Miras kalan parselin satımı
Efendim herkese iyi akşamlar. Dedem vefat ettiği için onun adına 285 m2 lik bir arsa kaldı. Varis olarak Babaannem , Babam, Halam ve vefat eden diğer halam olmak üzere 4 kişi varis durumda. bunlardan ilk üçünde herhangi bir sorun yok, fakat rahmetli halamın cocuklarından bir tanesi vekaletini vermiyor ve her seferinde şu gün yapacagım bahanesi ile erteleyip duruyor. Kendiside Almanya'da olduğundan bir türlü telefonuna ulaşılmıyor veya telefonu açmıyor. İlk sorum;bizim bu konuda ne yapmamız lazım.
İkici sorum Mahkemeye Taşıdığımızda olayı Mahkeme Satış bedelini tanımladıktan sonra sadece mahkeme masrafları ödeyip diğer satış bedellerini ödendi olarak varislerden belge alıp sonradan satışa çıkarılabilirmi.
Re: Miras kalan parselin satımı
bu konuda forumlarda bitraz bilgi öğrendim. İzahi Şuya gibi fakat bu açık arttırma olayında varisler dışındaki kişilerde arttırmaya katılabilirlermi yani 3. şahıslar arttırmaya girermi?
İzale-i Şuyu davası.
Bir mülkiyette hak sahibi olan kişiler kendi aralarında anlaşarak paylaşımı sağlayamazlarsa izale i şuyu davası açarak ortaklığı sona erdirebilirler.
Mahkeme yoluyla açık arttırmayla satışa çıkan mülk( ilk arttırmada en az %70inin teklif edilmesi şartıyla ,) en çok verene satılır,arttırmaya hissedarlar dışında kişiler de katılabilir.
Satın alan kdv öder,mahkeme masrafları satıştan elde edilen gelirden düşüldükten sonra hisseler oranında paylaşım yapılır.
merhabalar,
babam ve diğer beş kardeşi sağ olup, verasetli 40-50 dönüm arazi mevcuttur. bu altı kardeş dedemin vefatı ile (25 yıl kadar önce) kendi aralarında bu arazileri bölüşmüşler ve tapuda da nasıl olmuş orasını tam bilmiyorum şu an itibariyle bu arsalar altı kardeş adına verasetlidir. şimdi ise kardeşlerden beş tanesi bir kardeşe fazla pay düştüğünü bahane ederek yeniden paylaşım talep etmektedirler. fazla pay düşen kardeş ise bunu kabul etmeyerek sul hukuk mahkemesine arazinin satışını istediğini belirterek dava açmıştır. diğer kardeşler ise arazinin satışını istememekte ve yeniden paylaşım istemektedirler. ve açtığı davadan da vazgeçmemektedir. arazinin satışa çıkmaması için ne yapılması gerekir nasıl bir yol izlenmesi gerekir.
cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
O kardeşi ikna etmekten başka çareniz yok.
Yani hissedarlardan biri bile istese satış yapılıyor öyle mi? Peki arsa üzerinde ev varsa ve ev hissedarlardan birine aitse , o hissedarda satmak istemezse yine de satış yapılır mı?
Kaç hissedarın istemediği değil,1 tanesinin bile satışı istemesidir önemli olan.
peki satış için dava açılırsa diğer hissedarların satışa itiraz etme hakkı var mıdır. böyle bir dava açılabilir mi
Satılmasını istemeyen kendi satın alabilir.Satışı engelleyemez.