Kiralık oturduğum işyeri satıldı
Merhabalar...5 yıldır kiralık olarak oturduğum işyeri mülk sahibince satıldı.Eski mülk sahibi ile anlaşmamız 31.12.2008'de sona eriyor.Yeni sahibi ise işyerinden hemen çıkmamı, kendisinin işyerini kullanacağını söylüyor.Bana mühlet vermiyor.Eski mülk sahibi ile bir kontratımız yok.Sadece 31.12.2008'e kadar oturacağımı belirten bir yazılı sözleşmemiz var.Eski mülk sahibi ise işyerinin satlık olduğunu 3-4 aydır bize şifaen bildirmişti.Bu durumda ben işyerini hemen boşaltmak zorunda mıyım?Yoksa bana yeni mülk sahibinin bir tahliye ihbarnamesi gönderip 6 ay içinde çıkmamı istemesi mi lazım?Eğer öyleyse bu 6 aylık sürede ödeyeceğim kira bedeli nasıl tespit edilecek?Yani eski kiranın % kaçı oranında artış yapılmalı.
Soruma cevap verirseniz çok sevinirim.Acil cevap bekliyorum çünkü çok kısa zamanım kaldı
Re: Kiralık oturduğum işyeri satıldı
Alıntı:
komiksgibi rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar...5 yıldır kiralık olarak oturduğum işyeri mülk sahibince satıldı.Eski mülk sahibi ile anlaşmamız 31.12.2008'de sona eriyor.Yeni sahibi ise işyerinden hemen çıkmamı, kendisinin işyerini kullanacağını söylüyor.Bana mühlet vermiyor. Eski mülk sahibi ile bir kontratımız yok. Sadece 31.12.2008'e kadar oturacağımı belirten bir yazılı sözleşmemiz var. Eski mülk sahibi ise işyerinin satlık olduğunu 3-4 aydır bize şifaen bildirmişti.Bu durumda ben işyerini hemen boşaltmak zorunda mıyım?Yoksa bana yeni mülk sahibinin bir tahliye ihbarnamesi gönderip 6 ay içinde çıkmamı istemesi mi lazım?Eğer öyleyse bu 6 aylık sürede ödeyeceğim kira bedeli nasıl tespit edilecek?Yani eski kiranın % kaçı oranında artış yapılmalı.
Soruma cevap verirseniz çok sevinirim.Acil cevap bekliyorum çünkü çok kısa zamanım kaldı
"Eski mülk sahibi ile bir kontratımız yok. Sadece 31.12.2008'e kadar oturacağımı belirten bir yazılı sözleşmemiz var." yanlış bir ifade olmuş.
Kontrat sözleşme demektir.
Yeni mülk sahibi kendisi kullanacağı için kira dönemi sonunda (31.12.2008) veya satın aldıktan sonra 1 ay içinde ihtarla bildirmek kaydıyla 6. ayın sonunda tahliyenizi isteyebilir. (6570 sayılı kanunun 7. maddesinin iki değişik fıkrası)
Her iki durumda da ya kendisi, ya eşi ya da çocukları kullanmalıdır. Başkasına 3 yıl boyunca kiralayamaz.
Sizin için daha erken olan kira dönemi sonu. Dolayısıyla yeni mülk sahibi erken olanı tercih edebilir. Onu ikna etmedikçe de bu işin çözümü yok.
Artış yapmanız gerekirse, sözleşmede artış oranı yoksa enflasyon oranında artış gerekir. Bu da yaklaşık %12 civarında.
Re: Kiralık oturduğum işyeri satıldı
Soruma verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim.