Re: Adi ortaklık hakkında yardım...
Mutlaka avukatınıza danışın..
Re: Adi ortaklık hakkında yardım...
Sayın yöneticim Avukatım yok daha doğrusu şimdilik herhangi bir Avukat masrafını karşılayacak gücüm yok... Ama bu konu çok acil olduğu için bir fikir alabilme ümidiyle bu konuyu açtım...
Lütfen yardım ediniz.:(
Re: Adi ortaklık hakkında
Adi ortaklık sözleşmesi, ticaret şirket sözleşmelerinin aksine Türk Borçlar Hukuku sistemindeki genel sözleşme hükümlerine tabidir, yani kanunen açıkça belirli şartlarla düzenlenmesi öngörülmedikçe hiç bir kurala bağlı değildir. Sözlü olarak da düzenlenebilir. Yazılı düzenlenmesi veya noter onaylı düzenlenmesi ileride çıkabilecek uyuşmazlıklar açısından ispat unsurudur.
Siz ortaklığınızın genel özellikleri hakkında bir sözleşme oluşturmuş, sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde BK'nın uygulanacağı hükmünü koymuşsunuz. Sözleşmeniz hukuka, kanunun emredici hükümlerine, ahlaka aykırı olmadığı sürece geçerli bir sözleşmedir.
Şirketin adını ..... Adi Şirketi yada ..... Adi Ortaklığı olarak düzenleyebilirsiniz.
"Sözlü olarak da düzenlenebilir" demişsiniz sayın yöneticim...
Sözlü anlaşmanın hiç bir ıspat olamayacağını sanırım anlatmak istediniz...yada yazılı bir sözleşmenin gerekliliğini ima ettimiz sanırım.
Benim bu sözleşmedeki tek amacım karşılıklı Eşit derecede, hak geçmesini önelemek yani kar'da olsa zarar'da olsa iki paya bölünmesidir...
Bu sözleşme benim isteğimi karşılayacak niteliğe sahipmidir?
Cahilliğimi bağışlayın esnaflığa ilk adımım olduğu için kanunen hiç bir bilgim mevcut değil... Temkinli yaklaşmaktayım ve çok bunaldım diyebilirim...Ne kadar çok güvendiğim bir insanla ortak iş yapmakta olsam da ailemin baskısı altında böyle bir çareye başvurdum, bu çarede iki tarfından memnuniyetini karşılamalı diye düşünmekteyim...
Adi ortaklık nedir sözleşme dedir gerçekten hiç bir bilgim yok...
Hatta affınıza sığınarak ADİ ORTAKLIK sözleşmesinin açılımınıda çok merak etmekte olduğumu belirtmek isterim açıklama yapar iseniz minnettar kalacağım size...Teşekkürler sayın yöneticim.
"Şirketin adını ..... Adi Şirketi yada ..... Adi Ortaklığı olarak düzenleyebilirsiniz." Demişsiniz sayın yöneticim
Yani sözleşmenin başlığı,
'X Adi ORtaklığı' mı olmalı
İşyerimizin ismi "X Bilişim Hizmetleri"
Sizin bu işletmeyi kurma iradenizin kaynağı gibi, ikiden fazla kişinin sermayesini, emeğini, birikimini, bilgisini, tecrübesini vs birleştirerek ve paylaşarak, ortakların güven ilişkisine dayanan, kazanç elde etmek maksadıyla kurduğu iş ilişkisi adi ortaklıktır. Adi ortaklık yada adi şirket denilmektedir. Türk hukukunda şirketler Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlendiğinden, adi şirkete bu kanunda yer verilmediğinden, hukukumuzda adi ortaklık şeklinde sözedilmektedir. Adi ortaklık sözleşmesi ise, kazanç elde etmek gayesi ile bir ortaklık kurmak isteyen kişilerin, bu ortaklığı kurma iradesini içeren beyanlarından ibarettir. (Taraflar bu irade beyanı dışında istedikleri başkaca hususlar hakkında da kurallar koyabilirler. Örneğin sizin sözleşmenizdeki sermaye miktarı, kar zarar dağılımı gibi) Yukarıda da belirttiğim gibi, ticari şirketlerin sözleşmeleri belirli şartlara tabi tutulmuşsa da adi ortaklık sözleşmesi hiçbir şarta bağlı değildir, yazılı veya noter onaylı olmalı gibi bir şart öngörülmemiştir. (İstisnaları vardır.)
