Netice ceza iki yıl veya iki yıldan daha az süreli hapis cezası ve/veya adli para cezası olması,
b)Sanığın daha önceden kasıtlı bir suçtan dolayı mahkum olmaması,
c)Suçun işlenmesi ile mağdurun veya kamunun uğradığı zararın aynen iade, önceki hale getirme veya tazmin suretiyle giderilmiş olması,
d)Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri, duruşmalardaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması.
Bu koşullardan ilk üçü maddi koşullar, son koşul ise manevi koşul olarak adlandırılabilir.
Hükmün açıklanması kararı verilmesi halinde 5 yıllık denetim süresi içinde herhangi bir suça karışmazsan ceza davasının düşmesine karar veriliyor.Yani henüz ortada memuriyetine engel bir hal yok.Ancak burada önemli olan konu suçun niteliği.657 sayılı yasada sayılan suçlardan ise belki durum değişebilir.
HAGB için karşı tarafın şikayetinden vazgeçmesi şart mıdır?
HAGB tamamen hakimin takdirinde olan bir konu.karşı tarafın şikayetinden vazgeçmesi davanın düşme sebebi.suçun niteliği memuriye etki edecek türden değil .için rahat olsun.HAGB kararları ayrı bir kaydı bulunmakta,yani adli sicil kaydında görünmez.Ancak mahkemenin istemesi halinde bu bilgilere ulaşılabilir.
kardes yaniliyorsun ben bundan 2 yil ,nce tehd't sucundan hagb aldim gardiyanlik atamam sirf bu karardan dolayi yapilmdi.tum mesleklerde guvenlik sorustrmsi yapilmakta ve bu durum gorunmektedir.seni ise alacak kurumlar goruo yani tabi kurumlara takdir yetkisi taninmis alir veya almaz