Kiralanan Konutta Fuhuş Nedeniyle Mühürleme
Kiracı, bir süredir kira ve aidat ödemiyordu. Kontrat süresinin dolmasına daha altı ay varken telefonla aradı, eşyalarını taşıyıp evi boşalttığını söyledi. Anahtarı da teslim etmedi. Konutun bulunduğu kentte yaşamadığım için, bir arkadaşımdan evi kontrol etmesini rica ettim. Arkadaşım evin dışarıdan boş gözüktüğünü ve kapısının fuhuş yaptırılması nedeniyle bir ay süreyle mühürlü olduğunu söyleyince şok oldum. İgili karakolu aradığımda da evin bir ay süreyle mühürlü kalacağını, beklemem gerektiğini ve herhangi birşey yapmamın mümkün olmadığını söylediler. Bu durumda;
1. Mal sahibinin (kiralayanın) hukuki bir sorumluluğu olur mu?
2. Kiracıya, kira ve aidat alacaklarım için icra takibi yapabilmek mümkün olur mu?
3. Hem sözkonusu konutun kötü şöhret kazanması, hem de şahsımın zan altında kalması nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açmak mümkün müdür?
4- Diğer önerileriniz.
Değerli yorum ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ediyor, esenlikler ve çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
Re: Kiralanan Konutta Fuhuş Nedeniyle Mühürleme
Alıntı:
ngunesen rumuzlu üyeden alıntı
Kiracı, bir süredir kira ve aidat ödemiyordu. Kontrat süresinin dolmasına daha altı ay varken telefonla aradı, eşyalarını taşıyıp evi boşalttığını söyledi. Anahtarı da teslim etmedi. Konutun bulunduğu kentte yaşamadığım için, bir arkadaşımdan evi kontrol etmesini rica ettim. Arkadaşım evin dışarıdan boş gözüktüğünü ve kapısının fuhuş yaptırılması nedeniyle bir ay süreyle mühürlü olduğunu söyleyince şok oldum. İgili karakolu aradığımda da evin bir ay süreyle mühürlü kalacağını, beklemem gerektiğini ve herhangi birşey yapmamın mümkün olmadığını söylediler. Bu durumda;
1. Mal sahibinin (kiralayanın) hukuki bir sorumluluğu olur mu?
2. Kiracıya, kira ve aidat alacaklarım için icra takibi yapabilmek mümkün olur mu?
3. Hem sözkonusu konutun kötü şöhret kazanması, hem de şahsımın zan altında kalması nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açmak mümkün müdür?
4- Diğer önerileriniz.
Değerli yorum ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ediyor, esenlikler ve çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
1. Olmaz.
2. Mümkün olur.
3. Mümkündür.
2-3. için kiracıya icra takibi yapmak veya dava açmak için kiracının yeni adresini bulmalı, buraya tebligat yapabilmelisiniz. Tebligat yapamadığınız sürece işler başlamaz. Alacağınıza dair icra takibi tebligatından veya tazminat hak ettikten sonra sonra ödememe halinde haciz için kiracının mal veya gelirlerini tespit etmeniz gerekir.
Yani pratikte iki ciddi probleminiz var:
1. tebligat
2. haciz sırasında mal ve gelirlerin bulunması
Bu problemleri çözmenin de kolay yolu yok.
Dolayısıyla
Re: Kiralanan Konutta Fuhuş Nedeniyle Mühürleme
Çok teşekkür ederim. Sağolun.
- Kira kontratında kiralanan konutun tebligat adresi olarak kabul edileceği belirtilmişti. Kiracının da nüfus kağıdı fotokopisi var. İcra takibi için yardımcı olmaz mı?
- Bir ay sürenin sonunda mühürü polis karakoluna açtırıp, kapıyı çilingire açtırarak, polis nezaretinde ve zabıt tutturarak konuta girmemde sakınca olabilir mi? (Dışarıdan tamamen boş görünüyormuş.)
- Sözkonusu suç nedeniyle davaya muhatap olma olasılığımı tamamen ortadan kaldırmak için ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na bilgi vermem gerekir mi?
Yardımlarınız için tekrar teşekkür eder, saygılar sunarım.