Sözlü anlaşma da tabii ki ispat edilebilir ama takdir edersiniz ki ispatı kağıda dökülen ve altı sözleşmeyi kabul edenlerce imzalanmış bir belge ile ispat edilenden daha zor olacaktır. Söz uçar yazı kalır demişler. :) İşletmenize ait belgeler, iş yaptığınız üçüncü kişilerin tanıklığı vb şekillerde sözlü sözleşmenin de ispatı mümkündür.
Siz ünvan olarak ...Bilişim Hizmetleri İşletmesi'ni seçmişsiniz, ben de buna alternatif olarak adi ortaklık kurduğunuz için "adi ortaklık" ibaresini kullanmanızı önerdim. Bu konuda bir kural bulunmamaktadır.
Sayın AtaTurKiyeM,
Kurmaya çalıştığınız işyeri hayırlı olsun öncelikle.
Sn.Başak Şahin'in daha önce belirttiği üzere yazılı olması şart koşulmayan adi ortaklık, bir piyango bileti için paranın birden fazla kişi tarafından verilmesi ve daha sonra çıkması muhtemel ikramiyenin üzerinde bu kişilerin hak sahibi olması gibidir.
Adi ortaklık, Borçlar Kanununun 520 - 541. maddelerinde düzenlenmiştir ve tüzel kişiliğe sahip değildir. Taraflar doğrudan doğruya bir adi şirket kurabilecekleri gibi, BK'da, TTK'da tanımlanan ortaklıkların belirgin niteliklerini bünyesinde toplamayan şirketleri adi şirket saymıştır. Bu nedenle, ticaret şirketlerinin aksine, bir ticari işletmeyi işleten adi şirketlerin ortakları bizzat tacir sayılırlar.
Foruma taşıdığınız sözleşmeyi internetten bulup üzerinde oynama yapmışsınız, bu konuya değinmek istiyorum. Şu anda yapacağınız ufak bir usul hatası, tüm uğraşınızı geçersiz hale getirebilir. Haklarınızı güvence altına almaya çalışırken vermeye kıyamadığınız 150-250 liralık avukatlık masrafı, size daha sonra pahalıya mal olabilir. Hatırlatmakta yarar vardır.
Sayın Şahin ve Yavuzcan,
Bilgiledirmeniz için çok teşekkür ederim.
Gerçekten tatmin edici açıklamalar yapmışsınız.
Ancak küçük bir not eklemeden geçemiyorum Sayın Yavuzcan'ın yorumuna, kıyamadığım 150 - 200 ytl'lik bir Avukat masrafı kesinlikle değil çok cuzi bir rakamla bu zananın şartlarında küçük bir iş koşturma peşinde olmamızdır, bu cuzi rakam bizim değil avukatlık masrafları günlük halk otobüslerine kullanabilecek masraflarımızı dahi karşılamamaktadır... O nedenle böyle bir yolla bir bilgi alış veriş yoluna başvurdum...
Yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
İyi çalışmalar.
Alıntı:
AtaTurKiyeM rumuzlu üyeden alıntı
Ancak küçük bir not eklemeden geçemiyorum Sayın Yavuzcan'ın yorumuna, kıyamadığım 150 - 200 ytl'lik bir Avukat masrafı kesinlikle değil çok cuzi bir rakamla bu zananın şartlarında küçük bir iş koşturma peşinde olmamızdır, bu cuzi rakam bizim değil avukatlık masrafları günlük halk otobüslerine kullanabilecek masraflarımızı dahi karşılamamaktadır... O nedenle böyle bir yolla bir bilgi alış veriş yoluna başvurdum...
Anlaşılmadı.
Sanırım sayın üyemiz şunu demek istedi; aslında 150-200 lira küçük bir miktar olabilir ama 150-200 lira ulaşım masraflarını bile karşılayamıyorken şu anda avukata böyle bir ücret verme lüksüne sahip değil...
Ama yine de Sayın Emrah Yavuzcan'a katılıyorum. Olası hak kayıplarına uğramanızı biz istemeyiz. Biz avukata danışmanız konusunda size tavsiyede bulunalım, tabii ki tercih sizin.