Açık senedin kayboldu denmesi!
Merhabalar, oto kiralama şirketinden 4 defa otomobil kiraladım her seferinde de sözleşmenin ekinde ki boş senede çift imza attım.3 senedimi aldım fakat 1 adet senedi alamadım.Yetkili bana senedin yırtıldığını beyan etti.Bu konuda ne gibi bir yol izlemeliyim.İleride başım ağrımaması için imzalı bir yazı almamın faydası olurmu?Olur ise nasıl bir yazı hazırlamalıyım?
Teşekkürler,
Re: Açık senedin kayboldu denmesi!
İmzalı bir yazı almanız sadece oto kiraladığınız kişiye karşı hüküm ifade eder, aynı hususu iyiniyetli 3.kişiye karşı ileri süremezsiniz.
Re: Açık senedin kayboldu denmesi!
Sonuç olarak bu duruma karşı yapabileceğim bir şey varmı? Kaybolmuş senede karşı hiç birşey yapılamazmı? 3-5 sene sonra karşıma bol sıfırlı bir senet çıkmaması için ne gibi bir yol izlemeliyim?
Cevap: Re: Açık senedin kayboldu denmesi!
Açık Senet Kullanımı Konusunda Düzenleme Yasası Çıkarılması Projesi Taslağıdır.
Senet Nedir: Bir kişinin ödemeye veya yapmaya borçlu olduğu şeyi göstermek amacıyla en az iki kişi arasında düzenlenen kıymetli bir evraktır. Ticari anlamda senet; satılan bir mal ve hizmetin tutarları peşin ödenmeyip gelecek bir tarihte ödenmesi için düzenlenen bir belgedir.
Senet üzerinde bazı bilgilerin yer alması zorunludur, aksi takdirde senet vasfına sahip olamaz. Senet üzerinde düzenleme tarihi, ödeme tarihi, yetkili mahkemeler, senet bedeli, alacaklının adı-soyadı, borçlunun adı-soyadı, borçlunun TC kimlik numarası, borçlunun adresi ve iki adet borçlunun imzası bulunmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarınca senet üzerine yalnızca imza atılarak alacaklıya verilmesi ve daha sonra alacaklının bunu dilediği gibi doldurması hususunda herhangi bir engel yoktur. Ancak önceden belirlenmiş bir anlaşmaya aykırı bir tamamlama söz konusu ise bu eylem suç oluşturmaktadır. Bu şekilde düzenlenen senetlere açık senet denilmektedir.
Senet üzerinde yer alan tüm bilgilerin borçlunun kendi el yazısı ile doldurulmaması, herhangi bir eksiklik olması halinde senedin geçersiz sayılması hususunda bir yasa çıkarılır ise açık senet mağdurlarının korunması sağlanacaktır. Bu çok basit bir uygulamadır ve bu çok basit bir uygulama ile pek çok yasa dışı eylem engellenebilir.
Lütfen açık senet vermeyin. Mutlaka tüm bilgileri eksiksiz doldurun. Özellikle alacaklı bölümünü kesinlikle boş bırakmayın.