-
MSN tehdit karmaşası
Herkese iyi geceler.
Başımdan geçen olayı anlatmak istiyorum. Umarım ilgili hukukçular olacaktır.
Biz 3 öğrenci arkadaş, birlikte aynı evde yaşıyoruz. Evimize sık sık arkadaşlarımız geliyor. Bugün arkadaşları uğurladıktan sonra evimde kullandığım ve evdeki tek bilgisayarın başına geçtim, 4 adet MSN oturumunun açık olduğunu gördüm. Kapatmak üzereyken bir kişiden mesaj aldım. Mesaj içeriğini yazıyorum:
"IP adresini belirledim: xxx.xxx.xxx.xxx (ip adresi bana aittir), bana hakaret ettiğin için savcılığa şikayet edeceğim seni."
Kişiye, olayın benimle ilgisi olmadığını anlatmadan önce de kişi oturum kapattı.
Statik ip adresim var hep sabit, tek bir adsl kullanılıyor evde ve evde bir bilgisayar var bana ait. Kişiyi tanımıyorum, zaten konuşma yapılan msn adresi de bana ait değil. Ama kişi IP numaramın ve logların elinde olduğunu, şikayet edeceğini söylüyor.
Bu durumda ben ne yapmalıyım? Bu konuşmaları kimin yaptığını bilmiyorum, bir çok arkadaşımız vardı her birisi bilgisayar ile ilgilenmiştir ve sonra dağıldılar. İşin kötü tarafı ben bahsedilen MSN oturumunu kapatmadan önce adresin de ne olduğuna bakmadım. Yani arkadaşlarımdan hangisine ait olduğunu da bilmiyorum.
Sizce bu süreç nasıl ilerler?
Teşekkürler
Düzenleme: Ayrıca Türk Polisi Bilişim Suçları ile ilgili siteye de baktım. MSN hacklemek, site hacklemek gibi konuların olduğunu ancak MSN'de hakaret veya küfür gibi bir madde olmadığını gördüm.
Bu suçu kendim işlemememe rağmen soruyorum; Türkiye'de binlerce kişi MSN ya da diğer bilişim yollarını kullanarak birbirine hakaret, birbirini tehdit ediyor. Bir IP adresi ve MSN logu sayesinde bir soruşturma sizce de basit olmaz mı?
Özellikle bugün yaşadığım bu olaydan sonra, suçsuz olmama rağmen tüm delillerin(delil sayılır mı bilmiyorum aslında merak ettiğim bu) benim aleyhime olması da ikilemde kalmama neden oldu.
-
Re: MSN tehdit karmaşası
Bence büyük bir tehdit altında olduğunuz söylenemez. ip adresiniz belirlenmiş bile olsa ve hakkınızda ip adresiniz verilerek bir suç duyurusunda bulunulsa bile arkadaşınızın msn oturumunu şifresini bilmediğiniz için açmanız mümkün değildir. Böyle bir savunmadan bahsedilebilir. İletiler hangi msn adresinden gönderilmişse offline olan sizi şikayet eden kişiye yazacağınız bir email ile durumu anlatıp yazan kişinin mail adresini rica ederseniz daha sağlıklı bir çözümleme yapabilirsiniz.
-
Yalnız ben o kişinin mail adresini ve hiçbir bilgisini bilmiyorum.
-
Sayın Eryigit,
Msn logları delil hükmünü taşımamaktadır. Çünkü bildiğiniz gibi bu log dosyaları yazı(text) dosyalarından oluşmaktadır ve herkes tarafından her zaman değiştirilmesi mümkündür. Dolayısıyla tek başına loglar bir suçun işlendiğine yönelik soruşturma ve kovuşturma konusu oluşturamaz.