Kiracının Kirayı Ödememesi ve Diğer Borçları
Sevgili üyeler aşağıda bu günlerde başıma gelen bir olayı danışmak istedim;
01.11.2008 itibarı ile evimi kiraya verdim. Kira sözleşmesini de sıkı bir şekilde hazırladım. Sözleşmemde " Kira bedelleri zamanında ödenmediği takdirde sözleşme müddeti içindeki bütün kira bedelleri muacceliyet kesbeder. İşbu muacceliyet şartı sözleşmedeki kira müddeti için geçerli olduğu gibi uzatılan birer yıllık deverler için de geçerlidir." maddesi ile,
"Kullanmaktan doğan bakım, onarım ve tüm giderler kiracıya aittir. Kiralananın bulunduğu binanın müşterek giderlerini (kapıcı, kaloriferci, yakıt, motor bakım onarım, merdiven otamatiği ve bunların sarf ettiğpi elektrik, yasal olarak çalıştırılan işçilerin giderleri vb.) diğer sakinler ile müştereken ödemeyi kabul eder. Bu giderler tamamen kiracıya ait olup, kiradan mahsubu yapılamaz, kiraya verenden talep edilemez. Varsa, yöneticiye ilk talebinde ödenmelidir, yok ise apartman tarafından kararlaştırılan tarihlerde ödenmelidir. Bu giderleri ödemeyen veyahut geç ödenmesinden dolayı tahakkuk eden faiz miktarlarının sorumluluğu kiracıya ait olup, bu gibi sebeplerin ilgili borç, faiz ve gecikme tahakkuklarının ödenmesine müteakip tahliye sebebi olduğunu, kiracı peşinen kabul eder.
Tahliye sebebine mahal veren kiracı, kirlananını 15 gün içerisinde tahliye etmeyi kabul eder. 15 gün içerisinde kiralananı tahliye etmeyen kiracı, kaldığı süre boyunca normal kira bedelinin 2 katına isabet eden günlük faizi ödemekle yükümlüdür." ve bunlara ek olarak da;
"Kira bedeli banka yolu ile her ayın ilk 3 günü içerisinde kiraya verenin hesabına aktarılmak zorundadır. Her ayın ilk 3 günü içersinde ödenmeyen kiralar için günlük mevduat faizi oranında faiz tahakkuk ettirilir."
var. Kiracım Aralık 2008 kirasını hala ödemediği gibi, iptal ettirdiğim elektrik abonmanlığını da üzerine almamış, kaçak olarak kullanmış, ve ayrıca da apartman aidatlarını ödememiştir. Şimdi belge 13 ü doldurarak icra dairesi yolu ile ihtar mı çekmeliyim yoksa izlemem gereken yol nasıl bir yol olmalıdır bunu danışmak istiyorum.
Saygılarımla.
Re: Kiracının Kirayı Ödememesi ve Diğer Borçları
Alıntı:
içdenetçi rumuzlu üyeden alıntı
Kira bedelleri zamanında ödenmediği takdirde sözleşme müddeti içindeki bütün kira bedelleri muacceliyet kesbeder. İşbu muacceliyet şartı sözleşmedeki kira müddeti için geçerli olduğu gibi uzatılan birer yıllık deverler için de geçerlidir." maddesi ile,
Bu maddeniz mecliste birkaç ay içinde görüşülen Türk Borçlar Kanunu Tasarısı aynen kabul edilirse hükümsüz olacak.
Alıntı:
"Kullanmaktan doğan bakım, onarım ve tüm giderler kiracıya aittir. Kiralananın bulunduğu binanın müşterek giderlerini (kapıcı, kaloriferci, yakıt, motor bakım onarım, merdiven otamatiği ve bunların sarf ettiğpi elektrik, yasal olarak çalıştırılan işçilerin giderleri vb.) diğer sakinler ile müştereken ödemeyi kabul eder. Bu giderler tamamen kiracıya ait olup, kiradan mahsubu yapılamaz, kiraya verenden talep edilemez. Varsa, yöneticiye ilk talebinde ödenmelidir, yok ise apartman tarafından kararlaştırılan tarihlerde ödenmelidir. Bu giderleri ödemeyen veyahut geç ödenmesinden dolayı tahakkuk eden faiz miktarlarının sorumluluğu kiracıya ait olup, bu gibi sebeplerin ilgili borç, faiz ve gecikme tahakkuklarının ödenmesine müteakip tahliye sebebi olduğunu, kiracı peşinen kabul eder.
