-
İşten Atılma
Merhabalar;
Tam olarak 1 sene 5 aydır özel bir şirkette çalışıyordum fakat 05.12.2008 tarihinde saat 16:30 gibi işten çıkarıldığımı söylediler. Hiç bir ödeme yapmadılar. Evrakta imzalatmadılar.Zaten 2 aydır da maaşımı alamadım.Bayramdan sonra sana haber veririz dediler. Ben bayram tatilinin geçmesini bekliyorum ama kafamda çok karıştı. Bu durumda ne yapabilirim. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
-
Re: İşten atılma
Bayramdan sonra işinize gidin,sözleşmenizin sona erdirildiğinin yazılı olarak bildirilmesi gerekir size.Bildirim yazılı yapılmadan,siz işinize gitmezseniz devamsızlık nedeniyle işverenin tazminatsız sözleşmeyi sona erdirme hakkı doğar.
İhbar süresine uyulmadan sözleşme derhal sona erdirilirse,ihbar tazminatı hakkınız vardır.
Firmanın imzalatacağı ibranamede almadığınız bir hak için "aldım" şeklinde bir ifade varsa ibranameye not düşerek imzalayabilir,fazlaya dair haklarımı saklı tutuyorum şeklinde bir notla imzalayabilirsiniz.
Ödenmeyen haklarınız için iş mahkemesinde alacak davası açabilir veya size yazılı bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde işe iade davası (30 ve üzeri çalışan varsa işyerinde) açabilirsiniz.
-
Erdoğan Bey, Merhaba
Cevabınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Bugün iş yerini aradım ve hesabımı kapatmak için gerekli belgeleri hazırlamalarını ve paramı peşin olarak istediğimi kendilerine beyan ettim.Öğleden sonra iş yerine gittim.Bana işten ayrılma bildirgesi,kıdem ve ihbar tazminatına yönelik evrakları imzalatmak istediler.Ben de sadece işten ayrılma bildirgesini imzaladım. Paramı sorunca ise %20 yarın hesabıma yatıracaklarını, diğer kalanları da 31.01.2009, 28.02.2009 ve 31.03.2009 tarihli senetlerle ödeyeceklerini belittiler. Borçlarım ve paraya ihtiyacım olduğu için kabul ettim. Fakat ihbar ve kıdem tazminatının altına ödemeleri ne şekilde yaptıklarına dahil not düşüp, bu şekilde imzaladım. Fakat ben bu parayı faiziyle tahsil edebilirmiyim? Aslında paramı peşin vermediklerini duyunca iş mahkemesine gitmek istedim ama bi arkadaş en az 2 sene bu davaların süreceğini söyledi. Bu süreci duyunca vazgeçtim ama hala kafamda birşeyler netleşmedi ve bu sefer de senetler ödenmezse ne olacak diye düşünmeye başladım. Bu parayı faiziyle alma sanşım var mıdır? Böyle bir hakkım varsa bundan sonra izleyeceğim yol ne olmalıdır?
-
Re: İşten atılma
Alacak olduğunuz rakamın faizi,muhtemelen işverene fazlaya dair haklarınızı saklı tuttuğunuza,gecikmeden kaynaklanan faizi talep ettiğinize dair noterden gönderecek olduğunuz ihtarın ücretinden daha düşük kalacaktır.
Ancak son senet ödemesinden önce fazlaya dair haklarımı saklı tutuyorum şeklinde bir not düşmeniz durumunda,iş mahkemesinde dava açarak,ilk günden itibaren faiz hesaplanmasını talep edebilirsiniz.
Ben olsam 3 aylık faizden vazgeçer,senetleri bankaya verir ödenmesini beklerim.