Re: Bir senelik kira borcu
Şu ana kadar ödememiş olduğu tüm kira için (bu konuda dürüst olun, makbuzu olmayan ödemeleri yapmadığını iddia etmeyin) tek bir ihtar çekebilirsiniz.
Bugün Ocak 2008 kirası için 30 gün sonra Şubat 2008 kirası için ihtar çekerseniz bu iki haklı ihtar olmaz.
Aslında 2 haklı ihtar şart da değil.
Şu anda Aralık 2008 dahil tüm alacağınız için icra takibi yapın. Tebligatı aldıktan sonra 30 gün içinde tamamını ödemezse temerrüt oluşur, hem derhal tahliye davası açabilir hem de haciz işlemi yapabilirsiniz.
Kira başlangıcının hangi ay olduğunu yazmamışsınız. Ocak olduğunu kabul ediyorum. Ayrıca iki haklı ihtarın aynı kira döneminde olması gerekir. İki haklı ihtara dayanarak kira dönemi sonunda tahliye davası açabilirsiniz.
Bayram sonu 15 aralıkta Aralık 2008 dahil tüm kira alacağınız için icra takibi yaptığınızı bu tebligatın 25 aralıkta kiracınıza ulaştığını kabul edelim. Kira başlangıcınız da 15 mart olsun.
Kiracı ilk icra takibi sonucunda olan borcuna tebligatı aldıktan sonra 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödemezse, (24 ocak cumartesi olduğu için) 26 ocak günü temerrüt oluşur, 26 aralık 2009'da hem tahliye davası açabilir hem de haciz işlemi başlatabilirsiniz.
24 ocak'a kadar tüm borcunu öderse, ödemediği ocak ve şubat 2009 kiraları için şubatta bir ihtar daha gönderirsiniz. Kira dönemi başlangıcı 15 mart olduğu için 25 aralıkta aldığı ihtar birinci, şubatta aldığı ihtar ikinci haklı ihtar olur. İkincisini ödese de ödemese de, kira dönemi sonunda, yani (15 mart 2009 pazar olduğu için) 16 mart 2009 günü tahliye davası açabilirsiniz.
sdt23, ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Babamın işlerinin yoğunluğundan dolayı 2 senedir kiracılarla ben ilgileniyorum.Bu bahsettiğim kiracı babamın iyi niyetinden faydalanıp ve farklı şehirlerde olmalarından dolayı kiralarını ödemedi.1 senedir sürekli sıkıştırarak borcu yarıya indirdim fakat kiracının hal ve hareketleri sanki borçlu benmişim gibi hissettirmeye başladı.Alacağımızıda almadan çıkartmak istemiyorum.
Söylediğim gibi sözleşme kayıp ama kiracıda bir nüshası var.Tabiki iyi niyetli bir adam olmadığı için sözleşmeyi göstermiyor.Fakat çok yüksek ihtimalle mayıs ayıdır.(Bunu kesin olarak öğrenmemizin başka bir yolu yok mu?)
Şuan memleketimde bayram tatilindeyim, babamdan vekalet alıp İstanbul'a dönerek işlemleri başlatacağım.Fakat noterden ihrar mı yoksa icra dairesinden mi işlem yapmam gerekir yani ikisi arasındaki fark nedir?Amacım paramı en erken şekilde tahsil etmek ve sözleşme bitiminde (Mayıs ayında) kiracımı çıkartmak.
İcra dairesindeki işlemleri ben yapabilir miyim(teferruatlı mıdır?) yoksa bi avukat mı tutmam gerekir?Bu konular hakkında hiçbir bilgim yok, avukat tutarsam avukata ödeyeceğim ortalama ücret nedir bilginiz varsa söyleyebilir misiniz?
Forumdaki diğer ilgili konuları okuyunca aklıma takıldı; kiracımız çıkınca birikmiş borçlarla karşılaşmamak için ne yapmam gerekir veya bişey yapmam gerekiyor mu?Sadece kira borcunumu istemeliyim?Kiracımız iyi niyetli olmadığı için dükkan ile ilgili ödenmemiş borcunun olup olmadığını söylemeyecektir.
edit: İcra takibi yapın demişsiniz bunu gördüm fakat yapacağım işlemleri bilmediğim için ve noterden ihtar çekmek daha kolay olduğu için tekrar sordum.
Noterden çekilen ihtar sadece ileride tahliye davası açma hakkı verir. Alacağı tahsil için yeterli değildir.
İcra takibi hem tahliye hem tahsil imkanı verir.
İhtarı gönderecek/icra takibini yapacak olan mülk sahibi, kiralayan veya bunların avukatıdır. Eğer daireyi siz kiralamadıysanız (sözleşmede kiralayan hanesinde sizin adınız yoksa) yapacağınız ihtarın hiç bir hükmü olmaz.
Babanız bulunduğu şehrin icra dairesine giderek icra takibi yapabilir. Ücretini vererek tebligatı ALO POST ile gönderirse kiracıya kısa sürede tebligatı yapılabilir. Normal yollarla tebligatın ulaşması birkaç hafta sürebilir.
Avukata ödeyeceğiniz para aranızdaki anlaşmaya bağlıdır.