Sözleşme ile mali hakların devri manevi hakların duru mu?
bir buluş sahibi buluşu patentle koruma altına alıp bu hakkı devir ederken alıcı taraf devir alımını tüm hakları ile alıyoruz diye tabir kullanması ve özellikle satın aldığı bu devirle buluşu da kendisinin tasarladığını yazmış bunu devir eden de imzalamış ise mali hakları devir ederken manevi bir hak olan buluş sahipliliği sözleşme ile devir edilmez diye yazılar okudum bunun dayanağı hangi kanunundur. kasıt edilen olay şudur ;
birinin kafasına elma düşmüş yer çekimini bulmuş bu da faraza buluş diye geçsin bunu devir ederken kafasına elma düşme olayınıda devir etmiş sayılmaz herhalde elma onun kafasına düştü burda yapılan sözleşmede deviri alan taraf bu elmanın onun başına düştüğünü söylerken elinde sadece dayanak sözleşme olaamaz herhalde çünkü sözleşme imzalanmadan bu buluşu yapan patent enstitüsüne müracat etmiş sözleşme tarihinden önce kayda alınmıştır sonra anlaşmasızlık çıkınca sözleşme ile devri alan taraf yok bu buluşu ben yaptım diye sözleşmeye dayalı iddia da bulunabilir mi fikri düşüncesi ve elinde özellikle buluş sahipliliği manevi bir haktır sözleşme ile devri yapılmaz sözleşmede manevi hakla karışık bir şekilde yapılmış ise manevi hakka giren bölümlerin geçersiz sayılacak yazısını okudum ama kim hangi maddeden bulmuş maddesi yazmıyor ....
yardım acillll
Re: sözleşme ile mali hakların devri manevi hakların durumu ?
Manevi hakları isteseniz de devredemezsiniz. Fikir ve sanat eserleri kanunu inceleyin.
Re: sözleşme ile mali hakların devri manevi hakların durumu ?
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Manevi hakları isteseniz de devredemezsiniz. Fikir ve sanat eserleri kanunu inceleyin.
teşejkkür ederim bunu biliyorum önüme konulan kerhen imzalamış olduğum sözleşmede yapmış olduğum çalışmanın avansını alacağım diye imzaladm orda buluşu kendilerinin yaptığnı yazmışlar ancak ben bu sözleşme tarihinden önce TPE ye başvurmuş korumaya almışım ben bana sözleşme ye dayalı olarak dava açıp ya bu buluş zaten bizimdir demeleri kabullenebilir bişey deil haklımıyım ???????