Tahliye sebebine mahal veren kiracı, kirlananını 15 gün içerisinde tahliye etmeyi kabul eder. 15 gün içerisinde kiralananı tahliye etmeyen kiracı, kaldığı süre boyunca normal kira bedelinin 2 katına isabet eden günlük faizi ödemekle yükümlüdür." ve bunlara ek olarak da;
Alıntı:
"Kira bedeli banka yolu ile her ayın ilk 3 günü içerisinde kiraya verenin hesabına aktarılmak zorundadır. Her ayın ilk 3 günü içersinde ödenmeyen kiralar için günlük mevduat faizi oranında faiz tahakkuk ettirilir."
var.
Bu maddelerinizde de getirdiğiniz ekstra tahliye koşulu kiracı kabul etse de geçerli değildir.
6570 sayılı kanunun 8. maddesi bakın ne diyor:
Madde 8 - Bu kanunla Borçlar Kanununda gösterilen haller dışındaki sebeplerle açılacak tahliye davaları, mukavelelerde aksine şart bulunsa dahi mesmu (geçerli) olmaz.
Tahliye davasının hangi hallerde açılacağı için aynı kanunun 7. maddesiyle Borçlar kanununun 200 küsürlü maddelerine bakınız.
https://www.hukuki.net/kanun/6570.13.text.asp
Alıntı:
Kiracım Aralık 2008 kirasını hala ödemediği gibi, iptal ettirdiğim elektrik abonmanlığını da üzerine almamış, kaçak olarak kullanmış, ve ayrıca da apartman aidatlarını ödememiştir. Şimdi belge 13 ü doldurarak icra dairesi yolu ile ihtar mı çekmeliyim yoksa izlemem gereken yol nasıl bir yol olmalıdır bunu danışmak istiyorum.
Örnek 13 ile icra takibi birinci adım.
Tebligat sorunları yaşayabilirsiniz. Başka engeller çıkabilir.
Ama icra takibi başlatmadan sonuç alabileceğiniz başka bir hukuki yol yok.
Sayın sdt23, aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim. Ancak icra dairesi yolu ile ihtar çektikten sonra 7 gün içerisinde kiracının itiraz hakkının olduğunu biliyorum. Peki bu ihtar iadeli taahhütlü mektup ile mi gönderiliyor? Yani biz kesin olarak kiracının eline ulaştığından nasıl emin olacağız? Mesela şu an 4-5 gündür evde yokmuş. Ben ihtar çeksem ve kendisi 20 gün sonra gelse bu durumda ne olacak ? İtiraz süresi geçmiş mi olacak? Yoksa tebliğ olunan tarih itibarı ile mi yasal süreç başlayacak?
Saygılar.
Alıntı:
Sayın sdt23, aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim. Ancak icra dairesi yolu ile ihtar çektikten sonra 7 gün içerisinde kiracının itiraz hakkının olduğunu biliyorum. Peki bu ihtar iadeli taahhütlü mektup ile mi gönderiliyor? Yani biz kesin olarak kiracının eline ulaştığından nasıl emin olacağız? Mesela şu an 4-5 gündür evde yokmuş. Ben ihtar çeksem ve kendisi 20 gün sonra gelse bu durumda ne olacak ? İtiraz süresi geçmiş mi olacak? Yoksa tebliğ olunan tarih itibarı ile mi yasal süreç başlayacak?
Saygılar.
Evde yoksa muhtarlığa gider.
Muhtarda kaydı yoksa geri döner tebligat yapılamaz.
Muhtara veya evine tebligat yapıldığı anda 7 gün başlar.
Normal yolla tebligat icra dairesinin yan apartmanına bile günler sonra ulaşabilir.
Ücreti karşılığında Alo post kullanılırsa ertesi güne kadar tebligatın ulaşması mümkündür.
Birkaç hafta sonra icra dairesinden tebligatın yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa ne zaman yapıldığını öğrenebilirsiniz.
Sevgili Hukuk Sever,
Kiracım belli ki muhtarlığa kaydını yaptırmamış. Çünkü elektriğe abone olmadığı için elektiriğini kesmişler. Ayrıca ev de de genelde bulunmuyor. Bugün yaptırdığımız banka istihbaratına göre ise kiracımın bankalara borçları yüzünden hesaplarına el konmuş icra takibindeymiş. Bu durumda ne yapmalıyız? Örnek 13 ile ihtar çekmemiz işe yarayacakmı? Ya da ne gibi bir yol izlenmeli. Yardımlarınıza çok teşekkür ederim. Umarım başka bir konuda bende size yardımcı olabilirim.
Saygılar.
İkametgah ya da iş adresini bulup örnek 13 ile tebligat yapmayı başarmanız lazım. Tebligat yapılmadan hiç bir şey yapamazsınız.