Ev sahibim ben evde otururken tadilat yaptırmak istiyor.
2003/mart itibaren kirada oturmakta oldugum evin kirasini arttirmak icin, ev sahibim 2 yil önce mahkemeye basvurmusdu. Fakat kira bedelini dolar üzerinden ödedigim icin kira bedeli mahkeme karari ile YTL'ye cevrilip artis yapildi. Yapilan artis ev sahibimi tatmin etmedi ve sürekli telefonla arayip evden cikamami istedigini söyledi. Bende hakkimi savunarak cikmak istemedigimi belirttim.
Gecen hafta ev sahibim kendi oturacagini gerekçe göstererek 2008/mart 'ta tahliye etmemi telefonla bildirdi. Ayrica ben evde oturuken tadilat yapmak istedigini ve bunun icin evi ziyaret etmek istedigini söyledi.
Ev sahibim yaklasik 15 yildir Amerika'da oturuyor ve emekli olup Istanbul'a yerlesecegini idda ediyor. Bu durum bana pek inandirici gelmiyor. Evi tadilat ettirip daha sonra bir bahane ile eve tasinmayacagina, tadilattan sonra kirayi arttiracagina ve yeniden kiraya verecegine inaniyorum. Ilk kiralama hakki bende olacagini da biliyorum. Bana zorunlu olarak ilk teklifi yapacaktir ama ben bu arada baska bir eve tasinip tekrar daha yüksek bir kiraya eski evime tasinmayi düsünmüyorum. Bu durumda baskasina kiraya verme hakki dogacagini ve amacina ulsacagini düsünüyorum.
Mart ayinda evi tahliye etmek zorunda oldugumu biliyorum. Kanunlara göre ev sahibinin ziyaret hakki oldugunu da biliyorum ama calisan bir insan olarak tadilat sirasinda ustalarin basinda bekleme gibi bir sansim yok.
1. Ben evdeyken hangi kapsamda bir tadilat yaptirabilir ve buna engel olabilirmiyim?
2. Ben evden ciktiktan sonra tadilat yapmasini talep edebilirmiyim?
3. Kendisinin evde oturmadigini anlarsam, kanunen nasil hareket etmeliyim?
3. Daha sonra bir nedenden dolayi kendisi oturmayip (tadilattan sonra ben tekrar eski evi kiralamayi kabul etmezsem), baskasina kiraya verebilirmi?
Yardimlariniz icin simdiden cok tesekkür ederim.
Re: Ev sahibim ben evde otururken tadilat yaptırmak istiyor.
merhaba.
ufak tefek onarımlar için izin vermek durumundasınız ama esaslı tamiratlar için kaçınabilirsiniz.
siz martta çıktıktan sonra kendisi oturmaz da bir başkasına kiralarsa 6570 sayılı yasa kapsamında suç işlemiş olur ve ciddi para cezası ödemek zorunda kalır. zira ilgili madde "kendi oturacağı iddiasıyla kiracısını çıkaranın, o taşınmazı 3 yıl süre ile üçüncü bir kişiye kiralanamayacağını" söyler.
Madde 15 - Kiralayan 7 nci maddenin b, c, d bentlerinde yazılı sebeplerden
dolayı tahliye ettirdiği gayrimenkulü mücbir sebep olmaksızın üç sene müddetle
eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
Madde 16 - .... 15 inci madde hükmüne aykırı
hareket edenler hakkında altı aydan bir seneye kadar hapis ve üç yıllık kira
bedeli tutarınca ağır para cezası hükmolunur. Mükerrirler hakkında bu cezalar
bir misli artırılır.
esen kalın.