-
Uyku Apnesi
Merhaba arkadaşlar!
Bu forumu uzun süredir takip ediyorum. İginç olduğu kadar, bilgilendirici yorumlar da var.
Benim sorunum galiba biraz spesifik olduğu için herhalde cevap bulamadım. Beni hayrete bırakan, resmii makamlara yazdığım yazılara cevap da alamadım şimdiye kadar.
Kısaca:
Eylül 1971 doğumluyum. 1976’dan beri almanyada yaşıyorum. 2000 yılından beri bel fıtığı var. Ameliyat gerektirmeyecek düzeyde, ağırınca iğne yaptırarark idare ediyorum. 2006 da uyku apnoesi hastalığı baş gösterdi bende. Muhayne oldum, bu hastalığın şu an için avrupada dahil tedavisi yok. Tek çıkar yolu, uyurken nefesim tutulduğunda tekrar nefes almamı sağlayan bir makina kullanmam. Büyüklüğü hemen hemen ayakabı boyacısı sandığı kadar. Ceyran ile çalışıyor nemlendiricisi de var, yani su koymam gerekiyor makinaya. Burnuma taktığım maske baş parmak kalınlığında bir hortumla makinaya bağlı vs.
Makinayı kullanmadığım geceleri, uykusuzluk had safhada oluyor, yorgun ve bitkin, konsentrasyon sıfır, bazen ayakta dahi uyuduğum oluyor; basit hastalıklar makinayı kullanmadıkca geçmiyor. Doktorumun söylemesine göre makinayı düzenli kullanmayınca ömrüm 15-20 sene kadar kısalırmış. (baya detaylı anlattım:))
Konsoloslukta 2009’un sonuna kadar askerlik tecilimi problemsiz yaptırabildim. Benimle ilgilenen memura olayı anlattım ve bilgi istedim.
Elimde raporlar olduğu halde bana hastahaneye git rapor al getir ve muafiyet için başvuru yap dedi. Raporu özellikle hastahaneden istedi! Almanyada hastahanede rapor hazırlattırmak biraz masraflı olay! Sağlık sigortası filan üstlenmiyor, benim için yaklaşık 3 bin avro üzerinde tutuyor fatura. Üstelik malum hastalıktan dolayı işsizim; bu masrafı kaldıracak gücüm şu an yok. Buranın emeklilik ve sosyal sigorta kurumu bana yeni... yani başka bir meslek edindiriyor. Kısaltılmış meslek okuluna gidiyorum.
Merak ettiğim bedelli de olsa ben bu makinayla nasıl askerlik yapacağım? Yoksa muaf mı olurum? Muafiyeti askari bir tutar ile alabilmem için nasıl ve hangi makamlara baş vurmam gerekiyor?
Fikri olan arkadaşlara şimdiden teşekür ederim.
-
Re: Uyku apnesi
Turkiye ye gelicen,raporunla beraber Askerlik subesine gidip sevk alican.GATA Ankara da labaratuarda bir gece yatip test olucan apne indeksi 60 in uzerinde cikarsa ve heyet curuk derse muafsin...bedelli yapilir makinayla da olsa keske bize bedelli hakki verselerde yapsak,biz o makinayla normal askerlik yapmak zorundayiz..biz ne yapalim?
-
Cevap: Uyku apnesi
Bende de bu rahatsızlık mevcut ve bu cpap cihazı olmadan askerlik yapamam . Şu an askerde olan arkadaşlarıma soruyorum; onların dediğine göre koğuşlarda priz de yasakmış. Malumunuz bu makine elektrikle çalışıyor acaba bizim gibi durumda olanlara özel bir yer gösterirler mi ya da bir priz verirler mi bilemiyorum. Gerçi prizi verseler bile diğer askerler telefon şarj etmek için kullanıcakları için baya sorun çıkar diyorlar.
Benim testlerimde uyku apne endeksim 72 çıktı doktorun dediğine göre baya ileri bir aşamadaymış. Ameliyatla da çözülme şansı yokmuş zira seni ameliyat etsem bile sadece makinenin derecesini düşürebiliriz dedi. Yani makineyi ömür boyunca kullanmak zorundayım.
-
Cevap: Uyku Apnesi
Lütfen bu konuda bilgisi olan biri bana ulaşabilir mi?
-
Cevap: Re: Uyku apnesi
bu ne demek yani bu durumlar varsa biz ne olucaz
Madde 45 — Aynı Yönetmeliğin eki Hastalık ve Arızalar Listesinin 7/1/2002 tarihli ve 2002/3627 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 47 nci maddesinin (A) diliminin (1) numaralı fıkrası; (B) diliminin (2) numaralı fıkrası ve (D) diliminin (2) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1. Fonksiyon bozukluğu yapmamış lokalize anfizem ve obstrüktif tip akciğer hastalıkları (kronik bronşit, anfizem, bronşiyal astma ve benzeri), minimal bronşektazi, apne epizotları sırasında oksijen satürasyonu % 80-89 ve benign kardiyak aritmiler olan ya da apne - hipopne indeksi 5-19 arasında olan uyku apnesi."
"2. Fonksiyon bozukluğu yapmış obstrüktif tip akciğer hastalıkları (kronik bronşit, anfizem, bronşiyal astma), apne epizotları sırasında oksijen satürasyonu %70-79 ve hafif kardiyak aritmiler olan ya da apne - hipopne indeksi 20-59 arasında olan uyku apnesi."
"2. İleri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış, klinik belirtileri de bulunan kronik obstrüktif tip akciğer hastalıkları, apne epizotları sırasında oksijen satürasyonu %69 ve altında ve ciddi kardiyak aritmiler olan ya da apne - hipopne indeksi 60 ve üzeri olan uyku apnesi."
-
ben de de apne çıktı rapor verdiler apne hipopne endeksi 5.2 ortalama saturasyon %96 diyo acaba muafiyetim varmı.
-
merhaba arkadaşlar bendede uyku apnesi var sanırım bu konu ile ilgili doktota gitmedim ancak uyurken nefessiz kalıyorum ve horluyorum sadece sağ tarafıma yattığımda bi miktar rahat ediyorum. bu konu ile ilgili ölçüm için ilk olarak ne yapmalıyım sizce. kocaelinde yaşıyorum. 28 yaşındayım ve askerliğimi henüz yapmadım
-
Cevap: Uyku Apnesi
2008‘de uyku apnesi oldum. Uykusuzluktan, rahatsızlıktan ve yorgunluktan bıktım. Geceler uyuyamadım. Ama solunum makineyi aldığımda Hayatım değişti. ResMed'in yeni ürünler çok güzel! Airsense 10 elite burada aldım http://www.apomed24.org ve maskeler bu sitede de alıyorum.